Η μετάλλαξη Δέλτα ρίχνει τη σκιά της πάνω στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές με οικονομολόγους και αναλυτές να χαρακτηρίζουν βαρόμετρο τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο στη συνέχεια. Η πανδημία σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αρχίσει σταδιακά να μειώνει την πολύ μεγάλη ρευστότητα έχει προκαλέσει νέο γύρο ανησυχιών στους επενδυτές, με μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες όπως είναι ο S&P500 να καταγράφουν ήδη διακυμάνσεις. 

Με πτώση περίπου 1,5% άνοιξαν και οι αγορές στην Ευρώπη, το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησε σε χαμηλά Μαΐου στα 66,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ υποχώρηση κατέγραφαν οι πρώτες ύλες όπως ο χαλκός που έπεσε σε χαμηλά πενταμήνου στα 9.000 δολάρια ο τόνος. 

Πέρσι η FED μείωσε τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια σχεδόν στο μηδέν και άρχισαν να πραγματοποιεί αγορές κρατικών ομολόγων αξίας 90 δισ. δολαρίων το μήνα. Επίσης η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε επιπλέον αγορές στοιχείων ενεργητικού συνδεδεμένων με στεγαστικά δάνεια αξίας άλλων 40 δισ. δολ το μήνα. Πρόκειται για τεράστιο πακέτο ρευστότητας με στόχο να τονωθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη.

H κερδοφορία

Η κερδοφορία των εταιρειών μπορεί ξανά να απειληθεί από μια νέα εξάπλωση του Covid-19. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ διστάζουν περισσότερο να ξοδέψουν αυτό το καλοκαίρι τα χρήματά τους επειδή ανησυχούν μεταξύ άλλων για το τι θα φέρει το φθινόπωρο όσον αφορά την πανδημία. Ταξιδιωτικά γραφεία αναφέρουν από τον Ιούλιο ήδη ότι οι κρατήσεις δεν είναι οι αναμενόμενες και εταιρείες τροφίμων και βιομηχανίες καταγράφουν μειώσεις στην παραγωγή λόγω νέων κρουσμάτων της πανδημίας.

Καμπανάκι για τις εξελίξεις χτύπησε η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ η οποία αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους κινδύνους για την οικονομία της ευρωζώνης από τη μετάλλαξη Δέλτα. Όπως ανέφερε η ίδια μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, «το νέο άνοιγμα μεγάλων μερών της οικονομίας υποστηρίζει σημαντική ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών. Όμως η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοιού μπορεί να πλήξει την ανάκαμψη αυτή ειδικά στις υπηρεσίες, τον τουρισμό και τη φιλοξενία», είπε. Πιο αισιόδοξος είναι ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ που εξετάζει εάν θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές κρατικών ομολόγων χωρίς όμως να έχουν ληφθεί ακόμη οι οριστικές αποφάσεις.

Ο κόσμος ανησυχεί

Στην Ευρώπη κυρίως αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο πολλοί αποφεύγουν να πάνε σε εκδηλώσεις όπου μπορεί να είναι μαζεμένος κόσμος και αυτό πλήττει την οικονομική δραστηριότητα, παραδέχονται στο CNBC διεθνείς αναλυτές που επισημαίνουν ότι λόγο του Covid-19 ο κόσμος έχει μάθει να δουλεύει από το σπίτι και είναι πιο προσεκτικός με τις δαπάνες. Έρευνα της Ipsos στη Βρετανία έδειξε ότι το 40% των καταναλωτών δεν αισθάνεται άνετα να πάει διακοπές στο εξωτερικό ούτε γενικά σε μέρη με πολύ κόσμο όπως είναι τα γήπεδα ή οι μουσικές εκδηλώσεις.

Το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο Booking Holdings ανέφερε ότι οι συνολικές κρατήσεις μειώθηκαν από τον Ιούλιο καθώς έκανε πιο δυναμική την εμφάνισή της η Δέλτα, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal. Επίσης εταιρείες όπως η Kellogg αναγκάστηκαν να μειώσουν την παραγωγή τους σε μονάδες της Ασίας καθώς καταγράφηκαν νέα κρούσματα της πανδημίας.

Η κίνηση σε σουπερμάρκετ, βενζινάδικα, γυμναστήρια, εστιατόρια και καταστήματα λιανικής άρχισαν να υποχωρούν ξανά από τα τέλη του προηγούμενου μήνα μετά το άλμα που είχαν κάνει νωρίτερα το καλοκαίρι σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας SafeGraph που παρουσίασε η WSJ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές