Οι ζημιές στις καλλιέργειες σιτηρών σε δύο από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, αλλά και τα προβλήματα ποιότητας σε μια τρίτη, ωθούν τις διεθνείς τιμές στις αγορές των commodities σε νέα υψηλά, δημιουργώντας βάσιμους φόβους για ελλείψεις αλλά και ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων που θα πλήξει βέβαια κυρίως τις πιο ευάλωτες χώρες.

Οι αυξήσεις στα σιτηρά οδηγούν υψηλότερα και την τιμή του ψωμιού, η οποία ούτως ή άλλως ποικίλει από χώρα σε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η Eurostat αναφορικά με τις τιμές των σιτηρών και το ψωμιού ανά χώρα της Ε.Ε, αναδεικνύοντας ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην ακριβότερη και τη φθηνότερη.

Η Ελλάδα πάντως, το 2020 βρισκόταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταγράφοντας την 12η υψηλότερη τιμή.

Λαμβάνοντας τον μέσο όρο 100 της ΕΕ, ως μέτρο σύγκρισης, ο σχετικός δείκτης επιπέδου τιμών ποικίλει από 56 στη Ρουμανία μέχρι 153 στην Δανία.

Δεύτερη πιο ακριβή χώρα είναι η Αυστρία με 135, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Σουηδία με 127, η Κύπρος με 120, η Μάλτα με 115 και η Ιταλία με 113. Ο αντίστοιχος δείκτης τιμών στην Ελλάδα ήταν 110.

Πιο κοντά στον μέσο δείκτη τιμών της ΕΕ (100) βρίσκεται η τιμή του ψωμιού και των σιτηρών στη Γερμανία (102), στην Πορτογαλία (98) και στην Ολλανδία (95).

Αντίθετα, τα επίπεδα τιμών για το ψωμί και τα σιτηρά ήταν τα χαμηλότερα στη Ρουμανία (δείκτης τιμών 56), στη Βουλγαρία (67) και στην Πολωνία (70).

Προβλήματα στα σιτηρά

Η παρατεταμένη ξηρασία και οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζουν να «καίνε» τα σιτηρά στον Καναδά, ενώ αντιστοίχως στον σιτοβολώνα της Γηραιάς Ηπείρου, τη Ρωσία, ο βαρύς χειμώνας προκάλεσε τεράστια καταστροφή, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται στη διεθνή αγορά. Επιπλέον και η παραγωγή των ΗΠΑ είναι φέτος μικρότερη, εντείνοντας την πίεση.

Μόνο στην Ε.Ε. η παραγωγή σιτηρών ήταν φέτος λίγο καλύτερη, στα 138,6 εκατ. μετρικούς τόνους αντί 125,9 εκατ. πέρυσι, όμως θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε Γαλλία και Γερμανία δεν επηρέαζαν την εγχώρια σοδιά.

Την περασμένη εβδομάδα τα futures των σιτηρών εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη καθώς το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε περικοπή των εκτιμήσεων του για τα επίπεδα παραγωγής σε Καναδά και Ρωσία, μειώνοντας τις προβλέψεις και για τα παγκόσμια αποθέματα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται πως τα παγκόσμια αποθέματα θα καταρρεύσουν στο χαμηλότερο σημείο εδώ και μια πενταετία.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δείκτης εξαγωγικών τιμών σιτηρών της International Grains Council έχει αυξηθεί κατά 46% από τις αρχές της χρονιάς. Αντιστοίχως, ο δείκτης τιμών αγροτικών commodities των Ηνωμένων Εθνών φλερτάρει με υψηλά δεκαετίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία