Με απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street, με το σύνολο των επιμέρους δεικτών να βρίσκονται στο «κόκκινο» χάνοντας τα υψηλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης και ανησυχίας για την αμερικανική αγορά, όπως και για τη διεθνή κοινότητα, είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το νέο, μέγκα αμερικανικό φιάσκο με τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για το… τίποτε και τη δυσοίωνη επόμενη ημέρα για την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα τα απογοητευτικά στοιχεία από την κινεζική οικονομία ήρθαν να αναζωπυρώσουν τους φόβους για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά σε ένα διάστημα που τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν αυξηθεί και πάλι σημαντικά.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow χάνει πάνω από 270 μονάδες ή 0,77% στις 35.247, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,58% στις 4.442 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq βρίσκεται στις 14.721 μονάδες μειωμένος κατά 0,69%.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις χάνουν σημαντικό έδαφος με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει και πάλι κάτω από το 1,3% στο 1,245%, αυτή την ώρα. Σημαντικές πιέσεις δέχεται και το πετρέλαιο, που υποχωρεί κατά 3,7% στα 65,85 δολάρια το βαρέλι, σε αντίθεση με τον χρυσό που κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,5% στα 1.787 δολάρια ανά ουγγιά.

Από αύριο η αγορά θα στραφεί περισσότερο σε εγχώριες ειδήσεις, δεδομένου πως θα έχουμε ένα νέο κύμα ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου, αλλά και τη δημοσίευση μακροοικονομικών δεικτών όπως τα επίπεδα πωλήσεων στο λιανεμπόριο. Παράγοντας κλειδί για την πορεία της αγοράς μέσα στην εβδομάδα θα είναι και το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που θα δημοσιευτούν την Τετάρτη.

Η αγορά ήδη γνωρίζει πως τα μέλη του συμβουλίου έχουν αρχίσει να συζητούν για την έναρξη του περίφημου tapering, όμως ελπίζει πως από τα πρακτικά θα αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για τις προθέσεις του συμβουλίου.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες αρκετά στελέχη της Fed έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους αναφορικά με τις προθέσεις τους για την έναρξη του tapering. Και η Wall Street Journal, σε αποκλειστικό δημοσίευμα της σήμερα υποστηρίζει πως η επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει το Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street