Έντονες πιέσεις δέχεται σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, που με τον τρόπο αυτό διευρύνει τις απώλειες των προηγούμενων ημερών. Καθοριστικός παράγοντας στάθηκαν τα αδύναμα στοιχεία από την οικονομία της Κίνας που μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ζήτησης αλλά και το ρυθμό ανάρρωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το Brent βρέθηκε να χάνει 3% στα 68,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI έφτασε να υποχωρεί κατά 3,4% στα 66,11 δολάρια. Σταδιακά οι απώλειες αυτές… «μαζεύτηκαν», χωρίς όμως το κλίμα να αλλάζει. Αυτή την ώρα το Brent υποχωρεί κατά 1,26% στα 69,70 δολάρια και το αμερικανικό αργό 1,33% στα 67,52 δολάρια το βαρέλι.

Στην Κίνα τα στοιχεία έδειξαν πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων, καθώς η αναζωπύρωση της πανδημίας διαταράσσει τη δραστηριότητα στην νούμερο ένα χώρα εισαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως. Όμως, και η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας, την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε πως τελικά ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί για το υπόλοιπο της χρονιάς λόγω των επιπλοκών που δημιουργεί στην αγορά το νέα κύμα της πανδημίας και η μετάλλαξη Δέλτα.

Πάντως, παρά και την αναθεώρηση αυτή η παγκόσμια ζήτηση παραμένει αυξημένη και σαφώς πάνω από τα επίπεδα προσφοράς. Εξάλλου, η απειλή της Δέλτα για την ώρα δεν έχει οδηγήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα «τρέξει» σε ποσοστό 6% φέτος και 4,9% το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές