Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα futures με την έναρξη της εβδομάδας, καθώς η αγορά δεν μπορεί να αγνοήσει τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο του Αφγανιστάν, όπου οι Ταλεμπάν κατάφεραν μέσα σε χρόνο-ρεκόρ να μπουν στην Καμπούλ και να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας.

Στο ταμπλό, τα futures του Dow Jones υποχωρούν κατά 141 μονάδες, τα futures του S&P 500 κατά 17 μονάδες, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται και τα futures του Nasdaq που χάνουν σχεδόν 58 μονάδες.

Σημαντικό έδαφος χάνουν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει και πάλι κάτω από το όριο του 1,3%. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο 1,275%.

Έντονες πιέσεις δέχεται και το πετρέλαιο στην αγορά των commodities, που με απώλειες άνω του 2% βρίσκεται στα 67,02 δολάρια το βαρέλι. Μικρή πτώση καταγράφει και ο χρυσός, που υποχωρεί κατά 0,18% στα 1.775 δολάρια την ουγγιά.

Την περασμένη εβδομάδα, με ώθηση κι από τα καλά εταιρικά αποτελέσματα, ο Dow έκλεισε σε νέα επίπεδα ρεκόρ με εβδομαδιαία κέρδη ύψους 0,8%, όπως και ο S&P 500 που κατέγραψε κέρδη για την εβδομάδα στο 0,7%. Ο Nasdaq δεν ακολούθησε στο ίδιο μοτίβο αν και κατάφερε οι εβδομαδιαίες απώλειες του να είναι κάτω του 0,1%.

Με την ατζέντα της ημέρας να είναι φτωχή σε εγχώριες οικονομικές ειδήσεις, πλην της διαπίστωσης πως τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται, το κλίμα επηρέασαν τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία από την Κίνα που θέτουν σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και βέβαια οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Πέρα από τις σοκαριστικές εικόνες χάους στην Καμπούλ, η αγορά αναγνωρίζει πως το Αφγανιστάν μπορεί να λειτουργήσει σαν αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή, θίγοντας τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά και το κύρος των ΗΠΑ.

Από αύριο, η αμερικανική αγορά θα έχει να ασχοληθεί με τη ροή ειδήσεων από το εγχώριο οικονομικό πεδίο, καθώς θα έχουμε την ανακοίνωση των στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής και μία μέρα μετά, τη δημοσίευση των κρίσιμων πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street