Απρόσμενη όσο και ευχάριστη έκπληξη το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, με το σύνολο των επιμέρους δεικτών της Wall Street να ξεκινούν τη συνεδρίαση με άνοδο, παρά το γεγονός πως τα όποια κέρδη είναι απίθανο να αντισταθμίσουν τις ζημιές των προηγούμενων ημερών με αποτέλεσμα ο απολογισμός της εβδομάδας να παραμένει στο «κόκκινο». Είναι χαρακτηριστικό πως η αλλαγή διάθεσης στην αμερικανική αγορά επηρέασε αμέσως το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου το πρωινό sell off ανεκόπη σε σημείο που οι περισσότεροι δείκτες ειδικά στις μεγάλες αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) να περάσουν σε θετικό έδαφος.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ανεβαίνει κατά 0,31% στις 35.005 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,45% στις 4.425 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει αύξηση 0,74% στις 14.649 μονάδες.

Πάντως, μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, οι απώλειες του S&P 500 για την εβδομάδα ανέρχονταν στο 1,4%, για τον Dow στο 1,75% και για τον Nasdaq στο 1,9%. Οι απώλειες αυτές φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν με αποτέλεσμα το σύνολο των επιμέρους δεικτών να εκτιμάται πως θα κλείσουν με αρνητικό πρόσημο αναφορικά με σύνολο της εβδομάδας.

Μόνο για τον ενεργειακό κλάδο που έχει δεχτεί έντονες πιέσεις με φόντο την αποδυνάμωση του πετρελαίου, οι απώλειες για τον energy index του S&P 500 βρίσκονταν μέχρι και χθες στο -7,6% για την εβδομάδα.

Πάντως, στην αγορά των commodities η εικόνα για το πετρέλαιο δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Η τιμή του εξακολουθεί και σήμερα να κινείται πτωτικά κατά 0,45% στα 63,2 δολάρια το βαρέλι διευρύνοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών. Για το αμερικανικό WTI η πτώση σε εβδομαδιαία βάση ήδη ξεπερνούσε το 8%, ενώ ανάλογες απώλειες της τάξεως του 7% μετρά και ο χαλκός.

Συνεχίζει ανοδικά το δολάριο

Εξάλλου, το δολάριο κρατά τα κέρδη του, έχοντας εδώ και μέρες διαγράψει μια σταθερά ανοδική πορεία μετά και το σήμα που έστειλε η Federal Reserve, μέσα από το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της, για έναρξη του tapering πριν τα τέλη της χρονιάς.

Ενδεικτικά ο δείκτης δολαρίου έναντι έξι βασικών έτερων νομισμάτων κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Νοέμβριο στα 93,67 και προμηνύεται να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του 1,3%. Αντιστοίχως, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρίσκεται στο 1,167.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει ελαφρά στο 1,25 κερδίζοντας έδαφος σε σχέση με την πορεία του προσυνεδριακά. Αν και βρίσκεται πολύ μακριά από το 1,78% που είχε ανέβει στα τέλη Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]