Στα 20 δισ. ευρώ, ήτοι δηλαδή δύο φορές πάνω από την αρχική εκτίμηση, θα διαμορφωθεί το ειδικό ταμείο στήριξης από τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Μάλιστα, η Καγκελάριος Μέρκελ θα συζητήσει το θέμα, σε ειδική τηλεδιάσκεψη αύριο, με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τους επικεφαλής των ομόσπονδων κρατιδίων.

Θυμίζουμε πως μεγάλο τμήμα της δυτικής και νότιας Γερμανίας επλήγη από σφοδρές βροχοπτώσεις τον περασμένο μήνα, που οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις που σάρωσαν ολόκληρα χωριά επιφέροντας το θάνατο σε τουλάχιστον 180 άτομα και ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές. Ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας, για τη διαχείριση της οποίας έχει ανοίξει ήδη έρευνα από τις εισαγγελικές αρχές που φτάνουν έως την ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Όσον αφορά το οικονομικό κόστος, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούσαν το λογαριασμό αποκατάστασης τουλάχιστον στα δέκα δισ. ευρώ, όμως ο τελικός απολογισμός είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος, κυριολεκτικά διπλάσιος.

Σε πρώτη φάση ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς που είναι και ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών στις επικείμενες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενέκρινε μια έκτακτη βοήθεια άνω των 400 εκατ. ευρώ για τους πληγέντες. Όμως, η δημιουργία του Ταμείου Αποκατάστασης χρειάζεται συλλογικές αποφάσεις δεδομένου πως η πολιτική ηγεσία έχει ήδη συμφωνήσει πως το δημοσιονομικό κόστος θα καλύψουν από κοινού το ομοσπονδιακό κράτος και τα τοπικά κρατίδια.

Σημειωτέον πως για την κάλυψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε ήδη από τον Ιούνιο εγκρίνει την διαμόρφωση ενός προϋπολογισμού για την ερχόμενη χρονιά που θα περιλαμβάνει ένα επιπλέον χρέος ύψους 100 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες για την πανδημία θα εκτοξεύσουν το συνολικό δανεισμό της χώρας για την περίοδο 2020-2022 στα 470 δισ. ευρώ.

Αν και συγκριτικά οι έκτακτες δαπάνες για την κάλυψη της καταστροφής από τις πλημμύρες είναι πολύ μικρότερες, σίγουρα διευρύνουν περαιτέρω την τρύπα στα δημοσιονομικά της χώρας, σε ένα διάστημα που η δημόσια συζήτηση για την επιστροφή στη δημοσιονομική ορθότητα έχει φουντώσει για τα καλά στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή