Νέα ώθηση στην αμερικανική οικονομία αναμένεται να δώσει την επόμενη χρονιά η δρομολόγηση του αναπτυξιακού πακέτου υποδομών που κατάφερε ήδη να περάσει από τη Γερουσία με διακομματική στήριξη. Αυτό επισημαίνει σε έκθεση της η οικονομολόγος της Bank of America (BofA), Μισέλ Μέγιερ κάνοντας λόγο για πραγματικό ΑΕΠ ύψους 5,5% το 2022.

Αν και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Μέγιερ «περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχτεί η συμφιλιωτική αυτή διαδικασία», δεδομένου πως στη Γερουσία το νομοσχέδιο πέρασε με ψήφους και από τα δύο κόμματα, κάτι που ελπίζεται να επαναληφθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η δρομολόγηση του πακέτου θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την αμερικανική ανάπτυξη. Θυμίζουμε άλλωστε πως το πακέτου του 1,2 τρις. δολαρίων περιλαμβάνει περίπου 550 δισ. δολάρια σε φρέσκο χρήμα για δρόμους, γέφυρες, δημόσιες μεταφορές, ακόμη και το Διαδίκτυο.

Το πακέτο υποδομών σε συνδυασμό με τον επιπλέον προϋπολογισμό των 3,5 τρισ. δολαρίων που προωθούν ήδη οι Δημοκρατικοί θα μπορούσε να προσθέσει στους ρυθμούς ανάπτυξης από 0,5% έως 1,2%. «Αν και η συμφιλιωτική διαδικασία μπορεί να μην καταλήξει σε ένα τόσο υψηλό νούμερο (αναφορικά με τις επιπλέον δαπάνες), περιμένουμε πως το νομοσχέδιο θα περάσει ως προς τα βασικά στοιχεία του. Κοινώς, έρχεται νέα δημοσιονομική επέκταση, αν και αυτή θα έχει διαφορετική μορφή από τη στήριξη των πακέτων ανακούφισης από τον Covid» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Πραγματικά, σε αντίθεση με τα πακέτα στήριξης από την πανδημία που προσέφεραν μια άμεση τόνωση στην οικονομία, το πακέτο υποδομών και ο προϋπολογισμός για τις επιπλέον δαπάνες εκτιμάται πως θα έχουν ένα μεσοπρόθεσμο και μακροχρόνιο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Εξ ού και η ανησυχία των δημοσιονομικών γερακιών στο Κογκρέσο πως μπορεί να αυξήσουν το έλλειμμα σε βάθος δεκαετίας.

Πάντως, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, η BofA εκτιμά πως το πακέτο υποδομών και η πλήρης επικύρωση του θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, δίδοντας τη σκυτάλη στη συζήτηση για την δρομολόγηση των επιπλέον δαπανών που εκτιμά πως θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή