«Όχι» στην πιθανότητα παράτασης του deadline της 31ης Αυγούστου για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών λένε -τουλάχιστον για την ώρα- οι Ταλιμπάν, παρά το γεγονός πως η διαδικασία εκκένωσης εξακολουθεί να προχωρά με σχετικά αργό ρυθμό ενισχύοντας και την πίεση που δέχεται ο Λευκός Οίκος από τους διεθνείς ηγέτες. Αν και επισήμως και οι ΗΠΑ παραμένουν εστιασμένες στο συγκεκριμένο deadline, όπως ήταν και η πρόταση του Πενταγώνου που αποδέχτηκε -σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters- ο Τζο Μπάιντεν.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν επανέλαβε πως εγγυώνται την ασφάλεια των ξένων, όμως ξεκαθάρισε πως ισχύει κανονικά και δίχως προοπτική παράτασης το χρονικό όριο της 31ης Αυγούστου που έχει τεθεί για την (ασφαλή) εκκένωση όλων των ξένων πολιτών.

Όμως, δεδομένου πως απομένουν ελάχιστες ακόμη ημέρες είναι εύλογο πως το εγχείρημα είναι δύσκολο έως αδύνατον να επιτευχθεί. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, ο αριθμός των ξένων πολιτών, διαφόρων εθνοτήτων, που έχει απομακρυνθεί από τη χώρα πλησιάζει μόλις τις 60.000, αριθμός που σημαίνει πως τόσο οι ξένοι όσο και οι συνεργαζόμενοι με τους ξένους Αφγανούς που θα πρέπει για την ασφάλεια τους να διαφύγουν από τη χώρα παραμένουν πολλοί. Και το χειρότερο δε, είναι πως ούτε καν ο αριθμός τους είναι γνωστός ή μπορεί να υπολογιστεί.

Ο Λευκός Οίκος και ο Τζο Μπάιντεν προσωπικά δέχεται πλέον ασφυκτικές πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να διαπραγματευτεί και να πείσει τους Ταλιμπάν να δεχτούν, αν μη τι άλλο μια παράταση. Αυτό είναι κι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών μελών του G7 που «τρέχει» αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο διευθυντής της CIΑ Γουίλιαμ Μπερνς μετέβη στην Καμπούλ και είχε χθες μυστική συνάντηση με τον άτυπο ηγέτη των Ταλιμπάν και πιθανότερο επόμενο πρόεδρο, Αμντούλ Γάνι Μπαραντάρ, με την ατζέντα της συζήτησης να περιλαμβάνει και το ζήτημα της εκκένωσης των ξένων (και δη, Αμερικανών) πολιτών. Όμως, ούτε για το αποτέλεσμα της συνάντησης υπήρξαν πληροφορίες ούτε για την ώρα διαφαίνεται στον ορίζοντα η επίτευξη συμφωνίας για την παράταση του deadline, για την οποία προφανώς οι Ταλιμπάν έχουν απαιτήσει σημαντικά, πιθανότατα οικονομικά, ανταλλάγματα.

Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό πως η διεθνής κοινότητα έχει στο τραπέζι την πιθανότητα οικονομικών κυρώσεων εναντίον των Ταλιμπάν και στέρησης της οικονομικής βοήθειας που λάμβανε το Αφγανιστάν προκειμένου να διαφυλαχτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ίδιος ο κύριος Μπαίντεν στο δεύτερο διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό προ ημερών, διαβεβαίωσε πως θα φέρει με ασφάλεια… στο σπίτι, όποιον Αμερικανό θέλει να επιστρέψει. Όμως, θα είναι εξίσσου δύσκολο πολιτικά να προσφέρει ανταλλάγματα στους Ταλιμπάν για να διασφαλίσει την επίτευξη του στόχου αυτού.

To πρακτορείο Reuters ανέφερε νωρίτερα πως η εισήγηση του Πενταγώνου, την οποία δέχτηκε ο κ. Μπάιντεν, είναι η αμερικανική επιχείρηση εκκένωσης να παραμείνει εστιασμένη στο deadline, θεωρώντας κιόλας πως όσο ο χρόνος προχωρά, τα ζητήματα ασφάλειας περιπλέκονται. Ωστόσο το ερώτημα προφανώς δεν είναι αν η Ουάσιγκτον θέλει να καταφέρει να ολοκληρώσει εγκαίρως την εκκένωση, κάτι για το οποίο ουδείς αμφιβάλλει, αλλά αν θα το καταφέρει. Εξάλλου, το ζήτημα προφανώς δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί πολίτες, με τη διεθνή κοινότητα να ρίχνει την ευθύνη στην Ουάσιγκτον για την όλη διαχείριση της κατάστασης στο Αφγανιστάν που οδήγησε στο σημερινό χάος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα