Από τα αμέτρητα φεστιβάλ που πραγματοποιούνταν κάποτε κάθε χρόνο (τα θυμάστε, αλήθεια;), ελάχιστα κατάφεραν να μείνουν στην ιστορία. Όμως στην περίπτωση του Woodstock99, του τετραήμερου event για τα 30 χρόνια από το αυθεντικό Woodstock του 1969, η λήθη θα ήταν μια καλή εξέλιξη. Τους πολύ ενδιαφέροντες – αλλά συχνά ανατριχιαστικούς – λόγους για μια από τις πιο παταγώδεις αποτυχίες στην ιστορία των μουσικών διοργανώσεων, περιγράφει γλαφυρά το πρώτο επεισόδιο του νέου ντοκιμαντέρ της HBO, Music Box, που παρακολουθήσαμε μέσα από το Vodafone TV, αποκλειστικά διαθέσιμο για την Ελλάδα.

Μια συναρπαστική αφήγηση για μια ζοφερή ιστορία

Τρεις θάνατοι, 44 συλλήψεις, δέκα καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις – και αμέτρητες ακόμη που έμειναν στο επίπεδο του ψιθύρου. Αυτός ήταν ο τραγικός απολογισμός του Woodstock99, όπως μας ενημερώνει το Music Box ήδη από τα πρώτα λεπτά του. Στα πλάνα που θέτουν τον τόνο, εικόνες ημίγυμνων θεατών εναλλάσσονται με σκηνές βανδαλισμών και τεράστια ονόματα της ροκ, ποπ, ραπ και nü-metal σκηνής δίνουν τη θέση τους σε εικόνες από υπερχειλισμένες φορητές τουαλέτες. Ακόμη και ο πιο ταλαντούχος σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να συνθέσει καλύτερη εικόνα της παρακμής.

Τις αιτίες που έφεραν το Woodstock99 σε αυτό το σημείο αναλαμβάνουν να εξηγήσουν στην κάμερα του Γκάρετ Πράις οι συνδιοργανωτές του αυθεντικού Woodstock, Μάικλ Λανγκ και Τζον Σερ – όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο – αλλά και σημαντικά ονόματα που εμφανίστηκαν στη σκηνή του, όπως οι Offspring, ο Moby, ο Τζόναθαν Ντέιβις των Korn, και κορυφαίοι μουσικοί συντάκτες που κάλυψαν την εκδήλωση. Δεν είναι βέβαιο πως κάποιος καταφέρνει να διατυπώσει ακριβώς την αλήθεια, όμως η σύνθεση των απόψεών τους είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα – ειδικά σε μια εποχή σαν τη δική μας, που έχει ανάγει τη νοσταλγία σε τέχνη.

Πόσο επικίνδυνη είναι η εμμονή με το παρελθόν;

Τι είναι αυτό που μας έκανε στ’ αλήθεια να παρακολουθήσουμε το Music Box: Woodstock99 στο Vodafone TV (και κυρίως να το προτείνουμε); Πέρα από την αδιαμφισβήτητα ενδιαφέρουσα ιστορική στιγμή που περιγράφει, το πρώτο επεισόδιο του νέου ντοκιμαντέρ της HBO στέκεται σε μια σειρά από κατακλυσμιαίες εξελίξεις στον χώρο της μουσικής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και τις βίαιες απολήξεις τους. Και όλες τους έχουν πολλά να μας πουν (όχι μόνο) για το μουσικό σήμερα.

Τι σχέση έχει η εμπορευματοποίηση μιας γιορτής της αγάπης και της ειρήνης με τις ξαφνικές εκρήξεις οργής του κοινού; Τι έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο: οι βίαιοι στίχοι επαναστατημένων (εντός κι εκτός εισαγωγικών) συγκροτημάτων ή η παντελής απουσία φύλαξης και οργάνωσης; Πώς διολίσθησε η αντίδραση στο σύστημα από τον πρώιμο αντισεξισμό των punks στον μισογυνισμό των τελευταίων πνοών των ‘90s;

Ίσως το πιο ενδιαφέρον ερώτημα που τίθεται, ωστόσο, είναι το εξής: Πόσο καλή έκβαση μπορεί να έχει μια διοργάνωση σχεδιασμένη να αναπαράγει όχι το ίδιο το αυθεντικό event το οποίο υποτίθεται ότι τιμά, αλλά τη ρομαντικοποιημένη – και άρα εξ αρχής ψευδή – εικόνα του;

Δεν προκύπτουν όλα τα παραπάνω μέσα από τις δηλώσεις των ατόμων που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ. Συχνά, είναι οι ίδιοι οι τρόποι σκέψης που εκτίθενται – όπως, για παράδειγμα, μια εξαιρετικά τοξική φράση του Τζον Σερ – που εξηγούν πιο αποτελεσματικά από οτιδήποτε το χάος που ακολούθησε. Κι αυτό είναι ίσως το καλύτερο στοιχείο του Woodstock99: Τα συμπεράσματα βαρύνουν τον ίδιο τον θεατή, που καλείται να συνθέσει την εικόνα όχι μόνο ενώνοντας τα στιγμιότυπα και τις απόψεις, αλλά και αγνοώντας ή ερμηνεύοντας εκ νέου τα όσα διατυπώνονται μπροστά στον φακό του Πράις. Και ορισμένα από αυτά είναι σίγουρα πολύτιμα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Music Box: Woodstock99, το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων που εστιάζει σε κοσμοϊστορικές συγκυρίες, στιγμές, καλλιτέχνες και μπάντες στη μουσική βιομηχανία, αποκλειστικά στο Vodafone TV. Εκεί θα βρείτε πολύ ακόμη πλούσιο και αποκλειστικό περιεχόμενο: Έναν πλούσιο κατάλογο καναλιών για linear παρακολούθηση, αλλά και έναν εκτεταμένο on demand κατάλογο που ανανεώνεται κάθε μήνα με σημαντικές πρεμιέρες, αμέσως μετά την προβολή τους στο σινεμά, αποκλειστικές δωρεάν νέες σειρές και ταινίες και ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ.

Κάνοντας online εγγραφή στο Vodafone.gr μπορείτε να εξερευνήσετε εντελώς δωρεάν για ένα μήνα τις αμέτρητες επιλογές που προσφέρει το Vodafone TV – μεταξύ άλλων και το αποκλειστικό περιεχόμενο της HBO, για να γεμίστε τις νύχτες ή και τα ράθυμα καλοκαιρινά μεσημέρια με δράση. Δεν θα χρειαστείτε αποκωδικοποιητή, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το αγαπημένο σας περιεχόμενο μέσα από το Vodafone TV app, όποια στιγμή το επιθυμείτε και όπου και αν είστε, από κινητό ή tablet.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι