Σε συγκοινωνούντα δοχεία εξελίσσονται δύο εκκρεμότητες του e – ΕΦΚΑ που αφορούν τις συντάξεις χηρείας και την αποπληρωμή των αναδρομικών του νόμου Βρούτση που καθυστερεί επί μήνες.

Η περικοπή των συντάξεων χηρείας κατά 50% σε όσους απασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη, δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ο e – ΕΦΚΑ δεν έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Ως εκ τούτου καθυστερεί και η απόδοση των αναδρομικών του νόμου Βρούτση, αφού οι συγκεκριμένες συντάξεις δεν έχουν επανυπολογισθεί, ούτε έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσο οι κληρονόμοι δικαιούνται τη σύνταξη.

Μάλιστα ο e – ΕΦΚΑ σε σχετική ανακοίνωσή του συγκαταλέγει τις περιπτώσεις αυτές στις «ειδικές» και σημειώνει ότι  «οι έλεγχοι για αυτές είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό απαιτείται περισσότερος χρόνος».

Πάντως ο ΕΦΚΑ για τον έλεγχο των συντάξεων χηρείας έχει θέσει προθεσμία -στους δικαιούχους- έως το τέλος του μήνα Αυγούστου προκειμένου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συνεχίσουν να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη και όχι μειωμένη κατά 50%.

Σύμφωνα με τον νόμος 4611/19 ο επιζών σύζυγος δικαιούται  πλήρη – δηλαδή το 70% της αρχικής – την σύνταξη αιτίας θανάτου για μια τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα). Το ποσό αυτής, δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου ήτοι, 360 ευρώ το μήνα.

Με την προθεσμία του ΕΦΚΑ καλούνται 4.500 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του δημοσίου να υποβάλλουν στον ΕΦΚΑ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν ότι δικαιούνται τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης.

Σε αντίθετη περίπτωση, στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου, θα μειωθούν κατά 50%.

Σημειώνεται ότι οι αντίστοιχες 5.500 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, περικόπησαν  -αιφνιδιαστικά- τον προηγούμενο Μάιο χωρίς να προηγηθεί  σχετική ενημέρωση αλλά με παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, τα ποσά που κόπηκαν επιστράφηκαν στους δικαιούχους, με τη διαδικασία να έχει προς το παρόν παγώσει.

Όπου προκύπτει αναδρομική επιστροφή ποσών, αυτή θα γίνεται με δόσεις, καθώς ενδέχεται οι επιστροφές να είναι υψηλές.

Επίσης, ενδέχεται οι επιστροφές να συμψηφίζονται με τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση, εφόσον ο δικαιούχος περιμένει αναδρομικά από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ή εργάζεται και αναμένει αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι στο 30% από 60%. Αυτές είναι οι «ειδικές περιπτώσεις» που αναφέρει ο e – ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.