Για πιθανό εκτροχιασμό των στόχων της γερμανικής οικονομίας λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας και της αυξημένης διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα κάνει λόγο στη μηνιαία έκθεση της, η Bundesbank.

Η κυριότερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,7% φέτος και κατά 5,2% το 2022, όμως η τάση επιβράδυνσης του ρυθμού ανάκαμψης, τις τελευταίες εβδομάδες, θέτει υπό αμφισβήτηση τις επιδόσεις της οικονομίας το φθινόπωρο, άρα και για το σύνολο της χρονιάς, επισημαίνει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Πάντως, οι καλοκαιρινοί μήνες κύλησαν με μια σαφή ενίσχυση της δραστηριότητας κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών, χάρη στην άρση των περιοριστικών μέτρων, που βοήθησαν και την βελτίωση του τουριστικού κλάδου.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας μπορεί να επαναφέρει κάποια από τα περιοριστικά μέτρα με την έναρξη του φθινοπώρου και καθώς τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όμως η κεντρική τράπεζα δεν περιμένει πως τα μέτρα θα είναι τόσο αυστηρά όσο στο παρελθόν, καθώς προχωρά και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Ωστόσο, η πτώση στο ρυθμό των εμβολιασμών συνιστά ένα ρίσκο για την οικονομία, ενώ οι δείκτες εμπιστοσύνης παραπέμπουν σε έναν αυξημένο κίνδυνο καθώς όλη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την διασπορά της Δέλτα.

«Η μετάλλαξη Δέλτα και μια πτώση στη δυναμική των εμβολιασμών θα μπορούσε να οδηγήσει και πάλι σε πιο αυστηρά προστατευτικά μέτρα. Αυτό με τη σειρά του θα ενίσχυε την πίεση προς την οικονομία από το φθινόπωρο» επισημαίνει η Buba.

Όσον αφορά την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, η γερμανική κεντρική τράπεζα και στη νέα έκθεση της επαναλαμβάνει την άποψη πως η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί, με το δείκτη να πλησιάζει το 5% προς τα τέλη της χρονιάς, αν και συμφωνεί με την άποψη της ΕΚΤ πως από εκεί και πέρα θα αρχίσει και πάλι να υποχωρεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή