Απότομη επιβράδυνση κατέγραψε τον Αύγουστο ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης της Βρετανίας μετά το lockdown, εξαιτίας των πρωτοφανών ελλείψεων σε προσωπικό και σε προμήθειες που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις, αν και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν ενισχύθηκαν περαιτέρω.

Την ώρα που στην ευρωζώνη η ελαφρά υποχώρηση του σύνθετου PMI τον Αύγουστο σε 59,5 μονάδες -από 60,2 τον Ιούλιο- συνιστά διατήρηση της ανάπτυξης σε υψηλούς ρυθμούς, ο αντίστοιχος δείκτης της Βρετανίας που καταρτίζει η IHS Markit υποχώρησε σημαντικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Διαμορφώθηκε στις 55,3 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι 59,2 μονάδων τον Ιούλιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο και μετά και την πιο μεγάλη πτώση έναντι πρόβλεψης για 58,4 μονάδες που κατέγραψε δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους.

Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός ανάπτυξης διατηρήθηκε ελαφρώς υψηλότερος από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία, αλλά η IHS Markit σημειώνει ότι υπάρχουν σαφή σημάδια πως η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της, μετά από ένα έντονο δεύτερο τρίμηνο.

«Παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού, τη μεγαλύτερη από την έναρξη της πανδημίας, η αύξηση των κρουσμάτων αποθαρρύνει από την πραγματοποίηση καταναλωτικών -κυρίως- δαπανών, και δημιουργεί ελλείψεις σε προσωπικό και ελλείψεις σε προϊόντα», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στην IHS Markit.

Οι εταιρείες διαμαρτύρονται ότι η υποχρεωτική αυτοαπομόνωση όσων είχαν επαφή με κρούσμα Covid-19 –μέτρο το οποίο καταργήθηκε για τους πλήρως εμβολιασμένους στις 13 Αυγούστου- κατέστησε δύσκολη την εύρεση εργαζομένων.

«Όσο διατηρούνται οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, παραμένει ο προβληματισμός για πληθωριστικές πιέσεις, παρά την επιβράδυνση του ΔΤΚ τον Ιούλιο», σχολίασε από την πλευρά του ο οικονομολόγος της Lloyds Bank, Ρις Χέρμπερτ.

Πάντως, θετική εξέλιξη θεωρείται η διαμόρφωση του δείκτη απασχόληση στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998, καθώς οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν και οι επιχειρήσεις δήλωσαν πιο αισιόδοξες για τη μελλοντική παραγωγή.

Ο PMI κόστους εισροών μειώθηκε μετά το υψηλό εικοσαετίας του Ιουλίου.

Η πτώση του PMI προήλθε κυρίως από εταιρείες παροχής υπηρεσιών που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής οικονομίας. Η βιομηχανία υποχώρησε ελαφρώς και η παραγωγή αυτοκινήτων και ηλεκτρικών ειδών μειώθηκε κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή