Αισιοδοξία για τον στόχο του πληθωρισμού, αλλά μερική ικανοποίηση αναφορικά με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, εξέφρασαν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στις ΗΠΑ, κατά την τελευταία συνεδρίαση στις 27-28 Ιουλίου, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Οι αγορές ανέκαμψαν για λίγο μετά την κυκλοφορία των πρακτικών, αλλά στη συνέχεια γύρισαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος  με τον Dow Jones να υποχωρεί πάνω από 150 μονάδες. Οι αγορές πλέον στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ομιλία του επικεφαλής της FED Τζέρομ Πάουελ στις 26 – 28 του Αυγούστου, στο Jackson Hole. Εκεί αναμένεται να δώσει μια γεύση  για τα επόμενα βήματα της Fed, τόσο αναφορικά με τις μηνιαίες αγορές ομολόγων όσο και το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων που αρχικά είχε τοποθετηθεί στο 2023.

Όπως προκύπτει, οι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve κατά τη συνάντησή τους αναφέρθηκαν εκτενώς στα σχέδια για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων, πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωσε έδειξε ότι ήθελαν να είναι σαφές ότι το tapering δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πρόδρομος για επικείμενη αύξηση επιτοκίων.

«Κοιτάζοντας μπροστά, οι περισσότεροι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα εξελισσόταν σε μεγάλο βαθμό όπως περίμεναν, έκριναν ότι θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων φέτος», ανέφεραν τα πρακτικά, προσθέτοντας ότι η οικονομία έχει φτάσει στον στόχο για τον πληθωρισμό και ήταν «κοντά στο να ικανοποιηθεί» η πρόοδος στην απασχόληση.

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν την ανάγκη «να επιβεβαιωθεί η απουσία οποιασδήποτε μηχανικής σύνδεσης μεταξύ του χρόνου μείωσης και της ενδεχόμενης αύξησης του εύρους του στόχου για τα επιτόκια».

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά οι αξιωματούχοι της Federal Reserve θεώρησαν ότι το σημείο αναφοράς για την απασχόληση «θα μπορούσε να επιτευχθεί φέτος», τονίζοντας ωστόσο ότι ακόμα δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Εν μέσω διαφωνιών σχετικά με το πόσο ακόμη θα πρέπει να περιμένει η Fed για να αρχίσει να περικόπτει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «αρκετοί συμμετέχοντες» δήλωσαν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική εξακολουθεί να χρειάζεται για να διορθωθεί η ζημιά στην αγορά εργασίας από την πανδημία, «λίγοι» είπαν ότι η πολιτική της Fed δεν βοηθά σημαντικά και «αρκετοί» είπαν ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας πριν από την πανδημία «ενδέχεται να μην είναι το σωστό σημείο αναφοράς» δεδομένων των διαρκών αλλαγών στην οικονομία.

Στο τέλος αυτής της συνάντησης, αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι εξακολουθούν να έχουν πίστη στην οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ, ακόμη εν μέσω της εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και  διατηρούν τα σχέδια για έναρξη του tapering.

Αμφιβολίες

Παρά την γενική αισιόδοξη προοπτική, τα πρακτικά σημείωσαν και κάποιες αμφιβολίες.

Οι αξιωματούχοι έκριναν ότι «η αβεβαιότητα ήταν αρκετά υψηλή» για τις προοπτικές, με την παραλλαγή Δέλτα να θέτει τη μία πρόκληση και τον πληθωρισμό μια άλλη. Ορισμένα μέλη σημείωσαν «ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό».

Όσοι ανησυχούσαν για τον πληθωρισμό είπαν ότι η μείωση θα πρέπει να ξεκινήσει «σχετικά σύντομα υπό το πρίσμα του κινδύνου ότι οι πρόσφατες υψηλές τιμές του πληθωρισμού θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο επίμονες από ό, τι περίμεναν».

Με το βλέμμα στο Jackson Hole

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed θα ανακοινώσει το σχέδιό της για μια «μείωση» των αγορών περιουσιακών στοιχείων της ήδη από τη συνεδρίαση στις 21-22 Σεπτεμβρίου, με λιγότερη βεβαιότητα για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η πραγματική μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ετσι, η προσοχή των αγορών στρέφεται πλέον στον πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναμένοντας περισσότερα στοιχεία σχετικά με το tapering στο ετήσιο ερευνητικό συνέδριο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole την επόμενη εβδομάδα.

Τι ανακοινώθηκε τον Ιούλιο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), κατά τη συνεδρίαση του περασμένου Ιουλίου, οι κλάδοι που υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία συνεχίζουν να αναρρώνουν, «αν και δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως». Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το συμβούλιο παραδέχεται πως η άνοδος των τιμών συνεχίζεται αντανακλώντας μεταβατικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές, όπως επιμένει ουσιαστικά πως η άνοδος θα είναι παροδική.

Η FOMC κατέληγε στο συμπέρασμα πως η οικονομία έχει σημειώσει αισθητή πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της Federal Reserve ως προς τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας (θυμίζουμε πως η πλήρης απασχόλησης εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους της κεντρικής Τράπεζας) που θα επιτρέψει και την έναρξη της συζήτησης για το περίφημο tapering. Όμως, δεν έχει φτάσει στο σημείο αυτό. Για το λόγο αυτό επισημαίνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα, θα συνεχιστεί.

Σε κάθε περίπτωση η Fed επιβεβαιώνει την πρόθεση της να συνεχίσει να στηρίζει την αμερικανική οικονομία με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της. Και επισημαίνει πως «το μονοπάτι της οικονομίας θα συνεχίσει να εξαρτάται από την πορεία του κορωνοϊού». «Η πρόοδος στους εμβολιασμούς πιθανότατα θα συνεχιστεί μειώνοντας την επίδραση της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, όμως το ρίσκο για τις οικονομικές προοπτικές παραμένει» γράφει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή