
Με τις πυρκαγιές να συνεχίζουν να καίνε στην Εύβοια και αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας, έχοντας περάσεις και από την Αττική, ένα ερώτημα που γεννάται είναι: τι θα συμβεί με τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κάηκαν ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από την πύρινη λαίλαπα;
Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, απάντησε μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega.
«Σε σχέση με τους εργαζόμενους, ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα του τι θα συμβεί, πολλές επιχειρήσεις έχουν πάθει ζημιές και θα κλείσουν. Πιθανολογώ ότι οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων θα βγουν σε αναστολή εργασίας. Έχουν εκδοθεί αποφάσεις από τα δικαστήρια, ότι όταν υπάρχει ανωτέρα βία δεν καταβάλλεται η αποζημίωση απόλυσης. Φαντάζομαι πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσεγγιστεί το θέμα με κάποια αποζημίωση από το κράτος, όπως έγινε και με τον κορωνοϊό, ώστε να σταθεί η πολιτεία δίπλα στους εργαζόμενους. Αν μια επιχείρηση ήταν ασφαλισμένη, τότε οι εργαζόμενοι θα πάρουν την αποζημίωση απόλυσης αν η επιχείρηση σταματήσει να έχει δραστηριότητα», είπε η κ. Νούκα.
Για τις επιχειρήσεις
«Θα γίνει καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις, θα πάρουν αποζημιώσεις οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί. Θα πάρουν προκαταβολές. Θα υπάρχει αναστολή στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για έξι μήνες. Θα δοθούν 600 ευρώ για όσους έχουν πάθει ζημιές στην πρώτη τους κατοικία, 600 ευρώ έξτρα στους πολύτεκνους, και 600 ευρώ για κάθε μέλος ΑμεΑ μιας οικογένειας. Επίσης θα δοθούν 6.000 ευρώ για την αντικατάστασης οικιακού εξοπλισμού και 4.500 ευρώ για όσους τραυματίστηκαν σε αυτές τις συνθήκες», συνέχισε η ίδια σχετικά με τις επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά.
Σχετικά με τι διαδικασία των αποζημιώσεων, η κ. Νούκα εξήγσε ότι «Εχθές, όπως ακούσαμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, δεσμεύτηκε ότι δε θα υπάρχει δαιδαλώδης γραφειοκρατία στη διαδικασία. Θα γίνεται μια αίτηση, θα δίνεται ένα ποσό των χρήματων, και όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή θα δίνεται το υπόλοιπο της αποζημίωσης που δικαιούται μια επιχείρηση ή ένας πληγέντας. Τα πρώτα χρήματα θα δοθούν με μια απλή αίτηση. Υπάρχουν ήδη έτοιμες πλατφόρμες, και οι επιχειρήσεις έχουν περάσει τα βασικά στοιχεία τους. Τα εργαλεία που υπήρχαν για την αποζημίωση των πληγέντων από τον κορωνοϊό, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αυτή την περίπτωση».
«Αυτά είναι τα τακτικά μέτρα για τους πληγέντες, σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Είναι ήδη νομοθετημένα. Σαφώς θα υπάρχουν και νέες παρεμβάσεις. Πιθανολογώ ότι τα παραπάνω θα είναι η πρώτη προσέγγιση αντιμετώπισης της κατάστασης. Οι ασφαλιστικές εταιρίες, θα πρέπει να δώσουν και αυτές άμεσα τις αποζημιώσεις. Εποπτεύων αρμόδιος φορέας είναι το υπουργείο Ανάπτυξης», τόνισε η κ. Νούκα.
«Στο Μάτι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση με τις αποζημιώσεις. Οι άνθρωποι κατάφεραν να πάρουν τα χρήματά τους πριν από 1 – 1,5 χρόνο, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως», κατέληξε κλείνοτας.


Latest News

Φορολογικές δηλώσεις: Ολοκληρώθηκε η αυτοματοποιημένη υποβολή τους – Αφορά 835.766 φυσικά
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια