Η φωτιά στην Αρκαδία καίει ανεξέλεγκτα τις τελευταίες ώρες με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να σώσουν οικισμούς και να περιορίσουν το μέτωπο.

Νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για εκκένωση 21 οικισμών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν κάτοικοι που δεν έφυγαν από τους οικισμούς, διότι ήθελαν να προστατεύουν τις περιουσίες τους και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Στον οικισμό Πυρρή έχουν καεί 7 με 8 σπίτια, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, που βρισκόταν μάλιστα στην πλατεία του χωριού, ενώ έχουν καεί ελαιώνες. Κάτοικοι προσπάθησαν με ίδια μέσα, να σβήσουν τις φλόγες ενώ από το μεσημέρι εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο νερού.

«Μεγάλο παραμένει το πύρινο μέτωπο στη Γορτυνία, που εκτείνεται γύρω από τις περιοχές Λιβαδάκι, Φαναράκι και Καστράκι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν τις εστίες της φωτιάς που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς, ώστε να τους προστατεύσουν», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Πηγή: zoom earth

Παράλληλα, όπως προσθέτει, «υπάρχουν και άλλες εστίες φωτιάς, που όμως βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ αύριο αναμένονται ενισχύσεις με Γάλλους και Γερμανούς πυροσβέστες, καθώς και εναέρια μέσα».

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και η δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, ώστε μαζί με τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς προς το όρος Μαίναλο.

Στο μεταξύ, οικισμοί της περιοχής έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό από το μεσημέρι που δόθηκε η εντολή εκκένωσης, γεγονός που δυσκολεύει την προσπάθεια κατάσβεσης.

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες έχουν εκκενωθεί προληπτικά, λόγω της φωτιάς, συνολικά 21 οικισμοί.

Πρόκειται για τους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πυρρής, Άγιος Ιωάννης, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι, Λιβαδάκι και Καπελλίτσα.

Πρόεδρος κοινότητας Φαναράκι Γορτυνίας: «Ξέφυγε από ανευθυνότητα»

Όπως ανέφερε στο MEGA ο πρόεδρος της κοινότητας Φαναράκι Γορτυνίας, Παναγιώτης Καραμάνης στο χωριό του δεν έχουν καεί σπίτια, όμως δεν συνέβη το ίδιο και στο Καστράκι, όπου πέντε κατοικίες κάηκαν.

«Στο Φαναράκι καίει γύρω από το χωριό και έχουμε κάτσει εδώ 17 άτομα για να μην καεί το χωριό» σημείωσε ο κ. Καραμάνης, υπογραμμίζοντας ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι αρκετά μεγάλο, με κίνδυνο να φτάσει μέχρι τα Λουτρά Ηραίας και τα Όχθια.

«Το μέτωπο είναι ανεξέλεγκτο, από το Λάδωνα μέχρι εμάς έχουν καεί όλα τα χωριά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Φαναράκι, σημειώνοντας πως η αναζωπύρωση του μετώπου δεν οφειλόταν στα καιρικά φαινόμενα.

«Δεν είναι από ανέμους, η φωτιά το πρωί είχε σβήσει. Από ανευθυνότητα έγινε» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως αν είχαν γίνει ρίψεις από εναέρια μέσα θα είχε αποφευχθεί όλα αυτά.

Δήμαρχος Γορτυνίας: Πολλές οι εστίες

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη, που μίλησε στο MEGA, τα μέτωπα είναι πολλά και το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπήρξε ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή, με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα, καθώς κρίνεται αναγκαίο μετά την αποχώρηση των εναέριων μέσων.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

Κάτοικοι από το Κατράκι και το Φαναράκι άφησαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στην πλατεία του χωριού Καλλιάνι. Μιλώντας στο Arcadiaportal.gr, εκφράζουν την αγωνία τους για το πως θα βρουν το χωριό όταν γυρίσουν ενώ αναφέρουν ότι η βοήθεια άργησε να έρθει. Κάποιοι που έρχονται από το Καστράκι αναφέρουν ότι η βοήθεια άργησε να φτάσει.

Αρκετοί φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Δημητσάνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας