Περισσότερα από 560 δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν από τα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας σε μια εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις σε μια αγορά που κάποτε αποτελούσε την βασική τους επιλογή.

Τα περιοριστικά μέτρα τα οποία επιβάλουν οι κινεζικές αρχές σε μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες έχουν προκαλέσει τη μαζική φυγή θεσμικών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ο ασφυκτικός εποπτικός κλοιός γύρω από τις εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές τους να βουτήξουν την Παρασκευή σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Την ίδια ώρα ο ο δείκτης βαρόμετρο, Hang Seng υποχώρησε κατά 1,8% και η εβδομαδιαία πτώση του κατά 5,8% ήταν η μεγαλύτερη από την κορύφωση του πανικού της πανδημίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Μάρτιο του 2020.

Βουτιά και στο γιουάν

Οι μετοχές στη Σαγκάη επίσης κινήθηκαν πτωτικά, ενώ ανάλογη ήταν και η εικόνα σε ό,τι αφορά το κινεζικό νόμισμα.

Το γιουάν καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία απώλειά του σε δύο μήνες

«Δεν υπάρχει πραγματικά ένα έναυσμα, αλλά πολλά κομμάτια που προσθέτουν στην αφήγηση γιατί πρέπει να μείνει κανείς μακριά από την Κίνα», δήλωσε στο Reuters ο Dave Wang, διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Nuvest Capital στη Σιγκαπούρη.

«Σχεδόν σε καθημερινή βάση εμφανίζονται αρνητικές ειδήσεις, οπότε δημιουργείται η εντύπωση ότι δεν υπάρχει τέλος».

Μόνο αυτήν την εβδομάδα η Κίνα ανακοίνωσε αυστηρότερους κανόνες για τον ανταγωνισμό στον τομέα της τεχνολογίας, κάλεσε στελέχη της ιδιοκτήτριας εταιρείας Evergrande για να τους προειδοποιήσει να μειώσουν το τεράστιο χρέος της εταιρείας και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τους επικείμενους κανονισμούς για τους κατασκευαστές οινοπνευματωδών ποτών, ένα αγαπημένο σημείο για τους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων.

Κατόπιν των καταστολών που εκτείνονται από τη χαλυβουργία έως το ηλεκτρονικό εμπόριο και την εκπαίδευση, οι κινήσεις αποδυναμώνουν την πίστη σε μια αγορά που φαίνεται ότι δεν έχει βρει ακόμη στήριξη μετά από μήνες πωλήσεων.

Η τεχνολογία στο επίκεντρο

Το επίκεντρο του selloff ήταν ο τομέας της τεχνολογίας, ο οποίος ήταν δημοφιλής στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι τώρα φοβούνται ότι δεν μπορούν να υπολογίσουν τον ρυθμιστικό κίνδυνο και κατά κύριο λόγο είναι πωλητές..

Ο δείκτης Hang Seng Tech του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,5% την Παρασκευή σε νέο χαμηλό ρεκόρ και έχει χάσει περίπου 48% από τον Φεβρουάριο.

Οι μετοχές του τιτάνα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν κατά 2,6% σε ιστορικά χαμηλά και έχουν μειωθεί στο μισό από την κορυφή του Οκτωβρίου. Ο διαδικτυακός γίγαντας Tencent άγγιξε το χαμηλό 14 μηνών και η Meituan έφτασε το χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους.

“Υπάρχει μια νοοτροπία αγέλης αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Louis Tse της χρηματιστηριακής εταιρείας Wealthy Securities στο Χονγκ Κονγκ. «Οι άνθρωποι βλέπουν ένα άτομο να πουλάει και μετά κάνουν το ίδιο».

Ως αποτέλεσμα, η Alibaba ελέγχει τώρα τη χαμηλότερη σχέση τιμής προς κέρδη από την εισαγωγή της στη Νέα Υόρκη το 2014 και η Tencent τη χαμηλότερη σε περισσότερα από οκτώ χρόνια.

Τζορτζ Σόρος και η Κάθι Γουντ

Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται τα στοιχεία των υποχρεωτικών δηλώσεων που πρέπει να υποβάλουν τακτικά οι μεγάλοι θεσμικοί προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), γνωστοί «παίχτες» όπως ο Τζορτζ Σόρος και η Κάθι Γουντ της ARKK έχουν προχωρήσει στην πώληση του συνόλου των τοποθετήσεων τους σε κινεζικές μετοχές.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά στροφή σχεδόν 180 μοιρών, αν λάβουμε υπόψη πως μέχρι και τις αρχές της χρονιάς, οι Αμερικανοί αλλά και ξένοι θεσμικοί ευρύτερα επένδυαν μαζικά σε κινεζικές μετοχές. Δεν είναι τυχαίο πως ο δείκτης MSCI China index εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο σημείο του εδώ και 27 χρόνια για να ακολουθήσει κατόπιν μια παρατεταμένη περίοδο πτώσης που τον έφερε έως και στο χαμηλότερο επίπεδο του από το 2005.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης