Υπάρχουν αρκετά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, όπως ο Ντένις Ράντκε, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του CDU με κέντρο βάρους τα δικαιώματα των εργαζομένων, που έχουν θυμώσει και μάλιστα πολύ. Ο λόγος έγκειται στο ότι όσο περισσότερο διολισθαίνουν τα δημοσκοπικά ποσοστά προς το έρεβος, τόσο περισσότερο παρατηρεί κλίμα παραίτησης, απάθειας και σιωπής απέναντι στα μελλούμενα να καταλαμβάνει το κόμμα. «Καμιά φορά έχει κανείς την εντύπωση ότι ο αγώνας σκακιού σε οίκο ευγηρίας γίνεται στο ίδιο κλίμα ευφορίας σε σχέση με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα», είπε ειρωνικά, καλώντας τους κομματικούς του συντρόφους «επιτέλους να κινηθούν μέχρι το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας με περισσότερη ορμή και αυτοπεποίθηση».

«Συνενώνει, δεν αποκλείει»

Να όμως σε αυτήν την περίοδο δραματικής πτώσης των δημοσκοπήσεων και του υπαρκτού κινδύνου να εξοστρακιστεί το CDU από την καγκελαρία, το βαρύ πυροβολικό του κόμματος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μπαίνει μπροστά και στο πλευρό του Άρμιν Λάσετ. Όχι μόνο λόγω της ευθύνης που έχει απέναντι στον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματός του, αλλά και λόγω των προσωπικών πολιτικών του φιλοδοξιών, όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung. Ο Σόιμπλε, ηλικίας 78 χρονών, είναι και πάλι υποψήφιος και φυσικά θέλει να εκλεγεί και πάλι πρόεδρος της Βουλής. Αλλά εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και στην κάλπη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο νέος πρόεδρος του σώματος να προέλθει από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Άρα, με αυτές τις εκλογές κρίνεται και η προσωπική καριέρα του Σόιμπλε, ο οποίος είτε θα παραμείνει στην καρέκλα που κατέχει, ή θα τελειώσει την πολιτική του καριέρα ως ασήμαντος βουλευτής στις πίσω θέσεις της ολομέλειας.

Αυτός θεωρείται και ο λόγος που έσπασε τη σιωπή του και σε σημερινή συνέντευξη στη Rheinische Post αποφάσισε να δηλώσει ανοιχτά στήριξη στον Λάσετ, όταν σε όλο το διάστημα ζυμώσεων για την ανάδειξη υποψηφίου για την καγκελαρία, στήριξε ανοιχτά τον αντίπαλο του Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς. «Ο Λάσετ δεν πολώνει, ηγείται», είπε στην συνέντευξη, θέλοντας προφανώς να κάνει αντιπαραβολή με τη στάση του υπερφίαλου Βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ. «Θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι περισσότερη προστασία του κλίματος επιτυγχάνεται με μια λειτουργούσα οικονομία. Το ένα είναι προϋπόθεση για το άλλο. Και δεν θα πρέπει επίσης να μιλάμε για αύξηση της φορολογίας, αλλά για καινοτομία. Η χώρα μας χρειάζεται κάποιον που δεν περιθωριοποιεί, αλλά φέρνει (τα αντίθετα) κοντά και τα συνενώνει όσο γίνεται περισσότερο. Το ότι ο Λάσετ μπορεί, το αποδεικνύει ο υποψήφιός μας ως ισχυρός πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας».

«Ο Ζέντερ ξέρει τις απόψεις μου»

Ο Μάρκους Ζέντερ δεν χάνει ευκαιρία να επικρίνει ακόμη και δημόσια τον Άρμιν Λάσετ, όπως έκανε και τις προάλλες, εγκαινιάζονταν την καυτή φάση της προεκλογικής εκστρατείας, παρουσία μάλιστα της Άνγκελας Μέρκελ. Στη συνέντευξη  ο Σόιμπλε λέει ότι έχει κάνει κοινωνό τον Βαυαρό πρωθυπουργό των απόψεών του. «Στη διάρκεια της όλης διαδικασίας για την ανάδειξη υποψήφιου καγκελάριου ο καθένας και η κάθε μιας στο κόμμα έδωσαν αγώνα στο πλαίσιο της δημοκρατίας για τις πεποιθήσεις τους. Ξέρετε ότι διατηρώ φιλικές σχέσεις με τον Φρίντριχ Μερτς. Αλλά το CDU ψήφισε άλλον και εγώ μένω πιστός στις αρχές της δημοκρατίας. Τη στιγμή που η Χριστιανική Ένωση πήρε μιαν απόφαση, θα πρέπει να στηρίζουμε την απόφαση όλοι μαζί». Αρνητική απάντηση δίνει ο πρόεδρος της Βουλής στην απα’ιτηση ορισμένων, έστω και την τελευταία στιγμή να πάρει τη θέση του Λάσετ ο Ζέντερ ως σανιδα σωτηρίας. «Θεωρώ την απαίτηση λανθασμένη. Η Χριστιανική Ένωση έχει με απόσταση την καλύτερη πρόταση, θα πρέπει να το καταστήσουμε σαφές στον προεκλογικό αγώνα».

Και πώς αυτό θα γίνει εφικτό; «Πρέπει να πούμε την αλήθεια στους ανθρώπους», λέει. «Η εποχή είναι δύσκολη. Η χώρα έχει πολλά προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε και θα τα ξεπεράσουμε. Παράλληλα βλέπω προκλήσεις και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, που πρέπει τώρα να θέσουμε υπό έλεγχο, εάν θέλουμε να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη και λειτουργική. Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε την ατλαντική συμμαχία και να διδαχθούμε από την αποτυχία μας στο Αφγανιστάν. Η ισχύς μας ως Χριστιανική Ένωση κρύβεται στο ότι δεν πρέπει να εξαντλούμαστε σε ένα θέμα, αλλά να προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αυτό είναι που μας ξεχωρίζει από τους άλλους».  Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συστήνει, λοιπόν, στους αμφισβητίες να συγκεντρωθούν στον εκλογικό στόχο του να γίνει το CDU/CSU με απόσταση η πιο ισχυρή παράταξη στη Βουλή και να «ξεκινήσουμε συζήτηση (για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού) με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας