Οι ανταλλαγές πυρών σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με ένα νεκρό και τέσσερεις τραυματίες, πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων αμάχων, ήρθαν να ενισχύσουν την εικόνα χάους που επικρατεί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Οι πυροβολισμοί ανταλλάχτηκαν μεταξύ Αφγανών φρουρών – συμμάχων των Δυτικών από τη μία – και Αμερικάνων και Γερμανών στρατιωτών από την άλλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί, ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε άνδρα των δυνάμεων του Αφγανικού στρατού που βοηθά τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Πύλη του αεροδρομίου.

Τα πυρά ανταπέδωσαν άνδρες των δυνάμεων του Αφγανιστάν προς έναν χώρο όμως στον οποίο βρίσκονται Αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες. Οι Αμερικανοί, πιστεύοντας ότι δέχονται επίθεση, άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν τουλάχιστον 4 Αφγανούς συμμάχους τους.

Με στραμμένο το βλέμμα στην προθεσμία της 31ης Αυγούστου

Την ίδια στιγμή το βλέμμα της Δύσης είναι στραμμένο στην προθεσμία της 31ης Αυγούστου και οι πιέσεις στον Μπάιντεν αυξάνονται. Στην αυριανή Σύνοδο των G7, οι πιέσεις αυτές αναμένεται να τεθούν εκ νέου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε ένα παράθυρο για παράταση της προθεσμίας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει κάτι επίσημα. Επέμεινε στην επιλογή του για απόσυρση της Αμερικής από το Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι δεν θα υπήρχε κάποια πιο κατάλληλη στιγμή και πως οι εικόνες χάους σε μια τέτοια επιχείρηση είναι αναμενόμενες.

Η δήλωση όμως του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, Σουχαΐλ Σαχίν, ότι δεν θα δεχτούν παράταση της παρουσίας των ΗΠΑ πέραν της 31ης Αυγούστου, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμανε συνέχεια της κατοχής, δυσκολεύει τους πιθανούς ελιγμούς των Δυτικών.

Η ΕΕ από την άλλη παραμένει αμήχανη μπροστά στις εξελίξεις, ρίχνοντας το φταίξιμο στις ΗΠΑ, και εκφράζοντας φόβους για τις νέες προσφυγικές ροές.

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας, παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για την διάσωση ανθρώπων από το Αφγανιστάν, που περιλαμβάνει συμφωνία με ΗΠΑ και Ταλιμπάν για διατήρηση του αεροδρομίου της Καμπούλ, ως πολιτικό πλέον αεροδρόμιο μετά τις 31 Αυγούστου, προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος ξένων και Αφγανών πολιτών από τη χώρα.

Εν τω μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε σήμερα για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον,  δίνοντας έμφαση στη σημασία της στενής συνεργασίας. Σχεδόν ταυτόχρονα η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν σήμερα να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι δικαιούνται να φύγουν από το Αφγανιστάν, είναι σε θέση να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης.

Στα ύψη οι τιμές στην Καμπούλ – Στον «αέρα» η ιατροφαρμακευτική βοήθεια

Μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, τράπεζες και καταστήματα παραμένουν κλειστά, την ώρα που οι τιμές σε βασικά είδη και τρόφιμα ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Το Αφγανιστάν, που παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, παρά τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν κατά τη διάρκεια των είκοσι ετών της παρουσίας της Δύσης στην περιοχή, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Τα χρήματα για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν σπαταλήθηκαν στη διαφθορά των τοπικών κυβερνήσεων, στα λειτουργικά έξοδα των ΜΚΟ που βρισκόταν στη χώρα και σίγουρα όχι στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που συνεχίζει να βασίζεται στην αγροτική παραγωγή και στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ΠΟΥ με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί δεν έχει φτάσει στους πολίτες του Αφγανιστάν εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Περισσότεροι από 500 τόνοι προμηθειών ιατροφαρμακευτικού υλικού, περιλαμβανομένων χειρουργικού εξοπλισμού και συσκευασιών για την αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού, που επρόκειτο να παραδοθούν στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα, δεν κατέστη δυνατόν να παραδοθούν εξαιτίας της κατάστασης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σχεδόν 18,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός, βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της ξηρασίας.

«Ενώ το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας σήμερα είναι στραμμένο στους ανθρώπους που απομακρύνονται και στα αεροπλάνα που φεύγουν, υπάρχει ανάγκη να φθάσουν εδώ οι προμήθειες ώστε να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν μείνει πίσω», ανέφερε σε ανακοίνωσή της που απέστειλε με email προς το Ρόιτερς η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ινάς Χαμάμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα