Με πιθανότερο σενάριο να εμμείνουν στη συμφωνημένη πολιτική σταδιακής αύξησης της παραγωγής πετρελαίου, παρά την αναθεώρηση των προοπτικών της ζήτησης για το 2022 και τις πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ για ταχύτερη αύξηση, συνεδριάζουν σήμερα ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+), σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στον χώρο.

Η συμφωνία του Ιουλίου προβλέπει σταδιακή άρση των περικοπών ρεκόρ στην παραγωγή, προσθέτοντας 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) στην αγορά.

Χθες, Τρίτη, οι εμπειρογνώμονες του ΟΠΕΚ+ αναθεώρησαν προς τα πάνω την πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2022, σε 4,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έναντι 3,28 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως της προηγούμενης πρόβλεψης. Αυτή η αναθεώρηση εκλαμβάνεται ότι μια κίνηση που στρώνει το έδαφος προς μια ενδεχόμενη υψηλότερη παραγωγή προσεχώς.

Αισιόδοξες οι προοπτικές για το 2022

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ+, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) φέτος, μετά από πτώση ρεκόρ περίπου 9 εκατομμυρίων βαρελιών το 2020 λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η ζήτηση ανέκτησε μόνο τα 3 εκατομμύρια bpd το πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Η ζήτηση έχει απογοητεύσει σε σχέση με τις υψηλές προσδοκίες και εξακολουθούν να παρουσιάζονται εμπόδια, ιδιαίτερα στην Ασία. Αναμένουμε ότι θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019 μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2022», δήλωσε η Αμρίτα Σεν, συνιδρυτής της Energy Aspect.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν ταχύτερη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, καθώς το Brent έφτασε πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, κοντά στα υψηλότερα ετών.

Σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από τον ΟΠΕΚ+ τις οποίες επικαλείται το Reuters, στη χθεσινή έκθεση της κοινής τεχνικής επιτροπής του Οργανισμού προβλέπεται έλλειμμα 900.000 βαρελιών την ημέρα, με δεδομένη την ανάκαμψη της ζήτησης.

Με βάση τις ίδιες πηγές, αρχικά οι εμπειρογνώμονες προέβλεπαν πλεόνασμα 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2022, αλλά στην πορεία αναθεώρησαν σε μικρότερο πλεόνασμα 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, λόγω των ενδείξεων για ισχυρότερη ζήτηση.

Κατά συνέπεια, τα εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στον ΟΟΣΑ θα παραμείνουν κάτω από τον μέσο όρο 2015-2019 έως τον Μάιο του 2022 και όχι μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, όπως αρχικά προβλέφθηκε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές