Σταδιακή αποκλιμάκωση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων, παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, αλλά η τελική έκβαση αναμένεται να κριθεί έως το τέλος του έτους.

Έτσι, ενώ οι αιτήσεις συνταξιοδότησης – βρίσκονται σε καθυστέρηση – μειώθηκαν κατά 48.078 το οκτάμηνο Σεπτέμβριος 2020 – Μάιος 202, δύο παράγοντες θα κρίνουν την εξέλιξη του προβλήματος που ταλανίζει τόσο τον e – ΕΦΚΑ, όσο και χιλιάδες συνταξιούχους:

Πρώτον, η επιτυχία του κυβερνητικού μέτρου για την εμπλοκή και ιδιωτών εκκαθαριστών (πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων), στην απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων, που αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Δεύτερον, η έκβαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία υπαλλήλων ασφαλιστικών ταμείων) ΑΔΕΔΥ, κατά της εμπλοκής ιδιωτών εκκαθαριστών – δικηγόρων και λογιστών – στην διαδικασία απονομής των συντάξεων. Η εκδίκαση της προσφυγής – «λόγω μείζονος σπουδαιότητος» – ορίστηκε για τις 3 Δεκεμβρίου 2021.

Στόχος για 30.000 συντάξεις τον μήνα

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως στόχο το φθινόπωρο οι απονομές συντάξεων να «τρέχουν» με ρυθμό 30.000 συντάξεις μηνιαίως, προκειμένου να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση της «ουράς των εκκρεμοτήτων».

Τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ δείχνουν συνεχή αποκλιμάκωση του προβλήματος από τον Σεπτέμβριο του 2020 και εντεύθεν. Μέχρι τον Μάιο του 2021 οι αιτήσεις κύριας σύνταξης, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, είχαν μειωθεί από 179.648 τον προηγούμενο Σεπτέμβριο σε 131.570 τον Μάιο.

Οι νέες αιτήσεις

Οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να κυμανθούν γύρω στις 160.000 για το 2021– σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συστήματος ΑΤΛΑΣ – έναντι 161.146 το 2020. Ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις ειδικών περί την κοινωνικής ασφάλιση, που μιλούν για έκρηξη αιτήσεων συνταξιοδότησης τους επόμενους μήνες του έτους.

Στα θρανία…

Στο μεταξύ, την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών από τον e-ΕΦΚΑ με στόχο, έπειτα από την επιτυχή πιστοποίηση τους, να ενταχθούν στη διαδικασία απονομής και να συμβάλλουν στη ταχύτερη έκδοση συντάξεων.

Στον πρώτο κύκλο πιστοποίησης αυξάνονται συμμετέχουν 1200 δικηγόροι και λογιστές – φοροτεχνικοί, ενώ οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα και στο Ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών του e-ΕΦΚΑ ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη φθάνοντας τις 3.600 αιτήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά