Ο Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, έχει κάθε λόγο να χαίρεται: Το ποσοστά των δημοσκοπήσεων συνεχώς ανεβαίνουν σε αντίθεση με αυτά του αντιπάλου του Άρμιν Λάσετ, υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης, ο οποίος θέλει πάση θυσία να διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ.Το να σχηματίσει κυβέρνηση το SPD, μπορεί να το καταφέρει μόνο με εταίρους, ανάμεσα στους οποίους, όπως ξεκαθάρισε σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην αρχισυντάκτρια της Deutsche Welle, Μανουέλα Κάσπερ Κλάριτζ και τον άνκορμαν Τζαφάρ Αμπντούλ Καρίμ, δεν πρόκειται να ανήκει το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Πανδημία: «Λείπει η ετοιμότητα»

«Το δεύτερον είναι ότι θα πρέπει να επιτύχουμε τα Χριστιανικά κόμματα να κάνουν μια ανάπαυλα, περνώντας στην αντιπολίτευση. Τους λείπουν τα σωστά σχέδια για το μέλλον. Αλλά και οι λομπίστες απέκτησαν μεγάλη εξουσία στο κόμμα, κι αυτό δεν είναι καλό για τη χώρα μας».  Αλλά τι είναι καλό για τη χώρα; Ο Σολτς αναγνωρίζει καταρχήν την ευθύνη της Γερμανίας στο πλαίσιο των νατοϊκών διατλαντικών σχέσεων. Η επίκληση του ΝΑΤΟ έχει και μια εσωτερική διάσταση. Αποκλείει ως κυβερνητικό εταίρο την Αριστερά (Die Linke), η οποία θεωρεί τη μόνη εναπομείνασα συμμαχία αναχρονισμό και θέλει να καταργηθεί.

Ο υποψήφιος του SPD κάνει αναφορά και στην πανδημία, για την οποία η νυν κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει ως υπουργός Οικονομικών, θα διαθέσει μέχρι το 2022 400 δισ. ευρώ. Εκτός Γερμανίας έχει διαθέσει σε διεθνείς οργανισμούς ποσά ύψους δισ. ευρώ για να υποστηριχθούν φτωχότερες χώρες. Άρα «δεν απουσιάζει η ετοιμότητα να δοθούν χρήματα ή να αυξηθούν οι δεινότητες παραγωγής, έτσι ώστε να υπάρχουν εμβόλια για όλους. Εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει οργάνωση από τους υπεύθυνους σε διεθνές επίπεδο και στις χώρες στις οποίες θα χορηγηθούν, για να δοθούν τα εμβόλια στους πολίτες του Παγκόσμιου Νότου» υπογραμμίζει.

Βίλι Μπραντ και Χέλμουτ Σμιτ

Στο προσφυγικό, ένα θέμα που οδήγησε τη χώρα σε μια από τις χειρότερες κρίσεις κατά την πολύχρονη θητεία της Μέρκελ, ο Όλαφ Σολτς είναι σαφής:«Στη Γερμανία, δεν μπορούν να μείνουν όλοι οι πρόσφυγες και κυρίως εκείνοι που διέπραξαν ποινικά κολάσιμες πράξεις» τονίζει. Για τους 800.000 Σύρους που βρήκαν καταφύγιο στη Γερμανία, ο Σολτς υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό καθήκον να εκπαιδευτούν, να βρουν δουλειά και να τους δοθεί κάθε άλλη δυνατότητα για να ενσωματωθούν στη χώρα. Για τις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία ποια θα ήταν η θέση ενός πιθανού καγκελαρίου Σολτς;

 «Υπάρχει μια καλή παράδοση που θεμελιώθηκε στη Γερμανία από τον Βίλι Μπραντ και τον Χέλμουτ Σμιτ για την κοινή ασφάλεια στην Ευρώπη» υπενθυμίζει. «Επ’ αυτού υπάρχουν αποφάσεις του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για κοινά κριτήρια, στα οποία ανήκει και η σαφής δέσμευση, ότι τα σύνορα της Ευρώπης δεν πρέπει να μετατοπίζονται με χρήση βίας, κάτι που παραβίασε η Ρωσία με την προσάρτηση της Κριμαίας, με αποτέλεσμα να έχουμε τώρα τα προβλήματα στα ανατολικά της Ουκρανίας. Πρέπει λοιπόν να επιστρέψουμε στις αρχές του ΟΑΣΕ. Αποτελεί τη βάση για μια προοπτική.Γι αυτό είναι σωστό, ότι η Γερμανία ενεργεί μαζί με άλλες χώρες (…) Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια νέα πολιτική προς ανατολάς που να ενισχύσει και πάλι αυτές τις ιδέες του ΟΑΣΕ, μια πολιτική που είναι και της ΕΕ (…)  Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε σε πολιτικές του 17ου, 18ου ή 19ου αιώνα, όπου ισχυρές δυνάμεις να ασκούν πολιτική μεταξύ τους – Ρωσία, Γερμανία. Γαλλία, Αγγλία. Θέλουμε οργάνωση της ασφάλειας της ΕΕ από κοινού με τη Ρωσία».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή