
Με το βλέμμα όλων στραμμένο στην Εύβοια, όπου για όγδοη ημέρα συντελείται μια τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται, η πανδημία του κορωνοϊού δε φαίνεται να καταλαγιάζει. Χθες ανακοινώθηκαν 2.595 κρούσματα, ενώ 207 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
«Η αλήθεια είναι ότι η σκέψη όλων μας είναι μαζί με τους ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν τη φυσική καταστροφή. Ωστόσο οι μετρήσεις δείχνουν ότι η διασπορά του κοροναϊού, συνεχίζεται σε πανελλήνιο επίπεδο. Στην Αττική θα ανακοινωθεί σήμερα αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, της τάξης του 60%», είπε ο κ. Θωμαΐδης.
Εξήγησε πάντως ότι : «Όλη την προηγούμενη εβδομάδα οι μετρήσεις στην Αττική έδειχναν σταθερό το ιικό φορτίο, αλλά ο πληθυσμός μειώνεται. Επειδή αναφέρουμε το κανονικοποιημένο ως προς τον πληθυσμό ιικό φορτίο, για αυτό φαίνεται αυξημένο αυτή τη βδομάδα. Οπότε στην Αττική φαίνεται να έχουμε σταθερή κατάσταση, δεν φαίνεται να έχουμε αύξηση στη διασπορά».
Πρόσθεσε δε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου σε Λάρισα, Βόλο, και Κρήτη. Στην Αττική πρέπει να δούμε πόσα κρούσματα δίνει η κάθε περιφερειακή ενότητα. Ο κεντρικός τομέας είναι ο πιο επιβαρυμένος. Επιβαρυμένα είναι και τα νησιά των κεντρικών Κυκλάδων, αλλά και η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κρήτη», συνέχισε ο ίδιος.
Τα δύο σενάρια για το φθινόπωρο
Κάνοντας μια πρόβλεψη για το πώς θα πάμε προς τον Σεπτέμβρη, μετά και την επιστροφή όσων κάνουν διακοπές, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι «για τις αρχές του Σεπτέμβρη, το αισιόδοξο σενάριο είναι να παραμείνουμε στην κατάσταση που είμαστε τώρα. Να βαίνουμε σε σταθερή ή και μειούμενη κατάσταση. Το δυσμενές σενάριο είναι οι κάτοικοι που επιστρέφουν στην Αττική από διακοπές να φέρουν μια μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Το δεύτερο είναι το σενάριο που επικρατεί, για αυτό είναι σημαντικό οι πολίτες να επιστρέψουν στον εμβολιασμό, ώστε να μην έχουμε άλλο κύμα τον Οκτώβριο που να αφορά στους ανεμβολίαστους, και να έχουμε άνοδο στις εισαγωγές».
Σχετικά με την αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη, ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση της κατάστασης.
«Στην Κρήτη οι συνάδελφοι από το Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων ανακοινώνουν κάθε βδομάδα τα αποτελέσματα και βλέπουμε όντως ότι έχουμε αύξηση στο ιικό φορτίο. Η διασπορά συνεχώς αυξάνεται και αυτό μεταφράζεται σε αυξημένα κρούσματα. Αυτό δεν αναμένεται να αναστραφεί το επόμενο διάστημα, αφού οι επισκέπτες θα αυξάνουν στο νησί μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Θα αρχίσει να μειώνεται μετά», είπε χαρακτηριστικά.
Να ενταθεί ο εμβολιασμός – Καλπάζει η Δέλτα
Σχετικά με το πώς θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να αντιμετωπιστεί η κατάσταση ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός, που θα έπρεπε να έχει ενταθεί. Το δεύτερο είναι η ιχνηλάτηση που θα πρέπει να αυξηθεί, μόνο έτσι μπορούμε να περιορίσουμε όσους έχουν μολυνθεί. Το τρίτο είναι τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία δε λειτουργούν αποτελεσματικά πια και κάτω από αυτές τις συνθήκες, που ο κόσμος έχει κουραστεί και είμαστε μέσα στο καλοκαίρι. Η χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική για τη μείωση της διάδοσης. Αλλά μετά από 1,5 χρόνο υπάρχει κούραση στον πληθυσμό».
«Υπάρχει ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα. Αυτή είναι τώρα η προτεραιότητα. Η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί τώρα στη χώρα, είναι στο 85% πλέον. Δεν περιμέναμε να επικρατήσει τόσο γρήγορα. Η εκτίμηση ήταν ότι θα κυριαρχήσει το Σεπτέμβριο. Ήταν πρωτοφανής η διάδοση του στελέχους που οφείλεται προφανώς στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Ήδη υπάρχουν αναφορές για άλλες μεταλλάξεις. Αυτή είναι μια φυσιολογική βιολογική πορεία», εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια