Το σερί των συνεχόμενων κερδοφόρων συνεδριάσεων διακόπηκε σήμερα Δευτέρα, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, επηρεασμένες από τα οικονομικά στοιχεία που ήταν κατώτερα των προβλέψεων αλλά και από τις γεωπολιτικές ανησυχίες που δημιουργεί η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,58% και έκλεισε στις 473,07 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν σχεδόν όλοι οι επιμέρους κλαδοι και χρηματιστηριακές αγορές. Τις περισσότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος του λιανεμπορίου, που έκλεισε υποχωρώντας 2,5%.

Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,32% στις 15.925,73 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 0,83% στις 6.838,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 βρέθηκε στις 7.153,98 μονάδες μειωμένος κατά 0,9%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,76% στις 26.448,76 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε πτώση 0,81% στις 8.926,60  μονάδες.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στις αγορές της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Αρχή της Κίνας έδειξαν οτι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής είναι υπο πίεση. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας και η διαφαινόμενη το προηγούμενο διάστημα αύξηση των λιανικών πωλήσεων σημείωσαν απότομη επιβράδυνση του Ιούλιο διαψεύδοντας τις προσδοκίες, καθώς οι πλημμύρες και τα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανέκοψαν επιχειρηματικές δραστηριότητες, εντείνοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη χάνει δυναμική. Η Εθνική Στατιστική Αρχή πρόσθεσε ότι «η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι ασταθής και άνιση».

Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street, με το σύνολο των επιμέρους δεικτών να βρίσκονται στο «κόκκινο» χάνοντας τα υψηλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης και ανησυχίας για την αμερικανική αγορά, όπως και για τη διεθνή κοινότητα, είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το νέο, μέγκα αμερικανικό φιάσκο με τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για το… τίποτε και τη δυσοίωνη επόμενη ημέρα για την ευρύτερη περιοχή.

Το Αφγανιστάν και οι νέες γωοπολιτικές ανησυχίες βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων για τους επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Επιστρέφοντας στη γηραία ήπειρο και στα νέα των επιχειρήσεων η γαλλική εταιρεία Faurecia σημειώσε τα υψηλότερα κέρδη στον Stoxx600 και έκλεισε με άνοδο 12%. Η εισηγμένη στο Παρίσι εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει το πλειοψηφικό μερίδιο της γερμανικής Hella έναντι 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη κατέγραψε η η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, που έκλεισε με πτώση 3,6% .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές