Την πρόθεση του να… κοντράρει τους Αμερικανούς έδειξε από νωρίς ο νέος υπερσυντηρητικός πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος επέλεξε σήμερα για πρώτο αντιπρόεδρο του, έναν αξιωματούχο σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, ο Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος ορκίστηκε στην προεδρία της χώρας την Πέμπτη, επέλεξε ως πρώτο αντιπρόεδρο τον Μοχαμάντ Μοχμπέρ. Ο Μοχμπέρ διηύθυνε από το 2017 το ισχυρό συντηρητικό Ίδρυμα της Τάξης του Ιμάμη (Setad), αφού κατέλαβε διάφορα επίσημα αξιώματα στην επαρχία Χουζεστάν (νοτιοδυτικά).

Το Setad ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 προκειμένου να διαχειριστεί τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και έγινε στην πορεία των χρόνων ένας σημαντικός οικονομικός κρατικός όμιλος με τμήματα σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένης της υγείας.

Το Setad, ο πρόεδρος του οποίου διορίζεται από τον Ιρανό ανώτατο ηγέτη, είναι υπεύθυνο, μέσω του Iδρύματος Barekat, και για την ανάπτυξη του πρώτου ιρανικού εμβολίου κατά της Covid-19. Θυμίζουμε πως το ιρανικό εμβόλιο έχει λάβει από τον Ιούνιο άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές της χώρας.

Το ίδρυμα Setad ως οργανισμός, αλλά και ο Μοχμπέρ προσωπικά, περιλαμβάνονται από τον Ιανουάριο στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τους Αμερικανούς, το Setad έχει τμήματα σχεδόν σε όλους τους τομείς της ιρανικής οικονομίας, κυρίως στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις οικονομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο κ. Ραϊσί επέλεξε ως επικεφαλής του γραφείου του, τον Γκολαμχοσεΐν Εσμαΐλί, μέχρι τώρα εκπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. τον είχε βάλει στη μαύρη λίστα, ενόσω ήταν επικεφαλής του οργανισμού φυλακών, για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας