Στο υψηλότερο σημείο του εδώ και εννέα μήνες σκαρφάλωσε σήμερα το αμερικανικό δολάριο, καθώς οι φόβοι των επενδυτών για τις επιπτώσεις της αναζωπύρωσης της πανδημίας στην οικονομία και η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που έδειξαν πως το tapering… πλησιάζει μέσα στη χρονιά, έφεραν σημαντικές πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι έτερων κορυφαίων νομισμάτων, ενισχύθηκε το πρωί  κατά 0,3% στα 93,434 δολάρια, που είναι το υψηλότερο σημείο του από τις 5 Νοεμβρίου 2020 και συνεχίζει μέχρι τώρα να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη του.

Αντιστοίχως, προσυνεδριακά στην αγορά της Νέας Υόρκης το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να βρίσκεται αυτή την ώρα στο 1,17. Μάλιστα, πρόσκαιρα το ευρώ έπεσε έως και στο 1,16655 για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. Επίσης το δολάριο ενισχύεται έναντι και της βρετανικής στερλίνας με την ισοτιμία να φτάνει έως και το 1,36660, το χαμηλότερο από τον Ιούλιο.

Τα πρακτικά Ιουλίου της Fed έδειξαν πως μεγάλος αριθμός μελών του συμβουλίου περιμένουν πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ξεκινήσει να επιβραδύνεται πριν τα τέλη της χρονιάς. Ωστόσο παραμένει ασαφές τόσο το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το tapering όσο και ο ρυθμός των μειώσεων τους επόμενους μήνες, σε ένα διάστημα που ένας νέος γύρος οικονομικών στοιχείων δείχνει πως ο ρυθμός ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας… ξεφουσκώνει καθώς η καταναλωτική αγορά έχει επηρεαστεί από την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση το περιεχόμενο των πρακτικών ήταν κατά παραπάνω από αρκετό για να βυθίσει… στο «κόκκινο» τόσο τη Wall Street χθες όσο και τα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα, ενώ και τα futures της αμερικανικής αγοράς παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα για τους δείκτες και σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές