Δεν ξέρω εάν έχετε δει τη σφαίρα του κόσμου από την πλευρά που φαίνεται και η Ελλάδα. Ακριβώς στο κέντρο της σφαίρας υπάρχει ένα σημάδι-κράτος: αυτό είναι το Αφγανιστάν.
Το 1988 όταν ο Brzezinski, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας πολλών αμερικανών προέδρων, δημοσίευσε (Η Μεγάλη Σκακιέρα) το όραμά του για την εξασφάλιση της αμερικανικής υπεροχής του 21ου αιώνα όριζε την επίμαχη διεκδικούμενη γεωγραφική περιοχή ενδιαφέροντος ονόματι Ευρασία, να εκτείνεται από την Πορτογαλία μέχρι τον Βερίγγειο Πορθμό και από τη Λαπωνία μέχρι τη Μαλαισία. Στο κέντρο της περιοχής αυτής είναι το Αφγανιστάν. Το κέντρο της περιοχής δεν μοιράστηκε ποτέ στις ζώνες επιρροής των μεγάλων δυνάμεων και γι’ αυτό επανειλημμένως προσπάθησαν να το ελέγξουν. Στον πρώτο ομόκεντρο κύκλο γύρω από τις μη ελεγχόμενες στρατηγικά περιοχές βρίσκεται και η Ελλάδα. Αρα, είμαστε αναγκαστικά στην πρώτη γραμμή της Δύσης και δεχόμαστε συνεχώς τις επανειλημμένες αναταραχές των γεωστρατηγικών μεταβολών.
Είναι όμως εντυπωσιακό πως οι υπερδυνάμεις (Βρετανοί, Ρώσοι, Σοβιετικοί, ΗΠΑ) απέτυχαν παταγωδώς να ελέγξουν τη συγκεκριμένη περιοχή παρ’ όλη τη σαφή στρατιωτική υπεροχή απέναντι στους γηγενείς, κυρίως της φυλής Παστούν και Τατζίκων, με τον μουσουλμανισμό να κυριαρχεί. Εχετε δει ίσως πολλές φορές από αυτήν τη στήλη να προβάλλεται το πολιτισμικό υπόβαθρο των κοινωνιών ως σοβαρός παράγοντας επηρεασμού της οικονομικής αποτελεσματικότητας. Μάλιστα, σύντομα θα εκδοθεί από την Palgrave ένα σχετικό βιβλίο μας για τις σύγχρονες ελληνικές πολιτισμικές συμπεριφορές. Υποστηρίζουμε, λοιπόν, ότι το πολιτισμικό υπόβαθρο παίζει σοβαρό ρόλο στον τρόπο που οι κοινωνίες αντιδρούν στη σημερινή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα και γι’ αυτό οι συμπεριφορές έχουν μακροχρόνιες (μέσα στους αιώνες) επαναλαμβανόμενες τάσεις.
Το Αφγανιστάν είναι μία παρόμοια περίπτωση που η αρχή αυτή βρίσκει εφαρμογή με την έννοια ότι οι δυτικές αξίες δεν έπεισαν και αντιθέτως η αφγανική κοινωνία διατήρησε μια συνεκτική αρνητική στάση απέναντί τους. Δεν κρίνουμε εδώ τα χαρακτηριστικά του πολιτισμικού αφγανικού υπόβαθρου που ορισμένα από αυτά είναι τόσο επώδυνα για την ανθρώπινη φυλή, όπως βεβαίως τα αντιλαμβανόμαστε εμείς στη Δύση. Απλώς, επισημαίνουμε ότι ο εκσυγχρονισμός θεσμών πρέπει να γίνεται ταυτοχρόνως με τον παρακινητικό επηρεασμό των συμπεριφορών και τη βελτίωση των οικονομικών πολιτικών.
Αλλιώς δημιουργούνται αρνητικές δυνάμεις που καταστρέφουν κάθε εξωτερική (όχι απαραίτητα στρατιωτική) παρέμβαση ακόμα και πολιτισμικής φύσης.
Ομως, και η οικονομική δομή έχει μεγάλη σημασία. Οταν έχουμε μια αγροτική οικονομία όπου οι απασχολούμενες εκτάσεις για την παραγωγή οπίου έχουν αυξηθεί 35 φορές πιο πολύ από την περίοδο 1994-2002, με τη ζήτηση από τη Δύση να κάνει το όπιο 30 φορές πιο κερδοφόρο από το σιτάρι, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιότυπη συμμετοχή στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Οι σπάνιες γαίες που υπάρχουν στο υπέδαφος θέλουν πολιτική σταθερότητα για να αξιοποιηθούν και οι ΗΠΑ απλώς δαπάνησαν τα κεφάλαιά τους αποκλειστικά σχεδόν σε στρατιωτικούς σκοπούς.
Ετσι, η καθυστερημένη παραγωγική δομή συνδυάστηκε με υψηλή διαφθορά στην ελίτ της χώρας και συμπληρώθηκε η εικόνα για την ερμηνεία αυτών των επικίνδυνων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βάλει στο νέο καθεστώς πολιτισμικούς όρους για την παροχή βοήθειας, που θα ελέγξουν την παραγωγή οπίου και θα αξιοποιήσουν τις σπάνιες γαίες αφήνοντας κατά μέρος τα όπλα.
Ο Παναγιώτης Ε. Πετράκης είναι καθηγητής ΕΚΠΑ
Latest News
Ο μοναδικός ρόλος της στέγασης απαιτεί μεγαλύτερη κατανόηση
Οι αιτίες είναι περίπλοκες και ποικίλες, αλλά τα διακυβεύματα είναι ξεκάθαρα: Στέγαση σημαίνει σταθερότητα, ασφάλεια και αίσθηση του ανήκειν. Είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ευημερίας και ένα αναγνωρισμένο ανθρώπινο δικαίωμα.
Πώς αμοίβεται το ημερομίσθιο στις Εορτές Χριστουγέννων 2024 και Νέου Έτους 2025
Το ημερομίσθιο των εορτών καταβάλλεται σε όσους δεν απασχολούνται για λόγους που δεν οφείλονται σ΄ αυτούς όπως πχ ο εργοδότης δεν λειτούργησε την επιχείρηση
Ποιες ευκαιρίες υπάρχουν μετά την τέταρτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Τα μακροοικονομικά της Ευρωζώνης επιτρέπουν περαιτέρω μειώσεις, οδηγώντας χαμηλότερα τις αποδόσεις στην αγορά σταθερού εισοδήματος
Γήρανση του πληθυσμού και μετανάστευση στην Ελλάδα
Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2090 προσεγγίζοντας τα 11 δισ. άτομα
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο