Από την αρχή την πανδημίας, η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση «καταναλωτικών ηλεκτρονικών συσκευών» πρακτικά οδήγησε στην παγκόσμια έλλειψη μικροτσίπ. Νέα, πολύ πρόσφατα σημάδια υποδεικνύουν ότι η κατάσταση έχει τελικά αρχίσει να αλλάζει.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στέλεχος της εταιρείας κατασκευής μνημών Micron Technology, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης επενδυτών, η ζήτηση για υπολογιστές οικιακής χρήσης δείχνει σημάδια επιβράδυνσης με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το διαθέσιμο στοκ ημιαγωγών στους διάφορους κατασκευαστές. Στη συνέχεια ήρθε η σειρά της Morgan Stanley, η οποία με ένα σημείωμα που τιτλοφορούνταν «Ο χειμώνας έρχεται» (εμπνευσμένο προφανώς από την τηλεοπτική σειρά Game Of Thrones) υποβάθμισε σειρά μετοχών εταιρειών κατασκευής ημιαγωγών.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι συνεχώς αυξανόμενος είναι ο αριθμός των υπολογιστών που παραμένουν πλέον αδιάθετοι ενώ εκτιμούν ότι και η αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων είναι πολύ πιθανό να βιώσει ανάλογη επιδείνωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα παλιό επενδυτικό αξίωμα λέει ότι οι τεχνολογικές εταιρείες τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις κατά τη διάρκεια των κυκλικών ανοδικών διακυμάνσεων, ενώ το αντίστροφο ισχύει για καθοδικές διακυμάνσεις. Κάπως έτσι η βιομηχανία έχει ξεκινήσει να υπολείπεται των εκτιμήσεων.

Οι παγκόσμιες παραδόσεις υπολογιστών ανέβηκαν κατά 13% κατά το β’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC. Αυτή η επίδοση ήταν κατώτερη των προσδοκιών της Evercore ISI, που «έβλεπε» ανάπτυξη της τάξης του 18%, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί τεράστια επιβράδυνση από την ανάπτυξη 55% του α’ τριμήνου του έτους. Ακόμη περισσότερο, η εταιρεία Netgear, που κατασκευάζει ασύρματα router, έδωσε απογοητευτικές κατευθύνσεις τον περασμένο μήνα προσθέτοντας ότι οι πωλήσεις της ήταν χειρότερες του αναμενομένου στο κομμάτι των καταναλωτικών προϊόντων.

Παρόλα αυτά, το Bloomberg στην εκτίμησή του θεωρεί ότι τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο και ίσως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Η έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με την άγνωστη χρονική διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια κάνουν τις προβλέψεις πιο δύσκολες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η αδυναμία που παρουσιάζει η αγορά αυτή την περίοδο είναι πρωτίστως εποχική και ότι οι πωλήσεις θα ανέβουν πάλι, κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως