Ποιος είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα επηρεάσει τη Λεωφόρο Αθηνών;

Το Χρηματιστήριο και οι εισηγμένες σε αυτό εταιρείες θα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων που θα τροφοδοτήσει η λειτουργία του Ταμείου και ειδικότερα, η αξιοποίηση των πόρων του δανειακού σκέλους στήριξης σε συνεργασία με τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και τις εμπορικές τράπεζες.

Οι αυξήσεις

 ### Η υποχρέωση του 20 % οδηγεί πλήθος εισηγμένων εταιρειών να αναζητήσουν νέα κεφάλαια στην αγορά μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμη περισσότερο, δεν είναι λίγες εκείνες οι εταιρείες κυρίως θυγατρικές μεγάλων ομίλων που σπεύδουν να περάσουν το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών. Η υποχρέωση του 20 % ως ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα αποφασίσουν να απευθυνθούν στις συνεργαζόμενες με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τράπεζες για να αξιοποιήσουν τους πόρους του δανειακού σκέλους του για παραγωγικές επενδύσεις δίνει τον τόνο στις επιλογές και τις αποφάσεις.

Τα deals

### Η μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών είναι ένας από τους πέντε στρατηγικούς πυλώνες βάσει των οποίων θα επιλεγούν από τις τράπεζες και οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια από την δεξαμενή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο πυλώνας συμπληρωμένος από τον πλήρη οδηγό των επιλέξιμων επενδύσεων που καταφθάνει θα τροφοδοτήσουν ένα ισχυρό κύμα deals στην ελληνική αγορά. Ενέργεια, τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες, φάρμακα, μονάδες παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης θα είναι οι πρωταγωνιστές της νέας εποχής.

Το Netflix

###Η αιρετική Λένα Κιτσοπούλου μαζί με τον Μάκη Παπαδημητρίου είναι οι εκτελεστές σε μια υπόθεση πολιτικής συνωμοσίας που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα της εποχής των Μνημονίων. Αυτό είναι το στόρι της ταινίας Beckett – της πρώτης ταινίας του δημοφιλούς straming πλατφόρμας Netflix που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα με τη στήριξη του ΕΚΟΜΕ. Στην ταινία που είναι από τις 13 Αυγούστου διαθέσιμη για τους συνδρομητές του Netflix πρωταγωνιστεί ο 37χρονος ο John David Washington, γιός του  Denzel Washington.

Σε μια ανάρτηση του ΕΚΟΜΕ στο facebook διαβάζω: «Δύο ταινίες που έχουν γυριστεί στην Ελλάδα με την υποστήριξη του ελληνικού cashrebate κάνουν πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες.

Η πολυαναμενόμενη και βραβευμένη ταινία Ο Άνθρωπος του Θεού – Man of God βγαίνει στις 26 Αυγούστου στα θερινά σινεμά. Αφιερωμένη στo βίο του Αγίου Νεκταρίου, σε σκηνοθεσία της Yelena Popovic με πρωταγωνιστές τους  Άρη Σερβετάλη, Mickey Rourke, Alexander Petrov και ένα πλούσιο cast ηθοποιών, η ταινία έχει ήδη αποσπάσει το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες και έρχεται να κερδίσει και τη δική μας αγάπη.

Πρεμιέρα στο Netflix, σήμερα 13 Αυγούστου, για το Beckett, την πρώτη ταινία της διεθνούς πλατφόρμας που έχει γυριστεί εξολοκλήρου στη χώρα μας! Αθήνα, Μετέωρα και Ζαγοροχώρια αποτέλεσαν το φυσικό σκηνικό για τα γυρίσματα της ταινίας με τη σκηνοθετική ματιά του Ferdinando Cito Filomarino και πρωταγωνιστές τους John David Washington, Boyd Holbrook, Vicky Krieps και Alicia Vikander, αλλά και Έλληνες αγαπημένους πρωταγωνιστές όπως Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος και Πάνος Κορώνης.

Στηρίζουμε το ταξίδι τους και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!».

Το κέρδος: Δεν ξέρω πόσοι συνδρομητές του Netflix θα δουν την ταινία αλλά όσοι την δουν θα μπουν στον πειρασμό να μάθουν κάτι παραπάνω για τα τοπία που πρωταγωνιστούν στην ταινία. Ειδικά, οι σκηνές στα Ζαγοροχώρια είναι σκέτη διαφήμιση παλαιού ΕΟΤ.

Το συμπέρασμα: To cash rebate μαζί με το πολλαπλώς αποτελεσματικό επιθετικό marketing αποδίδει καρπούς διαμορφώνοντας νέα δεδομένα και για την εγχώρια οπτικοακουστική βιομηχανίας αλλά και για την Ελλάδα ως προορισμό για διεθνείς παραγωγές.

  

————————————————————–Οι ανεμογεννήτριες

###Σε δελτίο τύπου της ΝΟΔΕ Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας (10 Ιουνίου 2020) διαβάζω ότι ο πρόεδρος της – δεν υπάρχει ονομαστική αναφορά στο δημοσιευμένο κείμενο-  συμμετείχε σε «διαδικτυακή Διάσκεψη Προέδρων ΔΕΕΠ του κόμματος που διοργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού και την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης» και «στο πλαίσιο του χρόνου που είχε στη διάθεσή του, πέραν των οργανωτικών θεμάτων, έθεσε δύο ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος».  Το ένα εξ αυτών ήταν το ζήτημα των Αιολικών Πάρκων στην Εύβοια. Δεν ήμουν αυτήκοος μάρτυς οπότε βασίζομαι στα όσα αναφέρει το δελτίο τύπου της ΝΟΔΕ Εύβοιας  για το τι είπε ο πρόεδρος της. «Μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες των κατοίκων και οι αυξανόμενες αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα των Δήμων στα όρια των οποίων αδειοδοτούνται από τη ΡΑΕ Αιολικά Πάρκα, σε εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου». Για να έρθει στη συνέχεια και το κερασάκι στη τούρτα υπό την μορφή πρότασης: «(…) Την θεσμοθέτηση αυξημένων και απτών, ανταποδοτικών οφελών για τις τοπικές κοινωνίες με την παράλληλη λελογισμένη αδειοδότηση – εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων, με έμπρακτο σεβασμό στο Περιβάλλον και στο Τουριστικό προϊόν του Νομού».

Τώρα, τι σχέση έχουν οι ανεμογεννήτριες με το «τουριστικό προϊόν του Νομού» θα σας γελάσω και δεν θα το ήθελα. Ο μόνος που μπορεί να μας διαφωτίσει είναι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Εύβοιας Πέτρος Ποδάρας, μεταξύ άλλων coordinator του Κέντρου Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής.

Και ο πρόεδρος Ποδάρας δεν είναι ο μόνος που ακολουθεί την κληρονομιά των χρησμών της Πυθίας (με τα τύπου «Ήξεις, αφήξεις ου, εν πολέμω θνήξεις») καθώς και η διοίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (επικεφαλής ο Χαλκιδαίος Φάνης Σπανός) κρατά αποστάσεις που θεωρεί ότι δεν θα την φέρουν σε αντιπαράθεση με το παραδοσιακό κομματικό και παραταξιακό ακροατήριο που επιμένει να έχει αναφορές στα «πράσινα άλογα» αντί της καθαρής πράσινης ενέργειας…

Η επίσημη θέση: Ευτυχώς που υπάρχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ένα πληθυντικό ακροατήριο πολιτών που διαβάζει δίχως διαμεσολαβητές τις δικές του καθαρές τοποθετήσεις. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη πρόσφατη συνέντευξη του στα ελληνικά και διεθνή media είπε: «Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί η παραγωγή ενέργειας προς μονάδες οι οποίες να μην εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Δεν είναι εχθροί, οι ανεμογεννήτριες. Δεν είναι εχθροί σε αυτή την προσπάθεια, είναι σύμμαχοι. Δεν είναι κάτι κακό το οποίο πρέπει να δαιμονοποιήσουμε.

Θέλω να σας πω ότι μου κάνει και πολλή εντύπωση -ίσως δε μου έκανε τόσο εντύπωση, ίσως το περίμενα και σε ένα επίπεδο- το γεγονός ότι συναντήθηκαν διάφορα υπόγεια ρεύματα. Οι αντιεμβολιαστές έσπευσαν αμέσως να μιλήσουν για τις ανεμογεννήτριες ως την πηγή κάθε κακού και να φανταστούν σενάρια όπου θα πάμε να κάψουμε μία έκταση για να την προστατεύσουμε, υποτίθεται, από μία ανεμογεννήτρια.

Μα το ακριβώς ανάποδο θα συμβεί τελικά. Το ακριβώς ανάποδο θα συμβεί. Και το Ανώτατο Δικαστήριο, με απόφαση του 2012, έχει προσπαθήσει να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας της αναδασωτέας έκτασης και της ανάγκης να μην δημιουργήσουμε, ουσιαστικά, ένα κίνητρο σε διάφορους να καίνε εκτάσεις για να μη γίνει κάτι το οποίο φαντάζονται ότι είναι κακό για το περιβάλλον. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Άρα θα παρακαλούσα πάρα πολύ για το ζήτημα αυτό να έχουμε πολύ πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα».

Τα πράγματα πλέον είναι καθαρά, πιο καθαρά δεν γίνεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την κυρίαρχη θέση για τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της πράσινης ενέργειας δίχως παραθυράκια και υποσημειώσεις. Τα υπόλοιπα, ανήκουν στην ιστορία και μόνο.

Η σύσταση: Τα κομματικά στελέχη – συμπεριλαμβανομένων βουλευτών, περιφερειαρχών, δημάρχων κ.α με αναφορά στην Νέα Δημοκρατία και πολύ περισσότερο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη- θα ήταν καλό να διαβάζουν που και που τις απόψεις και τις θέσεις του προέδρου του κόμματος. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να γνωρίζουν την γραμμή. Στο primeminister.gr υπάρχει μια ανάρτηση (Μάιος 2021) με αφορμή τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος που βοηθά πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση. Διαβάζω: «Η κεντροδεξιά θα παραμείνει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Αλλά γνωρίζουμε τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Επίσης γνωρίζουμε ότι απευθυνόμενοι στη νέα γενιά θα πρέπει να αγκαλιάσουμε τον ψηφιακό και τον περιβαλλοντικό μετασχηματισμό. Αυτές είναι τεράστιες υπερ-τάσεις (megatrends) που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κεντροδεξιά κόμματα με μεγαλύτερη ακόμη επιτυχία σε σχέση με κόμματα της αριστεράς, τα οποία φαίνεται πως δεν διαθέτουν το σωστό αφήγημα για μια βιώσιμη περιβαλλοντική προσέγγιση η οποία να στηρίζει και την ανάπτυξη».

 

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories