Οι ζημιές στις καλλιέργειες σιτηρών σε δύο από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, αλλά και τα προβλήματα ποιότητας σε μια τρίτη, ωθούν τις διεθνείς τιμές στις αγορές των commodities σε νέα υψηλά, δημιουργώντας βάσιμους φόβους για ελλείψεις αλλά και ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων που θα πλήξει βέβαια κυρίως τις πιο ευάλωτες χώρες.

Η παρατεταμένη ξηρασία και οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να «καίνε» τα σιτηρά στον Καναδά, ενώ αντιστοίχως στον σιτοβολώνα της Γηραιάς Ηπείρου, τη Ρωσία, ο βαρύς χειμώνας προκάλεσε τεράστια καταστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται στη διεθνή αγορά. Επιπλέον και η παραγωγή των ΗΠΑ είναι φέτος μικρότερη, εντείνοντας την πίεση.

Μόνο στην Ε.Ε. η παραγωγή σιτηρών ήταν φέτος λίγο καλύτερη, στα 138,6 εκατ. μετρικούς τόνους αντί 125,9 εκατ. πέρυσι, όμως θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε Γαλλία και Γερμανία δεν επηρέαζαν την εγχώρια σοδιά.

Την περασμένη εβδομάδα τα futures των σιτηρών εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη καθώς το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε περικοπή των εκτιμήσεων του για τα επίπεδα παραγωγής σε Καναδά και Ρωσία, μειώνοντας τις προβλέψεις και για τα παγκόσμια αποθέματα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως τα παγκόσμια αποθέματα θα καταρρεύσουν στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μια πενταετία.

«Η αγορά είναι αντιμέτωπη πλέον με ένα παγκόσμιο έλλειμμα. Αυτό αναπόφευκτα αυξάνει την ανησυχία για τα επίπεδα των τιμών των τροφίμων, καθώς τα σιτηρά είναι βασικό αγαθό» επισημαίνει ο ειδικός αναλυτής αγροτικών commodities, στην Rabobank, Κάρλος Μέρα. «Φοβάμαι πως πρόκειται για μια κατάσταση, για την οποία δεν υπάρχει λύση. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που δυστυχώς επιβαρύνουν τον πληθωρισμό των τροφίμων σε πολλές περιοχές του πλανήτη» προσθέτει ο οικονομολόγος του Food and Agriculture Organization του ΟΗΕ, Αμντολρέζα Αμπασιάν.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης εξαγωγικών τιμών σιτηρών της International Grains Council έχει αυξηθεί κατά 46% από τις αρχές της χρονιάς. Αντιστοίχως, ο δείκτης τιμών αγροτικών commodities των Ηνωμένων Εθνών φλερτάρει με υψηλά δεκαετίας.

Αναλυτές επισημαίνουν πως ο αντίκτυπος στις χώρες που έχουν υψηλή εξάρτηση από εισαγωγές θα είναι σημαντικός τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο νοικοκυριών. Βέβαια, η άνοδος των τιμών στις διεθνείς αγορές θα χρειαστεί χρόνο για να φτάσει μέχρι τον καταναλωτή και το λιανεμπόριο. Όμως, το αυξημένο κόστος θα διατηρηθεί επίσης για αρκετό καιρό, τουλάχιστον μέχρι να έχουμε τις πρώτες σοδιές από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, στις αρχές του 2022, όπου αν όλα πάνε καλά, μπορεί η πίεση να εκτονωθεί κάπως.

Σημειωτέον δε, πως στο αυξημένο κόστος από την πρώτη ύλη έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα που έχει προκύψει με το αυξημένο κόστος των μεταφορών που επηρεάζει όλους τους κλάδους και το παγκόσμιο εμπόριο. Αυτό σημαίνει πως η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τους εμπόρους, τις εταιρείες τροφίμων και άρα την τελική τιμή των προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε τις πιέσεις, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Άντεξε τις πιέσεις το ΧΑ, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική

Παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο