O Ίγκορ Σέτσιν, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, με επιστολή του προς το Κρεμλίνο επισημαίνει ότι οι φόροι για τον άνθρακα που θέλει να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα σύνορα μπορούν να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην ρωσική οικονομία απ’ ότι οι κυρώσεις, γράφει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Kommersant.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει σχέδια για την επιβολή δασμού CO2 στα ρυπογόνα προϊόντα από το 2026, που θα αναγκάσει ορισμένους εισαγωγείς να πληρώσουν το κόστος άνθρακα στα σύνορα για προϊόντα έντασης άνθρακα, όπως ο χάλυβας.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι ο φόρος αυτός θα μπορούσε να επηρεάσει ρωσικά προϊόντα αξίας 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του σιδηρομεταλλεύματος, του αλουμινίου, των σωλήνων, της ηλεκτρικής ενέργειας και του τσιμέντου, και ότι ο φόρος θα μπορούσε τελικά να επεκταθεί και να επηρεάσει τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

Ο Σέτσιν επισημαίνει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ο φόρος της ΕΕ και η πιθανότητα επιβολής παρόμοιων φόρων οπουδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει «ασύγκριτα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία από τους παράνομους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και τις ρωσικές εταιρείες» γράφει η Kommersant.

Ο Σέτσιν, στενός σύμμαχος του Πούτιν, όπως γράφει η εφημερίδα Kommersant έκανε την επισήμανση αυτή σε επιστολή του προς τον Πούτιν στις 30 Ιουνίου.

Το Reuters δεν μπόρεσε άμεσα να επιβεβαιώσει το περιεχόμενο της επιστολής και η Rosneft, της οποίας ο Σέτσιν ηγείται από το 2012, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Στην επιστολή του ο Σέτσιν προτείνει στον Πούτιν να επιδιώξει από την ΕΕ να κατατάξει τη Ρωσία σε μια λίστα με χώρες που εξαιρούνται από τον φόρο άνθρακα λόγω της ικανότητας απορρόφησης αερίων του θερμοκηπίου από τα οικοσυστήματα της, γράφει η Kommersant.

Προτείνει επίσης να διασφαλισθεί η διεθνής αναγνώριση της ικανότητας απορρόφησης άνθρακα από τις τεράστιες δασικές εκτάσεις της Ρωσίας καθώς και η υποστήριξη έργων δέσμευσης άνθρακα, γράφει η εφημερίδα.

Ο ίδιος πρότεινε επίσης την ανάπτυξη ενός συστήματος υπολογισμού του άνθρακα που εκπέμπουν μονάδες στην Ρωσία το οποίο θα αναγνωρίζεται στο εξωτερικό, γράφει η ρωσική εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή