Οι  κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Αυστραλίας, κάνοντας λόγο περί «απειλής» για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, κάλεσαν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν αμέσως από εκεί, ενώ το ίδιο έπραξε νωρίτερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Μαρίζ Πέιν, τόνισε πως υπάρχει «συνεχιζόμενη και πολύ σοβαρή απειλή» να διαπραχθεί «τρομοκρατική επίθεση» στο αεροδρόμιο και κάλεσε τους πολίτες της χώρας και όσους έχουν λάβει αυστραλιανή βίζα να απομακρυνθούν αμέσως.

Το Φόρεϊν Όφις από την πλευρά του σε ανάρτηση στον ιστότοπό του τόνισε «μην πηγαίνετε στο διεθνές αεροδρόμιο» της Καμπούλ, λόγω της «αυξημένης και διαρκούς απειλής τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ χιλιάδες Αφγανοί παραμένουν συγκεντρωμένοι στις πύλες του αεροδρομίου με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως «αν βρίσκεστε στην περιοχή του αεροδρομίου, φύγετε από αυτή, αναζητήστε ασφαλή τοποθεσία και αναμείνετε νέες οδηγίες», προσθέτοντας πως «αν μπορείτε να φύγετε από το Αφγανιστάν με άλλα μέσα, με ασφάλεια, κάντε το αμέσως».

Επείγουσα ειδοποίηση

Νωρίτερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ απηύθυνε επείγουσα ειδοποίησή στους πολίτες των ΗΠΑ να μην πηγαίνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας επί του παρόντος και όσους βρίσκονται στην πύλη Άμπι, στην ανατολική και στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου να φύγουν αμέσως.

Η προειδοποίηση ακολούθησε δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και στελεχών της κυβέρνησής του περί απειλής από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Λόγω απειλών

Η πρεσβεία των ΗΠΑ, ενημέρωση ότι η έκτακτη ανακοίνωση γίνεται «Λόγω απειλών για την ασφάλεια έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ»

«Συμβουλεύουμε τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτήν τη στιγμή, εκτός εάν λάβετε προσωπικές οδηγίες από κυβερνητικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ για να το πράξετε» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ζητά επίσης από τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται τις πύλες του αεροδρομίου Abbey Gate, East Gate ή North Gate να φύγουν αμέσως.

Και ενημερώνει για όσα πρέπει να έχουν υπόψη τους:

Να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντός σας ανά πάσα στιγμή, ειδικά σε μεγάλο πλήθος.

Ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών μετακίνησης που σχετίζονται με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται έξι ημέρες προτού εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, άρα και η επιχείρηση εκκένωσης των ξένων υπηκόων και Αφγανών οι οποίοι διατρέχουν «κίνδυνο» — που οι Ταλιμπάν δεσμεύονται πως θα επιτρέψουν να φύγουν, όπως διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ο αμερικανός ΥΠΕΞ, ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε αψήφιστα τις απειλές»

Στελέχη του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί σε δυτικούς απεσταλμένους ότι θα εγγυηθούν την ασφάλεια γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, όμως οι πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών περί απειλών για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν μπορούν να παρθούν αψήφιστα, τόνισε διπλωμάτης χώρας μέλους του NATO που βρίσκεται στην Καμπούλ.

Ο διπλωμάτης, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, αναφερόταν στις προειδοποιήσεις των αρχών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας προς τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή του αεροδρομίου.

Χιλιάδες άνθρωποι, ξένοι και Αφγανοί, που προσπαθούν απεγνωσμένα να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έχουν συρρεύσει στην περιοχή του αεροδρομίου με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα αεροπλάνα που αναχωρούν από την Καμπούλ.

«Οι δυτικές δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να βρεθούν στη θέση να επιτεθούν σε οποιονδήποτε ή να αμυνθούν έναντι οποιουδήποτε στο Αφγανιστάν», τόνισε ο διπλωμάτης. «Η εντολή μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα τελειώσει την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης