Εδώ η παράταση, εκεί η παράταση, που είναι η παράταση; Μιλάμε φυσικά για την περιβόητη παράταση του deadline της 31ης Αυγούστου για την εκκένωση όλων των ξένων πολιτών από το Αφγανιστάν που οι διεθνείς ηγέτες δεν δηλώνουν πως ζητούν, οι Ταλιμπάν δηλώνουν πως δεν συζητούν, αν και το μάλλον ρητορικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν πρακτικά χρειάζεται.

Το… μη θέμα της αίτησης για παράταση φαίνεται πως βρέθηκε στην κορυφή της συζήτησης των ηγετών των κρατών μελών του G7, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη τους που ολοκληρώθηκε πριν λίγο. Από τα αποτελέσματα της συνάντησης μάθαμε τα εξής:

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπορίς Τζόνσον, που ασκεί και την προεδρία του γκρουπ το διάστημα αυτό, υποστήριξε πως οι ηγέτες συμφώνησαν πως η νούμερο ένα απαίτηση που θέτουν προς τους Ταλιμπάν είναι πως θα επιτρέψουν την ασφαλή έξοδο όλων των ξένων πολιτών και δυνάμεων από τη χώρα μέχρι τις 31 Αυγούστου, αλλά και πέρα από την ημερομηνία αυτή, εφόσον χρειαστεί.

Ο οδικός χάρτης του γκρουπ

«Συμφωνήσαμε όχι μόνο για μια κοινή τακτική στη διαχείριση της εκκένωσης αλλά και για έναν οδικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίο θα συνδιαλλαγούμε με τους Ταλιμπάν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε, στις δημόσιες δηλώσεις της μετά τη συνάντηση πως «η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για την ολοκλήρωση της εκκένωσης)».

Νωρίτερα, εξάλλου, και από την αμερικανική πλευρά μέσω του Πενταγώνου είχε γίνει γνωστό πως η Ουάσιγκτον διατηρεί την 31η Αυγούστου ως την καταληκτική ημερομηνία για την ολική αποχώρηση των αμερικανικών(!) δυνάμεων και πολιτών.

Με λίγα λόγια, αυτό που φαίνεται πως προκύπτει από τη στάση των δυτικών ηγετών είναι πως δεν ζητούν ευθέως μια παράταση της εκκένωσης, εφόσον αυτή χρειαστεί, αλλά απαιτούν από τους Ταλιμπάν να την αποδεχτούν από μόνοι τους και να την θεωρήσουν ως δεδομένη, κάτι που προφανώς κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο μιας επίσημης διαπραγμάτευσης. Διότι μια επίσημη διαπραγμάτευση θα οδηγούσε προφανώς σε απαιτήσεις από την πλευρά των Ταλιμπάν για ανταλλάγματα, πιθανότατα οικονομικού χαρακτήρα που προφανώς πολιτικά και επικοινωνιακά δεν θα είχαν τα περιθώρια ούτε καν να εμφανιστούν πως συζητούν.

Συζητήσεις στο παρασκήνιο; 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραιτήτως πως… συζητήσεις δεν θα λάβουν χώρα στο παρασκήνιο, αν λάβουμε υπόψη και την αποκάλυψη-βόμβα για τη χθεσινή μυστική συνάντηση μεταξύ του διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς και του άτυπου ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Αμντούλ Γάνι Μπαραντάρ στην Καμπούλ.

Όμως, επίσημη συζήτηση για το θέμα δεν φαίνεται πως θα γίνει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα. Και τα κράτη του G7 θα συνεργαστούν μεταξύ τους και θα ζητήσουν και τη βοήθεια γειτονικών και όχι μόνο κρατών για τη στήριξη της μαζική εξόδου από το Αφγανιστάν, όχι μόνο ξένων αλλά και ντόπιων.

Το τελευταίο έχει να κάνει με το έτερο ακανθώδες θέμα των προσφυγικών ροών, που ειδικά η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να φοβάται, όπως φάνηκε τόσο από τις δηλώσεις Μέρκελ όσο και από τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, που ζήτησε κοινή στρατηγική για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν τόσο σε επίπεδο G7 όσο και σε επίπεδο G20.

«Όχι» και από τους Ταλιμπάν

Σημειωτέον πως αναφορικά με το επίμαχο θέμα της παράτασης του deadline, ούτε οι Ταλιμπάν δηλώνουν πως το συζητούν, όπως διαμήνυσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος τους διαβεβαιώνοντας πως… έως τότε η ασφάλεια των ξένων είναι εγγυημένη. Όμως, απέφυγε να διευκρινίσει, τι θα γίνει πέραν της 31ης Αυγούστου!

Όσον αφορά το αν ο στόχος της εκκένωσης είναι εφικτός μέχρι τότε, παρά τις αισιόδοξες διαβεβαιώσεις όλων των παραγόντων, τα νούμερα είναι αμείλικτα. Σύμφωνα με το Reuters μέχρι τώρα έχουν εκκενωθεί μόλις 60.000 ξένοι, όλων των εθνοτήτων. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσοι απομένουν, αλλά σίγουρα είναι πάρα, μα πάρα, πολλοί!

Ανέφικτος στόχος 

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε πως μόνο χθες έγιναν 37 αμερικανικές πτήσεις που έβγαλαν από τη χώρα 12.700 άτομα, όμως παραδέχτηκε πως τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά «σφικτά».

Οι Βρετανοί διαμηνύουν πως έχουν βγάλει από τη χώρα πάνω από 8.600 άτομα, αλλά έχουν δηλώσει πως στόχος τους είναι και η ασφαλής διέλευση 20.000 Αφγανών. Μπορούν να τα καταφέρουν μέσα σε επτά μέρες; Μάλλον όχι, κάτι που επαναφέρει τη συζήτηση στις δηλώσεις Τζόνσον πως απαιτείται από τους Ταλιμπάν να προσφέρουν (εθελοντικά;) ασφαλή διέλευση σε όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας