Οι Ταλιμπάν βρίσκονται σε συνομιλίες με το Κατάρ και την Τουρκία για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ καθώς πλέον δεν διαθέτει υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας μετά την αποχώρηση και του τελευταίου αμερικανού στρατιώτη από το Αφγανιστάν.

Οι συνομιλίες στοχεύουν στην αποκατάσταση της ασφάλειας του αεροδρομίου το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν να το κάνουν χρησιμοποιώντας εμπορικές πτήσεις, δήλωσε την Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου πρέπει να εφαρμοστεί. Γίνονται συνομιλίες με το Κατάρ και την Τουρκία για τη διαχείριση του αεροδρομίου. Πρέπει να απαιτήσουμε η πρόσβαση στο αεροδρόμιο να είναι ασφαλής», δήλωσε ο Λε Ντριάν στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, τα αμερικανικά πολιτικά αεροσκάφη απαγορεύεται να πετούν σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός εάν δοθεί προηγουμένως άδεια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA).

Η FAA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «τόσο λόγω της έλλειψης υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας όσο και μιας λειτουργικής αρχής πολιτικής αεροπορίας στο Αφγανιστάν, καθώς και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια, οι αμερικανές αεροπορικές εταιρείες, οι πιλότοι και τα αεροσκάφη που είναι εγγεγραμμένα στα αμερικανικά μητρώα απαγορεύεται να λειτουργούν σε οποιοδήποτε υψόμετρο σε μεγάλο μέρος του Αφγανιστάν».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αμερικανικός στρατός είχε αναλάβει την ευθύνη ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας στην Καμπούλ για να διευκολύνει την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Η FAA ανέφερε πάντως ότι οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες «ενδέχεται να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μια διαδρομή μεγάλου υψομέτρου κοντά στα ανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν για υπερπτήσεις. Οποιοσδήποτε αμερικανικός πολιτικός αερομεταφορέας που θέλει να πετάξει μέσα/έξω ή πάνω από το Αφγανιστάν πρέπει να λάβει προηγούμενη άδεια από την FAA. »

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας