Η μια περιοχή μετά την άλλη μπαίνουν στο «κόκκινο» καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας, που γιγαντώθηκε με τον τουρισμό και τις εσωτερικές μετακινήσεις, δείχνει τα… δόντια του και προϊδεάζει για δυσάρεστες εξελίξεις, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο, λόγω και της επιστροφής των παραθεριστών στα αστικά κέντρα.

Συναγερμός

Στην κυβέρνηση και τους ειδικούς έχει σημάνει συναγερμός λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού τις τελευταίες ημέρες, αλλά και του γεγονότος ότι ο αριθμός των νοσούντων είναι σταθερά τετραψήφιος και των διασωληνωμένων σταθερά τριψήφιος.

Ηδη, από προχθές, έγινε γνωστό ότι παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ενώ στο ίδιο καθεστώς ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων εντάσσεται και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ, αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας, νησιωτικές και ηπειρωτικές «φλερτάρουν» με τα περιοριστικά μέτρα καθώς, εκτός από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, καταγράφουν και υψηλότατα επίπεδα θετικότητας.

Τουλάχιστον 10 περιοχές

Τουλάχιστον δέκα από αυτές τις περιοχές βρίσκονται στο… στόχαστρο των υγειονομικών Αρχών που προσανατολίζονται στην κατεύθυνση της επιβολής μέτρων, τα οποία θα έχουν τη μορφή τοπικών lockdown, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.


Η επιστροφή των παραθεριστών αναμένεται να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση στα αστικά κέντρα (φωτογραφία Eurokinissi)

Πρόκειται για τις Αχαΐα (122 κρούσματα και 3,57% θετικότητα), Ηλεία (97 – 6,51%), Καβάλα (72 -4,89%), Κοζάνη (54 – 3,71%), Εβρο (75 – 2,56%) Λάρισα (82 – 1,97%), από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επίσης, από τη νησιωτική χώρα οι Νάξος (23 – 7,70%), Κάλυμνος (14 – 4,12%), Ρόδος (93 – 3,88%), Κέρκυρα (53 – 2,85%) λόγω των πολλών κρουσμάτων, και οι Ικαρία, Ανδρος, Ιθάκη, νησιά Αργοσαρωνικού λόγω του υψηλού ποσοστού θετικότητας τις τελευταίες δύο εβδομάδες (6,90%, 5,36%, 4,78% και 4,19% αντίστοιχα).

Το ποσοστό θετικότητας στην πλειονότητα των περιοχών αυτών υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της επικράτειας, ο οποίος αυτής την εβδομάδα μειώθηκε στο 3,51% (από 3,64%).

Υψηλός δείκτης θετικότητας

Συνολικά, 23 είναι οι περιοχές που εμφανίζουν δείκτη θετικότητας άνω του 3%, με ορισμένες από αυτές να ξεπερνάνε το 5%.

Αναλυτικά οι περιοχές που η θετικότητα ξεπερνά το 3% είναι: Νάξος: 7,70, Ικαρία: 6,90, Ηλεία: 6,51, Ανδρος: 5,36, Καβάλα: 4,89, Μεσσηνία: 4,80, Ιθάκη: 4,78, Μύκονος: 4,73, Θεσπρωτία:4,42, Νήσων: 4,19, Κάλυμνος:4,12, Ρέθυμνο: 3,97, Τήνος: 3.91, Ρόδος:3,88, Κοζάνη: 3,71, Αχαΐα: 3,57, Κάρπαθος: 3,50, Λευκάδα: 3,38, Ευρυτανία: 3,32, Πρέβεζα: 3,21, Σποράδες: 3,15, Εύβοια: 3,08, Χανιά: 3,00.

Στις 2ο Σεπτεμβρίου η κορύφωση

Μιλώντας στο MEGA και το «LIVE NEWS» o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, εξέφρασε την ανησυχία του και εκτίμησε ότι η πανδημία στη χώρα μας θα κορυφωθεί γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου.

«Εδώ και 15 μέρες το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής είναι σταθερό», είπε αρχικά και σημείωσε: «Αναμένουμε, και με βάση και την περσινή εικόνα, το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου αύξηση, σταδιακά όσο επιστέφουν οι εκδρομείς, και μια κορύφωση γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου».

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Στο μεταξύ, παρά τις ενδείξεις για πτώση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων μετά την επέλαση του στελέχους Δέλτα του κοροναϊού, τα εμβόλια παραμένουν άκρως αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας, δείχνει μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες αντιμετωπίζουν 29 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19 συγκριτικά με τους πλήρως εμβολιασμένους, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

H μελέτη των CDC εξετάζει 43.000 κρούσματα σε άτομα 16 ετών και άνω στην κομητεία του Λος Αντζελες από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουλίου. Τα κρούσματα καταγράφηκαν μεταξύ 9,6 εκατομμυρίων κατοίκων που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις.

Από τους 43.000 ασθενείς, το ποσοστό των ανεμβολίαστων φτάνει το 71,4%. Μόνο το 25% ήταν πλήρως εμβολιασμένο, ενώ λίγο περισσότερο από το 3% είχε λάβει μόνο την πρώτη δόση.

Μεταξύ των εμβολιασμένων, δείχνει η ανάλυση, μόνο το 3% χρειάστηκε νοσηλεία, μόνο το 0,5% εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ακόμα χαμηλότερο, στο 0,2%, ήταν το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε αναπνευστήρα.


Παραμένουν αποτελεσματικά τα εμβόλια, όπως δείχνουν οι έρευνες (φωτογραφία Eurokinissi)

Μεταξύ των μερικώς εμβολιασμένων, το 6% χρειάστηκε νοσηλεία, το 1% εισήχθη στην εντατική και το 0,3% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Δραματικά τα νούμερα στους ανεμβολίαστους

Τα νούμερα αλλάζουν δραματικά στην περίπτωση των ανεμβολίαστων, αφού το ποσοστό που χρειάστηκε νοσηλεία ήταν 29,2 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην περίπτωση των μη εμβολιασμένων.

Επιπλέον, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κοροναϊό ήταν 4,7 φορές υψηλότερος.

«Τα δεδομένα για τις λοιμώξεις και τις νοσηλείες υποδεικνύουν ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν από τη λοίμωξη από SARS-CoV-2 και τη σοβαρή Covid-19 σε μια περίοδο κατά την οποία αυξανόταν η μετάδοση της παραλλαγής δέλτα» γράφουν οι ερευνητές.

«Οι προσπάθειες για αύξηση των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές πρόληψης, έχουν κρίσιμη σημασία για την πρόληψη των νοσηλειών και των θανάτων» καταλήγουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα