Έρευνα για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η αμερικανική αλυσίδα McDonalds’ στα καταστήματα της που λειτουργούν μέσω franchise στην Ιταλία ξεκίνησε η αρμόδια αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας AGCM μετά από σωρεία καταγγελιών.

Οι καταγγελίες φαίνεται να έχουν να κάνουν με κατάχρηση της οικονομικής εξάρτησης των καταστημάτων από τον μητρικό όμιλο και πιθανές παρατυπίες στις ρήτρες που έχουν να κάνουν με τα επίπεδα των τιμών, το καθεστώς πωλήσεων, τους προμηθευτές, τα αποθέματα, τις προαγωγές κλπ.

Η αμερικανική αλυσίδα δήλωσε πως θα συνεργαστεί με τις antitrust αρχές και πως είναι βέβαιη πως θα διαπιστώσουν πως δεν υπάρχουν παρατυπίες. Έχει δε, νομικά περιθώριο 60 ημερών να απαντήσει στα ερωτήματα που θα της θέσουν οι αρχές, στο πλαίσιο της έρευνας.

Πάντως, αν κριθεί ένοχη για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανονισμών κινδυνεύει με παχυλό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει έως και το 10% του παγκόσμιου τζίρου της. Θυμίζουμε πως τα έσοδα του γίγαντα των fast food ανήλθαν σε 19,2 δισ. δολάρια το 2020.

Η McDonald’s λειτουργεί μεγάλο μέρος των καταστημάτων της σε όλο τον κόσμο με καθεστώς franchise. Στην Ιταλία διαθέτει συνολικά 615 εστιατόρια, από τα οποία το 85% λειτουργούν μέσω franchise.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή