Θα παραμείνει ο Τζερόμ Πάουελ ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και για δεύτερη θητεία, ή θα αντικατασταθεί από άλλο πρόσωπο; Αυτό είναι το ερώτημα που αρχίζει να απασχολεί τις αγορές -και σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο κατά την οποία η FED, όπως όλα δείχνουν, αρχίζει να εξετάζει τη μείωση της τεράστιας ρευστότητας που χορηγεί σήμερα στην αμερικανική οικονομία.

Το πόκερ που παίζεται είναι σκληρό. Ο Τζερόμ Πάουελ διορίστηκε στη θέση του προέδρου της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο από τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά απολαμβάνει της στήριξης πολλών Δημοκρατικών οι οποίοι θεωρούν ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στο να ακολουθήσει νομισματική πολιτική τέτοια η οποία να ευνοεί την αύξηση της απασχόλησης. Φαίνεται όμως ότι δεν θα ήθελαν όλοι οι Δημοκρατικοί να τον δουν και για δεύτερη θητεία στο τιμόνι της FED, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως μια από τις ισχυρότερες πολιτικούς των Δημοκρατικών που θα ήθελε να δει αλλαγή ηγεσίας στο τιμόνι της FED είναι και η Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουόρεν η φωνή της οποία έχει βαρύτητα μέσα στο κόμμα.

Στην περίπτωση που συζητηθεί να μην ανανεωθεί η θητεία του Πάουελ η οποία λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο, τότε ένα από τα ονόματα που ακούγονται για πιθανή διαδοχή του είναι αυτό της οικονομολόγου Λάελ Μπρέιναρντ, η οποία έχει διοριστεί στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας από το 2014 από τον Μπάρακ Ομπάμα.

Η Ουόρεν και άλλα μέλη των Δημοκρατικών που θεωρούνται ως πιο προοδευτικά δεν έχουν δει με καλό μάτι τις προσπάθειες που έχει κάνει στο παρελθόν ο Πάουελ για να κάνει λιγότερο αυστηρή την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνε με τις πληροφορίες της WSJ. Η εποπτεία αυτή είχε γίνει πολύ πιο σκληρή μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Εκτός από εκείνους κι εκείνες στους κόλπους των Δημοκρατικών που πιστεύουν ότι ο Πάουελ έπρεπε να έχει κρατήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στις τράπεζες, υπάρχουν κι εκείνοι που θα ήθελαν να δουν την κεντρική τράπεζα να διαδραματίζει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Πάουελ από την πλευρά του έχει απαντήσει πως η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να παρεμβαίνει σε πολιτικά θέματα για τα οποία δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις αφού κάτι τέτοιο μπορεί να πλήξει την αυτονομία της.

Για την τελική απόφαση της ηγεσίας της FED αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν ανακοινώσει πως ο Τζο Μπάιντεν θα συμβουλευτεί τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού του επιτελείου. Αυτά η είναι η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν η οποία έχει διατελέσει για μια θητεία ως επικεφαλής της FED πριν να την αντικαταστήσει ο Τραμπ, η επικεφαλής των οικονομικών δυμβούλων του Λευκού Οίκου Σεσίλια Ρόους και ο επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου οικονομικών συμβούλων Μπράιν Ντίς. Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν αναμένεται να έχει κι αυτός λόγο στην επιλογή.

Η Γιέλεν, σε δημόσια σχόλιά της τουλάχιστον, έχει δώσει πολλές φορές τα εύσημα στην κεντρική τράπεζα και την ηγεσία της για τις δράσεις που ανέλαβε για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης έχει στηρίξει γενικότερα και τη γενικότερη πολιτική του Πάουελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή