Καθώς μπαίνει ο Σεπτέμβρης και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η επιστροφή από τις διακοπές και οι αναγκαστικοί συνωστισμοί σε κλειστούς χώρους που θα προκαλέσει ο φθινοπωρινός καιρός θα δημιουργήσουν συνθήκες υποτροπής της πανδημίας, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προγραμματίζουν την έναρξη μιας ακόμα εμβολιαστικής εκστρατείας.

Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση το πρωί της Παρασκευής, ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πλήρης επάρκεια εμβολίων για την απαραίτητη, όπως αποδεικνύεται, τρίτη δόση.

«Έχουμε προετοιμαστεί καλά. Η Ευρώπη είναι η πρώτη ήπειρος σε ό,τι αφορά την παρασκευή εμβολίων και θα δρομολογήσουμε δίχως χρονοτριβή τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων με μια τρίτη δόση», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά επίτροπος της ΕΕ. Μέσω του τηλεοπτικού δικτύου France 2 ο Μπρετόν υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη εμβολίων, καθώς υπάρχει συντονισμός ώστε η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φθάσει τις 300 εκατομμύρια δόσεις μηνιαίως.

«Στην Ευρώπη θα παράξουμε περίπου τα μισά εμβόλια από όσα θα απαιτηθούν συνολικά για να εμβολιαστούν με τρίτη επαναληπτική δόση οι Ευρωπαίοι και επίσης τα μισά από όσα θα απαιτηθούν για εμβολιαστεί με τρίτη δόση και ο υπόλοιπος κόσμος», είπε ο Μπρετόν.

Ο γάλλος επίτροπος εννοούσε, ασφαλώς, τον «ανεπτυγμένο» υπόλοιπο κόσμο, διότι σε πάμπολλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αποκαρδιωτικά χαμηλά – και μόλις προ ολίγων ημερών η Economist Intelligence Unit σε έκθεσή της επισήμανε τις τραγικές επιπτώσεις, υγειονομικές και οικονομικές (2,9% του ΑΕΠ), που θα έχει για τις φτωχές χώρες του πλανήτη η υστέρηση στην εμβολιαστική διαδικασία.

REUTERS/Benoit Tessier

Ανησυχία για το φθινόπωρο

Στην ανεπτυγμένη Ευρώπη, πάντως, συναγερμό έχει σημάνει η διαπίστωση ότι η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια συν τω χρόνω φθίνει. Αυτό φαίνεται από τα κρούσματα επιμολύνσεων από την εξόχως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα ατόμων που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τον περασμένο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

Και μπορεί η ζωή των ήδη εμβολιασθέντων που επιμολύνονται να μην κινδυνεύει, αλλά το γεγονός ότι κι αυτοί νοσούν (ακόμα και ασυμπτωματικώς) σημαίνει ότι η πανδημία υποτροπιάζει.

Έτσι, οι κυβερνήσεις σπεύδουν να οργανώσουν επαναληπτικούς εμβολιασμούς. Στη Γαλλία, η Ανώτατη Υγειονομική Αρχή συνέστησε την περασμένη Τρίτη τον εμβολιασμό με μια ακόμα δόση όλων των Γάλλων, με προτεραιότητα όσων έχουν ξεπεράσει τα 65 έτη του βίου τους ή έχουν υποκείμενα νοσήματα και εν γένει εύθραυστη υγεία.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ διευκρίνισε ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου.

«Από τις 12-13 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουμε μια συστηματική εμβολιαστική εκστρατεία, καθώς θα έχουμε εξασφαλίσει τις απαραίτητες δόσεις», διαβεβαίωσε ο Καστέξ μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιόφωνο RTL.

«Είναι πλέον βεβαιωμένο ότι η προστασία από τα εμβόλια σε ένα μέρος του πληθυσμού μειώνεται. Αλλά, υπενθυμίζω ότι με τον εμβολιασμό έχουμε οκτώ φορές λιγότερες πιθανότητες για να μολυνθούμε και 11 φορές λιγότερες πιθανότητες για να νοσηλευθούμε», πρόσθεσε ο γάλλος πρωθυπουργός.

«Ουδείς υγειονομικός ανεμβολίαστος»

Σημειωτέον ότι στη συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο ο Καστέξ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών.

«Όσοι ασκούν επαγγέλματα που συνδέονται με την ιατρική οφείλουν να πιστεύουν στη δύναμη της επιστήμης, οφείλουν να έχουν επίγνωση ότι αποστολή τους είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά ο Καστέξ.

Στη Γαλλία το ποσοστό των εμβολιασθέντων υγειονομικών φθάνει το 83%. Από τις 15 Σεπτεμβρίου ουδείς επαγγελματίας στον κλάδο δεν θα έχει το δικαίωμα να εργαστεί αν δεν έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ενδιαφέρον ήταν το ερώτημα που απηύθυνε ένας νεαρός γιατρός μιλώντας στη France 2, όχι μόνο στους συναδέλφους του, αλλά σε όσους συμπατριώτες του υποστηρίζουν το «δικαίωμα» της άρνησης τον εμβολιασμό: «Ας πούμε ότι εγώ είμαι αρνητής του σαπουνιού. Θα θέλατε να σας χειρουργήσω δίχως να έχω πλύνει τα χέρια μου;».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση
Επικαιρότητα |

Βόλτα Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο – Έθεσε πάλι διλήμματα και ζήτησε συσπείρωση

«Είναι πολλά τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συγκέντρωση στον Άγιο Δημήτριο, ζητώντας συσπείρωση εν όψει των ευρωεκλογών

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας