Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, οι αποζημιώσεις της πρώτης ώρας και οι δωρεές των ιδιωτών, η εξέλιξη των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποιήσεις, η προσωποποίηση ή μη των ευθυνών για τις πυρκαγιές, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που θα διαμορφώσουν το κλίμα λίγο πριν ανέβει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιλογή Μπένου είχε και συνέχεια. Κάθε άλλο παρά ορφανή ήταν ή θα μπορούσε να μείνει…

Η φιλοσοφία πίσω από την κίνηση Μητσοτάκη ήταν δεδομένη και στέρεα. Έτσι, τα πρόσωπα που τοποθετήθηκαν στη επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης της πλατφόρμας δωρεών https://e-dorees.gov.gr προέρχονται από την ανοιχτή και δρώσα Κοινωνία των Πολιτών.

Διαβάζω σε σχετική ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου που βρήκα στο Linkedin: «Η διαχείριση της πλατφόρμας γίνεται κεντρικά από την Προεδρία της Κυβέρνησης ώστε να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων συναρμόδιων φορέων, ενώ την αξιολόγηση και διαχείριση των αιτημάτων αναλαμβάνει μια ειδική ομάδα έμπειρων επαγγελματιών από το χώρο του εθελοντισμού και της κοινωνίας των πολιτών και συγκεκριμένα οι:

– Γιάννης Ζερβάκης, πρώην Γεν. Διευθυντής ΙΣΝ και νυν σύμβουλος του Πρωθυπουργού για την υποδοχή δωρεών

– Έλλη Παγκάλου, Αρχιτέκτων τοπίου

– Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου με ειδίκευση σε ζητήματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης

– Σωτήρης Πετρόπουλος, Επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συνιδρυτής του incubator ΜΚΟ “Higgs”

– Αλέξης Ανδρονόπουλος, επιχειρηματίας – κάτοικος Ματιού και συνιδρυτής της ΜΚΟ Salvia για την αποκατάσταση εγκαυματιών από πυρκαγιές

– Σωτήρης Λαγανόπουλος, Διευθυντής Προγραμμάτων και Δωρεών του Ιδρύματος Μποδοσάκη».

Ο Τρόπος: Στη ίδια ανάρτηση ο υπουργός Επικρατείας δίνει και το όλο πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών: «Ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση δωρεών προς το κράτος

Με την πλατφόρμα δωρεών https://e-dorees.gov.gr που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αξιοποίηση των ιδιωτικών προσφορών για την ανακούφιση πολιτών και περιοχών από φυσικές καταστροφές.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια πλατφόρμα σύζευξης των αναγκών του δημοσίου με τις προσφορές των ιδιωτών, με στόχο κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού τομέα αντί να δίνει χρήματα «στα τυφλά» προς το κράτος, να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου προς υλοποίηση ή να χρηματοδοτεί εν μέρει συγκεκριμένα έργα. Στην πλατφόρμα καταγράφονται οι βασικές προτεραιότητες για τα έργα αποκατάστασης, όπως έχουν ήδη προσδιοριστεί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, και έτσι οι ιδιώτες μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συγκεκριμένες δράσεις. Ειδικότερη εξειδίκευση ως προς το ακριβές περιεχόμενο και τον προϋπολογισμό κάθε δράσης θα προστίθεται σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα.

Με την αποδοχή μιας δωρεάς, κάθε δωρητής μπορεί ανά πάσα στιγμή να παρακολουθεί την εξέλιξη της προσφοράς του έως την τελική παράδοση του έργου. Έτσι με διαφάνεια και τακτικό απολογισμό θα μπορούμε να γνωρίζουμε και να αναγνωρίζουμε σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο τη συνεισφορά των ιδιωτών σε μείζονα για το δημόσιο συμφέρον έργα».

Η Επιλογή: «Προτιμώ από το να συλλέγω χρήματα να αναθέτω έργα. Έχουμε ήδη ένα κατάλογο έργων και έχουμε ήδη συνομιλήσει με πολλούς ιδιώτες δωρητές, εταιρείες, φυσικά πρόσωπα, ιδρύματα. Και θα προχωρήσουμε σε μία κατανομή έργων σε αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήθελα να μου παραδίδει ο δωρητής αποτέλεσμα και να μην μου δίνει λεφτά, ώστε να υλοποιήσω εγώ το έργο. Σίγουρα θα κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα και για τον απλούστατο λόγο ότι ο ιδιώτης δεν δεσμεύεται από τις πιο βαριές διαδικασίες περί διαγωνιστικών διαδικασιών του Ελληνικού Δημοσίου. Άρα, αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούμε».

Ο Προορισμός

Τι είναι, εν τέλει, η Αθήνα (μας); Αν θελήσουμε να πιστέψουμε το Monocle που ίδρυσε και καθιέρωσε ως Βίβλο του κοσμοπολίτικου μοντερνισμού ο 52χρονος Καναδικής καταγωγής δαιμόνιος entrepreneur,Tyler Brûlé τότε η Αθήνα ως μια επιλογή προορισμού για υποψιασμένους ταξιδιώτες είναι το Au Revoir bar αλλά και το βιβλιοπωλείο «από δεύτερο χέρι» Meteoritis στην Κυψέλη, το Ohh Boy της Αρχελάου με τους καφέδες και τα γλυκά  αλλά και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Παγκράτι, το ξενοδοχείο The Modernist του Κωστή Καρατζάς και η νέα Εθνική Πινακοθήκη στη Μαβίλη, το Alex the Fresh Pasta Bar της chef Αλεξ Βασιλάτου και το Cine Δεξαμενή στο Κολωνάκι…

Στις σελίδες του τελευταίου τεύχους του Monocle παίζει μια πρωτοβουλία του περιοδικού με το This is Athens, που είναι ο επίσημος ταξιδιωτικός οδηγός της πόλης. Η πρωτοβουλία έχει να κάνει με όψεις και προορισμούς της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από την ματιά των συντακτών του περιοδικού που ξέρουν καλύτερα από πολλούς ειδήμονες της επικοινωνίας να κάνουν τη δουλειά δηλαδή να πείθουν με τις προτάσεις τους αναγνώστες του περιοδικού που θα καταφθάσουν στην Αθήνα.

Έτσι, λοιπόν, περιοχές όπως Mavili, Kolonaki, Kypseli, Pangrati αποκτούν ένα νέο νόημα και σημασία στο διεθνή χάρτη μιας καλύτερης ζωής αφήνοντας πίσω το φολκλόρ με τα τσολιαδάκια εισαγωγής από την Κίνα και τους τυποποιημένους μουσακάδες με χωριάτικη στο πλάι…

Η πρωτοβουλία έχει τη στήριξη του αρμόδιου φορέα του Δήμου Αθηναίων, Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), που διευθύνεται από τον Βαγγέλη Βλάχο. Μάλιστα, η ΕΑΤΑ θα βάλει πλάτη και για το συνέδριο που ετοιμάζει με διεθνείς συμμετοχές στην Αθήνα (23-25 Σεπτεμβρίου) το Monocle. The Quality of Life Conference 2021…

Το Συνέδριο: Αλλά, γιατί στην Αθήνα; Η άποψη των διοργανωτών του Monocle είναι η εξής: «Στην Αθήνα οι νέες επιχειρήσεις ανθίζουν, η καλλιτεχνική σκηνή ευδοκιμεί και αυτοί οι παράγοντες αναγκάζουν μια γενιά ταλέντων της διασποράς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς και να δελεάσουν φιλόδοξους παγκόσμιους επιχειρηματίες. Αυτοί οι δημιουργικοί παίκτες επενδύουν στη φιλοξενία, τον σχεδιασμό, την τεχνολογία και την κατασκευή καθώς η πόλη σφραγίζει τη θέση της ως το πιο ανοιχτό, ακμάζον φυλάκιο στην ανατολική Μεσόγειο». Συμφωνείτε, διαφωνείτε, οι του Monocle αυτό πιστεύουν, αυτό προωθούν, αυτό «πουλάνε»… Δικό τους το ακροατήριο, δική τους και η δύναμη της επίδρασης!

————————————–

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραπέμπουν σε όσα ο ίδιος είπε στη συνέντευξη του στις 12 Αυγούστου 2021 στα ελληνικά και διεθνή media σχετικά με τις ευθύνες και τα πρόσωπα. Βρήκα το σχετικό απόσπασμα από απάντηση του σε δημοσιογράφο και το μεταφέρω εδώ: « (…) οι ευθύνες, ξέρετε, είναι πολλών ειδών. Είναι πολιτικές, είναι επιχειρησιακές, είναι ατομικές, μπορεί να είναι συλλογικές. Δεν αφορούν κατ’ ανάγκη μόνο σε πρόσωπα, αφορούν συχνά και σε δομές και σε διαδικασίες. Κατά συνέπεια, πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη, μετά από καθαρό μυαλό. Πιστεύω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Και λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Θα επαναλάβω ότι και σε αυτή τη μεγάλη κρίση κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Είναι σαφές όμως ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Από την απάντηση σου – πέραν όλων των άλλων- κρατήστε και το οι ευθύνες «δεν αφορούν κατ΄ανάγκη μόνο σε πρόσωπα, αφορούν συχνά και σε δομές και σε διαδικασίες». Δομές & διαδικασίες. Το επαναλαμβάνω…

Οι Αποκρατικοποιήσεις

Στην καθιερωμένη ομιλία του στα εγκαίνια της covid safe ΔΕΘ – καθώς η πρόσβαση θα είναι μόνον για εμβολιασμένους και όλα όσα προβλέπουν για την είσοδο σε κλειστούς χώρους τα υγειονομικά πρωτόκολλα- θα έχει την δυνατότητα να αναδείξει συγκεκριμένα παραδείγματα υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχεται από το Υπερταμείο.

Τα Παραδείγματα: Για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ( στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Egis Projects) είναι μια κίνηση που μετρά… Και η Εγνατία δεν είναι η μόνη. Μέχρι τότε θα γνωρίζουμε το τι θα συμβεί με τους διεκδικητές της ΔΕΠΑ Υποοδομών αλλά και με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι Εμβολιασμοί  

Σε ανάρτηση του στα social media ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δίνει στοιχεία για τους εμβολιασμούς σε ευαίσθητες δομές που έχουν ξεχωριστό νόημα καθώς δείχνουν ότι η ψύχραιμη, σταθερή, αποφασιστική επιλογή που βασίζεται σε καθαρά επιστημονικά δεδομένα αποδίδει καρπούς.

Το περιεχόμενο της ανάρτησης: « Μια εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, το ποσοστό των εμβολιασμένων παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Την περίοδο του Ιουλίου στις ιδιωτικές δομές γήρατος και αναπηρίας, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων ήταν στο 62%, ενώ σήμερα είναι παραπάνω από το 85%. Στις δημόσιες δομές, παρατηρήθηκε ακόμη πιο αξιοσημείωτη αύξηση, αφού τον Ιούλιο ήταν εμβολιασμένο το 45% των εργαζομένων και σήμερα έχει εμβολιαστεί το 90% του συνόλου.

Οι αιτήσεις απαλλαγής των εργαζομένων που αδυνατούν να εμβολιαστούν για επιβεβλημένους λόγους υγείας -οι οποίες είναι λίγες σε αριθμό- έχουν κατατεθεί και η γνωμοδότησή τους πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 23 Αυγούστου. Για την περίπτωση αυτή, υπάρχει χρονική παράταση ως προς το μέτρο της αναστολής εργασίας.
Στο σύνολό του, το μέτρο είναι αποτελεσματικό και δεν προκύπτουν σημαντικά κενά στη στελέχωση των ΜΦΗ. Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο χρόνο, έγιναν 500 προσλήψεις σε προνοιακές δομές για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories