Στο μέγκα project ηλιακής ενέργειας Sudair θα επενδύσει η Aramco, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει το περιβαλλοντολογικό της αποτύπωμα και να ενισχύσει τη στροφή της Σαουδικής Αραβίας προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός γίγαντας θα αποκτήσει το 30% της κοινοπραξίας, της οποίας ηγείται η ACWA Power με στόχο την κατασκευή ενός εργοστασίου ηλιακής ενέργειας ισχύς 1.500 megawatt και αξίας περίπου ενός δισ. δολαρίων. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Η ADWA, όπως και ο έτερος επενδυτής της Water & Electricity Holding Co. θα κρατήσουν από 35% στο project. Σημειωτέον δε, πως και η ACWA ελέγχεται σε ποσοστό 50% από το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία, σε αντίθεση με έτερες αραβικές χώρες έχει μείνει πίσω στην προώθηση καθαρότερων πηγών ενέργειας. Οπότε η συμφωνία, που είχε το πράσινο φως του υπουργείου Ενέργειας είχε σαν στόχο να καλύψει κάπως το κενό αυτό.

Επίσης, πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ, ανακοίνωσε πως η εταιρεία μελετά επίσης την παραγωγή υδρογόνου, αν και βέβαια στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της παραμένει η παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο πετρελαϊκός κολοσσός κατέγραψε σχεδόν τετραπλάσια αύξηση των καθαρών κερδών της στα 95,47 δισ. ριάλ από 24,62 δισ. πέρυσι, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, χάρη στην κάθετη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και της αύξησης της διεθνής τιμής του πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή