Από τη φάρμα στο μπουκάλι μέχρι και τα ψυγεία στο σούπερ μάρκετ, ένα λίτρο Coca-Cola παράγει 346 γραμμάρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της εταιρείας.

Αυτό είναι λιγότερο από το μισό αποτύπωμα άνθρακα των  771 γραμμαρίων που παράγεται από την παραγωγή χαρτιού τουαλέτας, όπως μετρήθηκε από το Συμβούλιο Προστασίας Φυσικών Πόρων (περιβαλλοντική ομάδα).

Τέτοιοι υπολογισμοί θα γίνουν σύντομα υποχρεωτικοί. Οι επενδυτές πιέζουν τις επιχειρήσεις να δημοσιεύουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ενώ, παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αρχίσει να ρωτούν επίσης για αυτά. Εντός των επόμενων δύο ετών, κάθε δημόσια εταιρεία στις ΗΠΑ θα κληθεί να αναφέρει πληροφορίες που θα αφορούν τις επιδράσεις που έχουν οι δραστηριότητές της στο κλίμα.

Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις, που θα μπορούσαν να προβούν οι εταιρείες, μετά τους κανόνες που είχαν θεσπιστεί, κατά την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, για τη δημοσίευση των χρηματοοικονομικών καταστάσεών τους. Έχει ήδη ξεκινήσει μία αντιπαράθεση, καθώς οι εταιρείες, οι ρυθμιστικές αρχές και οι περιβαλλοντολόγοι διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να δημοσιεύονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης ήδη απαιτούν ή αναμένεται να απαιτήσουν από τις δημόσιες εταιρείες να δημοσιεύσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τις εκπομπές που παράγονται από τους προμηθευτές και τους πελάτες τους.

Οι ρυθμιστικές αρχές επιθυμούν, επίσης, οι δημόσιες εταιρείες να προβούν σε μία πιο οργανωμένη δημοσίευση των κινδύνων που μπορεί να προκαλέσουν οι δραστηριότητές τους στο κλίμα. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να είναι φυσικοί, όπως επιπτώσεις από ακραίες καιρικές συνθήκες, αλλά και οικονομικοί, όπως π.χ. εάν ένα περιουσιακό στοιχείο ορυκτών καυσίμων όπως ένα ανθρακωρυχείο, αρχίσει να χάνει αξία.

«Σε ό,τι αφορά αυτές τις δημοσιεύσεις, οι επενδυτές μάς είπαν ακριβώς τι θέλουν», δήλωσε σε ομιλία του, την περασμένη εβδομάδα, ο Προέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ. «Ήρθε η ώρα να λάβει δράση και η Επιτροπή».

Οι απαιτήσεις από ορισμένους επενδυτές για περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες σχετικά με τις επιδράσεις που έχουν οι δραστηριότητες των εταιρειών στο κλίμα έχουν αυξανόμενο βάρος καθώς η δημοτικότητα των «πράσινων» χρηματοπιστωτικών προϊόντων αυξάνεται. Περίπου 51 δισ. δολάρια εισήχθησαν σε αειφόρα αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ και κεφάλαια ανταλλαγής συναλλάγματος το περασμένο έτος, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων, Morningstar Inc. Αυτό ήταν σχεδόν 10 φορές το επίπεδο του 2018 και αντιπροσώπευε σχεδόν το ένα τέταρτο των μετρητών που επενδύθηκαν σε όλα τα αμερικανικά κεφάλαια μετοχών και ομολόγων, το περασμένο έτος, σύμφωνα με τη Morningstar.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) επεξεργάζεται έναν πιθανό κανονισμό για την αποκάλυψη των δραστηριοτήτων που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα. Έχει την υποστήριξη του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε δραστικές περικοπές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν ήδη από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί να υπακούν στις απαιτήσεις των κυβερνήσεων για τη δημοσίευση των δραστηριοτήτων τους που ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ, αναφέρει ότι είναι σκόπιμο ο οργανισμός να είναι συνεπής με τις δημοσιεύσεις αυτές.

Η SEC και άλλες ρυθμιστικές αρχές εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή ενέχει συγκεκριμένους κινδύνους για τις εταιρείες, για τους οποίους πρέπει να ενημερώνονται και οι επενδυτές. Μεταξύ αυτών είναι και ο κίνδυνος ορισμένοι επενδυτές δανειστές ή ασφαλιστές να αποφεύγουν τις εταιρείες που παράγουν πολλά αέρια θερμοκηπίου, είτε επειδή αυτά τα μέρη θεωρούν ότι οι εταιρείες βλάπτουν το περιβάλλον είτε επειδή θεωρούν ευάλωτες τις επιχειρήσεις αυτές. Επιστημονικό πάνελ που εργάζεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σε έκθεση τη Δευτέρα ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη προκαλούνται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τα δεδομένα αυτά σχετικά με τις δραστηριότητες των εταιρειών που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα θα βοηθήσουν τους αγοραστές μετοχών να ξέρουν τι παίρνουν.

Παράλληλα, όσοι υποστηρίζουν την εν λόγω αλλαγή, ισχυρίζονται ότι ενδεχόμενη εντολή από τις ΗΠΑ για την υιοθέτηση αυτών των δημοσιεύσεων από τις εταιρείες θα ξεκαθάριζε το τοπίο.

Οι εταιρείες έχουν αρχίσει ήδη να δημοσιεύουν εθελοντικά περιβαλλοντικά δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό, απαντούν δίνουν τις κατάλληλες πληροφορίες σε όσους επενδυτές ενδιαφέρονται για επιχειρήσεις που έχουν καλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά ή ESG αρχεία. Οι οίκοι αξιολόγησης χρησιμοποιούν τις πληροφορίες της εταιρείας για να βοηθήσουν στη δημιουργία επενδυτικών βαθμίδων.

Προς το παρόν, οι βαθμολογίες είναι ασυνεπείς και ελλιπείς, γεγονός που υποδεικνύει το μακρύ έργο που υπάρχει μπροστά μας. Ανάλυση της Wall Street Journal για τις επενδυτικές βαθμίδες που εκδόθηκε για σχεδόν 1.500 εταιρείες από τρεις οίκους αξιολόγησης έδειξε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα (942 εταιρείες)  βαθμολογήθηκαν διαφορετικά από διαφορετικούς οίκους. Το περιοδικό συγκέντρωσε αξιολογήσεις από τους ιστότοπους τριών διακεκριμένων οίκων αξιολόγησης τον Μάιο – Refinitiv Holdings Ltd., MSCI Inc. και Sustainalytics – και εντόπισε 1.469 εταιρείες που βαθμολογήθηκαν και από τους τρεις αυτούς οίκους.

Σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρειών χαρακτηρίσθηκαν ηγέτες ESG από έναν ή περισσότερους οίκους αξιολόγησης, απόφαση, όμως, που δεν φαίνεται να ασπάζονται όλοι οι οίκοι ανεξαιρέτως. Αντίθετα, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι σε γενικές γραμμές συνεπείς.

Ο κολοσσός πετρελαίου, Chevron Corp., κέρδισε κορυφαία βαθμολογία για «εξαιρετική σχετική απόδοση ESG» από την Refinitiv, μονάδα του London Stock Exchange Group PLC. Το MSCI έδωσε μέση βαθμολογία στη Chevron. Και η Chevron πήρε τον χειρότερο δυνατό βαθμό «σοβαρού κινδύνου» από τη Sustainalytics, η οποία ανήκει στη Morningstar.

Μία αιτία για τη διαφορά αυτή: Η βαθμολογία Refinitiv έδωσε μεγαλύτερο βάρος σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού, παρά στην εξάρτηση της Chevron από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την ανάλυση της Journal.

«Οι οίκοι αξιολογήσεων υπολογίζουν διαφορετικά πράγματα», δήλωσε η Julia Giguere-Morello, διευθύντρια έρευνας ESG στο MSCI. «Ορισμένοι κατά τις αξιολογήσεις τους επικεντρώνονται στον κίνδυνο, μερικοί στον αντίκτυπο ενώ άλλοι σε αξίες».

Η Lisa Epifani, υπεύθυνη βιωσιμότητας και ESG της Chevron, δήλωσε ότι οι βαθμολογίες ESG θα πρέπει να «προειδοποιούν» ότι διαφορετικές μεθοδολογίες μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ διαφορετικές βαθμολογίες. Μια ενιαία συνολική βαθμολογία ESG «θα μπορούσε να δώσει μια ανακριβή εικόνα μιας εταιρείας», συνέχισε η ίδια.

Ορισμένα πράσινα ταμεία κατέχουν εταιρείες με χαμηλές βαθμολογίες ESG από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης. Το iShares ESG Aware MSCI USA της BlackRock Inc. ανταλλάσσεται με μετοχές της Chevron. Εκπρόσωπος της BlackRock δήλωσε ότι: «Προσφέρουμε επίσης κεφάλαια που παρέχουν στοχευμένη έκθεση σε συγκεκριμένα βιώσιμα αποτελέσματα ή κεφάλαια που αποκλείουν τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως και άλλες βιομηχανίες».

Ένας άλλος πονοκέφαλος για τους επενδυτές που προσπαθούν να επιλέξουν πράσινες μετοχές είναι η διακύμανση στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αναφέρουν πληροφορίες για τις επιδράσεις που έχουν οι δραστηριότητές τους στο κλίμα. Οι περισσότερες από τις 500 μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες των ΗΠΑ συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις βιωσιμότητας. Η ποιότητα και το εύρος των δεδομένων τους διαφέρουν σημαντικά και ελέγχονται ελάχιστα.

Η Twitter Inc., δεν αποκαλύπτει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ή δεν θέτει κάποια ημερομηνία στόχο για τη μείωσή τους. Αναφέρει ότι θα θέσει την κατάλληλη ημερομηνία στόχο εντός των επόμενων δύο ετών. Εν τω μεταξύ, το Twitter επισημαίνει τις προσπάθειες που έχει κάνει, όπως η αφαίρεση 70.000 πλαστικών οδοντόβουρτσων από τα γραφεία του.

Οι εκθέσεις που έχουν δημοσιεύσει εθελοντικά οι εταιρείες για τις δραστηριότητές τους που επιδρούν στο κλίμα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, με το Twitter να είναι μεταξύ εκείνων που δεν αποκαλύπτουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Αντιθέτως, η έκθεση των 96 σελίδων της Microsoft Corp. αναλύει τις εκπομπές της σε περισσότερες από δώδεκα κατηγορίες, όπως εκείνες που προκύπτουν από την κατανάλωση ενέργειας, τη μεταφορά, τη μετακίνηση εργαζομένων και τη χρήση και διάθεση των προϊόντων της.

Η Berkshire Hathaway Inc., με επικεφαλής τον Warren Buffett, αποτελεί εταιρεία που δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια δημοσίευση. Δεν αναφέρει τους συνολικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα. Η μονάδα Berkshire Hathaway Energy, η οποία διαθέτει εργοστάσια κοινής ωφέλειας και άνθρακα, ανέφερε σε έκθεση βιωσιμότητας τριών σελίδων ότι: «Προσπαθούμε να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου». Δεν έθεσε κάποια ημερομηνία για την επίτευξη του στόχου της.

Η Cathy Woollums, επικεφαλής της βιωσιμότητας στη Berkshire Hathaway Energy, δήλωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει όλες τις μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα και να επιτύχει «ελάχιστες» εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Δεν προέβη, ωστόσο, σε περεταίρω σχολιασμούς.

Η Tesla Inc. αποκαλύπτει τις εκπομπές κύκλου ζωής του αυτοκινήτου Model 3, όχι, όμως, τις εκπομπές των συνολικών δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η Procter & Gamble δημοσιεύει τα δεδομένα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το σύνολο των δραστηριοτήτων της, όχι, όμως, για μεμονωμένα προϊόντα της. Η Coca-Cola Co. μέχρι πρόσφατα όριζε ετήσιο στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή, την πώληση και την κατανάλωση για ένα μόνο ποτό της. Έκτοτε, όμως, έχει στραφεί σε στόχο μείωσης των συνολικών εκπομπών της.

[…]

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σύμφωνα με ένα ευρύ διεθνές πλαίσιο. Αυτές που προκύπτουν από τις δραστηριότητες της εταιρείας εμπίπτουν στο Πεδίο εφαρμογής 1. Υπάρχουν επίσης και οι εκπομπές που εμπίπτουν στο Πεδίο Εφαρμογής 2, οι οποίες προκύπτουν από την ενέργεια που αγοράζει η εταιρεία. Για ορισμένες εταιρείες, τα πιο ενοχλητικό είναι το Πεδίο Εγαρμογής 3, το οποίο αφορά τις εκπομπές που σχετίζονται με τα προϊόντα τους αλλά παράγονται από τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές και τους πελάτες τους, όπως π.χ. κατά τη μεταφορά των προμηθευτών.

Αυτά αποτελούν «τρομερή πρόκληση» κατά τη μέτρηση, δήλωσε η Walt Disney Co., σε πρόσφατη έκθεσή της, για τους περιβαλλοντικούς στόχους της για το 2030, τους οποίους θα έχει δημοσιεύσει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Η ενεργειακή εταιρεία EOG Resources Inc. δήλωσε στην έκθεση βιωσιμότητας για το 2019 ότι «δεν πιστεύει ότι είναι σε θέση να υπολογίσει τις εκπομπές που εμπίπτουν στο Πεδίο Εφαρμογής 3 με την ακρίβεια και την αυστηρότητα που απαιτείται συνήθως για τα δημόσια δεδομένα της EOG».

Η Coca-Cola, για τον υπολογισμό των εκπομπών που προκαλούνται από τα επαγγελματικά ταξίδια των εργαζομένων, λαμβάνει υπόψη της μόνο τις πτήσεις. Η Verizon Communications Inc. για τον υπολογισμό των εκπομπών λαμβάνει υπόψη της τα αεροπορικά και τα σιδηροδρομικά ταξίδια. Η AT&T Inc. μετρά τις εκπομπές που προκαλούνται από τις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και αυτοκινητιστικές μετακινήσεις των εργαζομένων και σκοπεύει να αρχίσει να λαμβάνει υπόψη της και τα ταξίδια με εταιρείες συνεπιβατισμού.

Η Coca-Cola υπολόγισε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την παραγωγή, την πώληση και την κατανάλωση ενός μόνο ποτού.

Ο Μπεν Τζόρνταν, ανώτερος διευθυντής περιβαλλοντικής πολιτικής στην Coca-Cola, δήλωσε ότι για μία πολυεθνική, τα αεροπορικά ταξίδια είναι πολύ πιο σημαντικά από οποιονδήποτε άλλο τρόπο παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η Verizon δήλωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις δημοσιεύσεις για τις εκπομπές στα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, τα ταξί και τα ξενοδοχεία.

Ο Γκένσλερ από τη SEC ανέφερε σε ομιλία του, την περασμένη εβδομάδα, ότι ζήτησε από το προσωπικό να προτείνει πώς οι εταιρείες μπορούν να δημοσιεύσουν τις εκπομπές τους που εμπίπτουν στο Πεδίο Εφαρμογής 1 και το Πεδίο Εφαρμογής 2, «παράλληλα με το αν θα δημοσιεύσουν τις εκπομπές που εμπίπτουν στο Πεδίο Εφαρμογής 3 – και αν ναι, πώς και υπό ποιες συνθήκες».

Το Sustainability Accounting Standards Board, ένας μη κερδοσκοπικός καθοριστής δηλώνει ότι ο κλιματικός κίνδυνος είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά 68 από τις 77 βιομηχανικές κατηγορίες, που ισοδυναμεί με το 89% της αγοραίας αξίας των εταιρειών S&P Global 1200, ή περίπου 45,2 τρισ. δολάρια.

Ορισμένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων λένε ότι αναζητούν δεδομένα που αφορούν το κλίμα, καθώς επιθυμούν να επενδύσουν σε επιχειρήσεις που μπορούν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. «Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο των χαρτοφυλακίων πελατών μας», δήλωσε ο Jonathan Bailey, επικεφαλής της ESG που επενδύει στην Neuberger Berman Group LLC.

Οι εταιρείες θα έπαιρναν πιο σοβαρά την δημοσιεύσεις των δραστηριοτήτων τους που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα, και θα ήταν πιο ακριβείς, εάν υπήρχε κάποια εντολή ή ελέγχονταν από κάποιον τρίτο, αναφέρει ο Rick Love, από τη United Technologies Corp. αμέσως μετά τη συγχώνευσή της με τη Raytheon Co.

Αν οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα ήταν υποχρεωτικό να αναφέρονται σε δηλώσεις πληρεξουσίου ή οικονομικούς λογαριασμούς, είπε, θα έπρεπε να εγγυηθεί για τα δεδομένα στους δικηγόρους της εταιρείας. «Αν θέλετε αξιόπιστα δεδομένα, βασική προϋπόθεση πρέπει να είναι ο έλεγχός τους», προσέθεσε ο Love.

Ο Γκένσλερ ανέφερε σε ομιλία του, την περασμένη εβδομάδα, ότι ζήτησε από το προσωπικό της υπηρεσίας να προτείνει κανόνες για την υποχρεωτική δημοσίευση των κινδύνων που ενέχουν οι δραστηριότητες των εταιρειών στο κλίμα, μέχρι το τέλος του έτους. Σε εκδήλωση του CFO Network της Wall Street Journa,l τον Ιούνιο, ο Γκένσλερ ανέφερε ότι είναι σκόπιμο η SEC να βοηθήσει «να επιτευχθεί συνέπεια, κάποια συγκρισιμότητα και αξιοπιστία», επιβάλλοντας τις δημοσιεύσεις αυτές.

Η πρόκληση για τις ρυθμιστικές αρχές είναι να θέσουν κανόνες που θα αντέχουν με την πάροδο του χρόνου σε έναν νέο και ταχέως μεταβαλλόμενο τομέα. Η πρόοδος, ωστόσο, είναι δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς ξεκίνησε ήδη να προβάλλεται πολιτική αντίθεση από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι δουλειά της SEC να επιβάλλει κανόνες που δεν εμπίπτουν του χρηματοοικονομικού τομέα. Ωστόσο, αισθάνονται ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος, ώστε οι ΗΠΑ να μην μείνουν πίσω ενώ οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές εκδίδουν κανόνες που θα ισχύουν για πολλές αμερικανικές εταιρείες.

Μια άλλη κανονιστική πρόκληση είναι η δημιουργία δημοσιεύσεων που θα είναι διαφανείς, ακριβείς και καθολικές σε ένα ευρύτερο φάσμα βιομηχανιών.

[…]

Αξιωματούχοι της SEC αναφέρουν ότι θέλουν να κινηθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, εξαιτίας των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν άλλες χώρες. Ορισμένες αμερικανικές εταιρείες που πωλούν στην Ευρώπη και αλλού πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες του εξωτερικού.

Μόνο φέτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Κίνα πρότειναν ή οριστικοποίησαν κανόνες σχετικά με το περιβάλλον, επηρεάζοντας δεκάδες χιλιάδες εταιρείες. Η G7 ζήτησε τον Ιούνιο υποχρεωτικές χρηματοοικονομικές δημοσιοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα.

Αξιωματούχοι της SEC δήλωσαν ότι εξετάζουν τη δημιουργία ενός νέου προτύπου για τις δημοσιοποιήσεις ESG, σύμφωνα με το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Προτύπων, έφορέα με εμπειρία σε θέματα όπως η κλιματική επιστήμη, η εναλλακτική ενέργεια και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

Η SEC, η οποία δημιουργήθηκε για την προστασία των επενδυτών, τυπικά ρυθμίζει τις εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο. Ορισμένοι επενδυτές και εταιρείες επιθυμούν την εφαρμογή κανόνων ώστε ιδιωτικές εταιρείες να δημοσιεύουν τις δραστηριότητές τους που επηρεάζουν το κλίμα, λέγοντας ότι διαφορετικά θα ήταν πιο δύσκολο για τις δημόσιες εταιρείες να αναφέρουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από προμηθευτές και πελάτες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η SEC δεν διαθέτει νομική ισχύ, ώστε να επιβάλει την απαίτηση αυτή σε ιδιωτικές εταιρείες.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα