Κρίσιμες για την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας χαρακτήρισε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Βάνα Παπαευαγγέλου, τις επόμενες δύο εβδομάδες, τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα έχει κυριαρχήσει στη χώρα και οι εκτιμήσεις για το φθινόπωρο είναι εφιαλτικές σε περίπτωση που δεν «πατήσουν γκάζι» οι εμβολιασμοί.
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας αυξήθηκε σημαντικά τους δύο τελευταίους μήνες και εμφανίζει σταθεροποίηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε υψηλά όμως επίπεδα.
Ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός αλλά παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλός ρυθμός σε νησιά και κάποιες ηπειρωτικές περιοχές, πρόσθεσε.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της πανδημίας, εξήγησε, είναι το αυξημένο «νησιωτικό φορτίο» με ενδείξεις μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρας και επέκτασης στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Προσοχή στις πρώτες 7 με 10 μέρες μετά την επιστροφή
«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες σημαντικό κίνδυνο μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα» είπε ακόμη η κ. Παπαευαγγέλου και έκανε έκκληση για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και προσοχή στις πρώτες 7 με 10 μέρες μετά την επιστροφή σε εργασία, σπίτι και συναναστροφές.
Εξήγησε ότι από την 1η έως την 25η Αυγούστου το ποσοστό κρουσμάτων στους άνω των 65 υπερδιπλασιάστηκε, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση νοσηλειών και εισαγωγών σε ΜΕΘ.
Επίσης, ο αριθμός των εισαγωγών έχει αυξηθεί 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 2.500 νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα. Κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους 31 συνάνθρωποί μας την ημέρα.
Η κ. Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι με βάση την εξέλιξη της πανδημίας οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν, ενώ παρέθεσε τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων από τις αρχές του χρόνου μόλις 5,2% των κρουσμάτων ήταν εμβολιασμένοι.
Σαρώνει τη χώρα η μετάλλαξη Δέλτα
Στο μεταξύ, την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα αποτυπώνουν τα νεότερα στοιχεία από τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 2.044 δείγματα, που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 19 Ιουλίου 2021 έως 16 Αυγούστου 2021.
Από τον έλεγχο των 2.044 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.883 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern-VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).
Εκ των 1.883 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.760 αφορούν στο στέλεχος Delta, 87 αφορούν στο Alpha και 36 αφορούν στο Βeta. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K). Επιπλέον ανιχνεύθηκαν 3 στελέχη B.1.604.
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 29.454 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.
Εξ αυτών, 25.721 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.015 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 718 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Μεταξύ των 25.721 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 60,32%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 20,94%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 9,09% και το Beta με ποσοστό 1,29%.
Από τα 3.015 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 2.852 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά, 43,45% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 28,49% στο Delta, 15,75% στο Alpha, 6,67% στο Beta, 0,13% στο C.36 και 0,10% στο Gamma.
Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 266 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 135 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 4 στο B.1.621 (VOI), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa και 1 στο B.1.623.
Έως και 10.000 κρούσματα ημερησίως
«Με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου, και θα επιφέρει πίεση στο σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου» εκτίμησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι εάν ενταθούν οι εμβολιασμοί δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες.
«Εάν εμβολιαστούμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μη δούμε τέτοια νούμερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», υπογράμμισε.
«Μερικοί δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε και πρόσθεσε ότι οι συμπολίτες μας πρέπει να κάνουν έστω και την πρώτη δόση, ώστε ένα μέρος του πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία και να μην έχουμε τόσες πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Όπως είπε, οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην Αττική το τελευταίο δεκαήμερο, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του λεκανοπεδίου έχει φύγει για διακοπές.
Ωστόσο, το ιικό φορτίο δεν μειώνεται, αλλά παραμένει σταθερό σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας σε πολλές περιοχές της χώρας, στη χαλάρωση των μέτρων και στις μετακινήσεις, λέγοντας πως η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη.
«Αν δείτε λίγο προσεκτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική ανακοινώνονται περίπου το 20% των κρουσμάτων πανελλαδικά, είτε τα τεστ είναι 80.000 είτε 120.000. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών θα δούμε μια επιβάρυνση της Αττικής» κατέληξε.
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο