Ιδιαίτερα επικριτικός προς την ΕΚΤ, τις προθέσεις της να κρατήσει ακέραια τα μέτρα στήριξης, αλλά και τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική, την οποία έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, εμφανίστηκε ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, σε σημερινή συνέντευξη του στην κυριακάτικη Welt am Sonntag.

Το «γεράκι» της Buba σχολίασε πως η EKT θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αν χρειάζεται να αντισταθμίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, κατακεραυνώνοντας την απόφαση της να συνεχίζει να κρατά διάπλατες τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
«Η ΕΚΤ δεν είναι εδώ για να φροντίζει για την προστασία της φερεγγυότητας των κρατών μελών» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η ενίσχυση των δαπανών από τις χώρες της περιοχής για την πάταξη των συνεπειών της πανδημίας, τις έχει αφήσει εκτεθειμένες σε έναν όγκο χρεών, ειδικά αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Το τελευταίο δε, είναι προφανές πως ο κ. Βάιντμαν θεωρεί πως θα πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα. «Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές, ξανά και ξανά, πως θα προχωρήσουμε σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αν οι προοπτικές των τιμών το απαιτήσουν». Και αυτό είναι μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί με κριτήρια που δεν έχουν να κάνουν με τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα στις επιμέρους χώρες. «Δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το χρηματοπιστωτικό κόστος για τα κράτη μέλη» ξεκαθάρισε.

Για ποιον χτυπάει η… καμπάνα, είναι κάτι που ο Γερμανός τραπεζίτης απέφυγε να ξεκαθαρίσει. Όμως, είναι προφανές πως τη μεγαλύτερη πίεση στα δημοσιονομικά τους, έχουν δεχτεί οι ήδη υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Θυμίζουμε πως στο τελευταίο συμβούλιο της 22ας Ιουλίου, το συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε τη διατήρηση των επιτοκίων σταθερά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, στέλνοντας μάλιστα σήμα διατήρησης της χαλαρής πολιτικής ακόμη και αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να ανεβαίνει ξεπερνώντας το όριο του 2%. Κι αυτό διότι, όπως επεσήμανε, η αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα συνιστά ένα νέο ρίσκο για την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Όμως, ήταν μια απόφαση που δεν ελήφθη ομόφωνα, αλλά με διευρυμένη πλειοψηφία.

Την έλλειψη ομοφωνίας είχε επιβεβαιώσει η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις της. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters μεγάλος αριθμός μελών του συμβουλίου είχαν σοβαρές αντιρρήσεις για τη νέα επιτοκιακή στρατηγική, αν και μέσα από τη… συζήτηση πείστηκαν να αλλάξουν γνώμη. Όλοι τους, εκτός από δύο μέλη. Ο πρώτος ήταν ο συνήθης ύποπτος επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και ο δεύτερος ήταν ο επικεφαλής της Τράπεζας του Βελγίου, Πιερ Βουνς.

Οι σημερινές δηλώσεις Βάιντμαν καθιστούν σαφές πως ο Γερμανός δεν έχει… χωνέψει το γεγονός πως η άποψη του δεν «πέρασε» στο συμβούλιο και βέβαια πως θα συνεχίσει να πιέζει ασφυκτικά τα επόμενα συμβούλια για αλλαγή κατεύθυνσης στη στρατηγική της ΕΚΤ. Είναι, άλλωστε, κάτι που και ο ίδιος παραδέχτηκε…
«Θα επιμείνω στο να παρακολουθούμε στενά το ρίσκο της υπερβολικής αύξησης του πληθωρισμού και όχι μόνο το ρίσκο από τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια» επεσήμανε, ισχυριζόμενος πως «βλέπει» περαιτέρω άνοδο των τιμών.

Τα τελευταία επίσημα οικονομικά στοιχεία έδειξαν επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά περαιτέρω αύξηση των τιμών. Μάλιστα, τον Ιούλιο ο δείκτης ανέβηκε στο «ταβάνι» του 2,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή