Ένας θεματικός εμπορικός δρόμος που προσομοιάζει με αντίστοιχη εμπορική συνοικία της Ιαπωνίας που άνοιξε πρόσφατα στη πόλη Νταλιάν, στην επαρχία Λιαονίνγκ της βορειοανατολικής Κίνας, προκάλεσε έντονες συζητήσεις μεταξύ των Κινέζων χρηστών, με πολλούς να αναρωτιούνται αν είναι σκόπιμο να χτιστεί ένας δρόμος που διοικείται από ιαπωνικές επιχειρήσεις σε ένα μέρος που κάποτε είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου της αντίστασης κατά Ιαπωνική επιθετικότητα (1931-45.)

Ο αμφιλεγόμενος δρόμος, που στοίχισε περίπου 6 δισεκατομμύρια γιουάν (927 εκατομμύρια δολάρια), αναπτύχθηκε από ένα τοπικό μεσιτικό γραφείο στο Νταλιάν και άνοιξε στις 21 Αυγούστου, ανέφερε η ιαπωνική ιστοσελίδα Nikkei Asia. Σχεδιασμένος από μια ομάδα Ιαπώνων αρχιτεκτόνων, που σμελέτησαν συγκεκριμένα πλάτη και ύψη κτιρίων και δρόμων στο Κιότο και στη συνέχεια τα αναπαρήγαγαν στην κινεζική παράκτια πόλη, ο δρόμος μοιάζει πολύ στην εμφάνιση με ιαπωνική πόλη από κάθε άποψη.

Η Panasonic και άλλα 28 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων ιαπωνικών καταστημάτων καλλυντικών και εστιατορίων ramen, άνοιξαν στο δρόμο. Σύμφωνα με την αναφορά της Nikkei, μόνο οι ιαπωνικές εταιρείες θα επιτρέπεται να λειτουργούν μια επιχείρηση εκεί, ή θα πρέπει να είναι μια κοινοπραξία και όλα τα προϊόντα θα πρέπει να κατασκευάζονται στην Ιαπωνία. Ο στόχος είναι να γίνει μια βάση για την πώληση ιαπωνικών προϊόντων, ανέφερε η έκθεση.

Είναι ο τρίτος δρόμος ιαπωνικού στιλ στην Κίνα μετά τέναν παρόμοιο στο Γκοανγτζού στη Νότια Κίνα και το Σουζού στην Ανατολική Κίνα. Ωστόσο, ο δρόμος στο Νταλιάν αντιμετωπίστηκε με έντονη κριτική από το κινεζικό κοινό, το οποίο αναρωτήθηκε αν είναι σωστό να χτιστεί ένας τέτοιος δρόμος σε μια πόλη που υπέστη την εισβολή των ιαπωνικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Μερικοί έχουν παρατηρήσει ότι ο δρόμος είναι απέναντι από την οδό Κικι στο Νταλιάν, η οποία πήρε το όνομά της από το περιστατικό της 7ης Ιουλίου το 1937, όταν ο αυτοκρατορικός ιαπωνικός στρατός ξεκίνησε μια επίθεση στη γέφυρα Λουγκού στο Πεκίνο που σηματοδότησε την αρχή του ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ της Κίνας και της μιλιταριστικής αυτοκρατορικής Ιαπωνίας.

“Θα μπορούσε να είναι μια άλλη μορφή πολιτιστικής εισβολής; Πρέπει να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου”, σχολίασε ένας διαδικτυακός χρήστης στα κινεζικά κοινωνικά μέσα.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter της Κίνας Sina Weibo, μερικά κορίτσια φαίνονται να φορούν κιμονό, παραδοσιακό ιαπωνικό ένδυμα και το εθνικό φόρεμα της Ιαπωνίας και να περπατούν στο δρόμο.

Ωστόσο, μερικοί άλλοι έχουν διαφορετικές απόψεις, λέγοντας ότι το βλέπουν μόνο ως ένα μέρος για να αγοράσουν ιαπωνικά προϊόντα, ή ως μέρος για να διασκεδάσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών, και οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ευαίσθητοι σε αυτό.

Η Νταλιάν έχει και άλλους θεματικούς εμπορικούς δρόμους, όπως έναν αφιερωμένο στην Ρωσία. Η αρχιτεκτονική στο Νταλιάν έχει διεθνή τεχνοτροπία. Υπάρχουν κτίρια με ρωμαϊκό ρυθμό, ευρωπαϊκά θολωτά κτίρια, ρωσικά κτίρια, μπαρόκ αρχιτεκτονική, βυζαντινή αρχιτεκτονική, ιαπωνικές βίλες και παραδοσιακά κινεζικά κτίρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή