Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργαστεί με τη νέα Αφγανική κυβέρνηση μόνο εφόσον γίνουν σεβαστά θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των γυναικών και αν αποτραπεί η χρήση της επικράτειας της χώρας από τρομοκράτες, δήλωσε απόψε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δήλωσή του μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, τονίζοντας ότι για να αντιμετωπίσει η ΕΕ «τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν», θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στον Αφγανικό λαό.

«Η συνεργασία με οποιαδήποτε μελλοντική Αφγανική κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από μια ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς διευθέτηση και σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των μειονοτήτων, όπως επίσης από το σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων του Αφγανιστάν, τη δέσμευση για καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποτροπή χρήσης της επικράτειας του Αφγανιστάν από τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφέρει ο Μπορέλ στη δήλωσή του.

Επιπλέον, ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής κάλεσε όλα τα μέρη να επιτρέψουν την ασφαλή και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε γυναίκες, άντρες και παιδιά που τη χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένου και του μεγάλου αριθμού των εσωτερικά εκτοπισμένων.

Εκκένωση του προσωπικού της Ένωσης

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, προτεραιότητα της ΕΕ είναι η εκκένωση του προσωπικού της Ένωσης και των Αφγανών συνεργατών τους από την Καμπούλ. «Βασική μας προτεραιότητα είναι η απομάκρυνση από το Αφγανιστάν, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας, των υπηκόων της ΕΕ και των Αφγανών πολιτών που εργάστηκαν μαζί μας επί 20 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε» τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προσφέρουμε καταφύγιο στα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε, ενώ ευχαρίστησε την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ που βοηθούν στην αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με την ΕΕ φτάνουν περίπου τα 400 άτομα συν τις οικογένειές τους. Σημείωσε, επίσης, ότι για να οργανωθεί η «ασφαλής» και «με τάξη» αναχώρησή τους, θα πρέπει να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του οποίου η λειτουργία είναι κρίσιμη. «Πρέπει να καλέσουμε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τους πολίτες και τις ιδιοκτησίες τους», είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κατέληξε λέγοντας ότι πολλά είναι τα διδάγματα που θα πρέπει να αντλήσουν οι χώρες της ΕΕ από την κατάσταση στο Αφγανιστάν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν», είπε, τονίζοντας ότι υπερεκτιμήθηκαν οι δυνατότητες του αφγανικού στρατού, για την εκπαίδευση του οποίου οι χώρες της ΕΕ ξόδεψαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά χρήματα και μεγάλη προσπάθεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα