Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανέβηκαν τα ανοίγματα στην αμερικανική αγορά εργασίας τον Ιούνιο, αντανακλώντας την παράδοξη εικόνα που εξακολουθεί να επικρατεί στη χώρα, όπου παρά τα τεράστια κενά σε θέσεις εργασίας το ποσοστό των απασχολούμενων δεν έχει αυξηθεί σημαντικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τα ανοίγματα στην αγορά εργασίας αυξήθηκαν στα 10,1 εκατ. από 9,5 εκατ. το Μάιο. Οι οικονομικοί αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη αύξηση στα 9,27 εκατ.

Αν και με την άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της αγοράς πολλές επιχειρήσεις κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών ζητούν προσωπικό, τα επίπεδα προσφοράς παραμένουν περιορισμένα. Οι αναλυτές αποδίδουν την εικόνα αυτή στην συνεχιζόμενη ανησυχία πολλών Αμερικανών για τον κορωνοϊό, αλλά και τα υψηλά επιδόματα ανεργίας, παρά το γεγονός πως πολλές πολιτείες βρίσκονται ήδη σε τροχιά κατάργησης κάποιων από τα επιπλέον επιδόματα που χορήγησε το πακέτο Μπάιντεν.

Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η δρομολογούμενη κατάργηση των επιδομάτων θεωρείτο πως θα βελτίωνε ήδη το ποσοστό επιστροφής των Αμερικανών στην αγορά εργασίας, η αναζωπύρωση της πανδημίας αποτέλεσε και πάλι ανασχετικό παράγοντα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κενών στην αγορά εργασίας ξεπέρασε σε όγκο τις προσλήψεις κατά 3,4 εκατ. σε μηνιαία βάση. Ο δε, αριθμός των παραιτήσεων αυξήθηκε σε ποσοστό 2,7%.

Το θετικό σημείο, πάντως, είναι πως τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έκθεσης προηγήθηκαν χρονικά της έκθεσης για την απασχόληση τον Ιούλιο, η οποία έδειξε πως έκτοτε η εικόνα στην αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί. Η έκθεση για την απασχόληση, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε πως οι προσλήψεις αυξήθηκαν σημαντικά κατά 943.000 μέσα στον Ιούλιο, που σημαίνει πως η ψαλίδα μειώθηκε και οι επιχειρήσεις είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην προσέλκυση νέου προσωπικού, αν και για να το πετύχουν αναγκάστηκαν να προσφέρουν υψηλότερες απολαβές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή