Με ένα γιγάντιο σύννεφο διαστημικών σκουπιδιών να απειλούν κάθε νέα διαστημική αποστολή, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πλέον απρόθυμες να καλύψουν τα ιπτάμενα μηχανήματα από τα οποία εξαρτάται ο σύγχρονος πολιτισμός.

Χιλιάδες δορυφόροι εκτοξεύονται τα τελευταία χρόνια σε τροχιές όπου συσσωρεύονται διαστημικά σκουπίδια εδώ και 65 χρόνια. Οι λίγες ασφαλιστικές εταιρείες που καλύπτουν τον κλάδο είτε επιβάλλουν νέους όρους είτε αποσύρονται από την αγορά, αναφέρει το Reuters.

«Είναι πραγματικό πρόβλημα για τις ασφάλειες» είπε ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, συνιδρυτής της Assure Space, θυγατρικής της AmTrust Financial.

Πριν από ένα χρόνο, η εταιρεία του σταμάτησε να ασφαλίζει σκάφη σε χαμηλή γήινη τροχιά (LRO), εκεί όπου κινούνται οι περισσότεροι δορυφόροι. Τα λίγα συμβόλαια που έχει δεχτεί από τότε δεν καλύπτουν την περίπτωση σύγκρουσης.

8.055 δορυφόροι γύρω από τη Γη

Γύρω από τη Γη κινούνται σήμερα 8.055 δορυφόροι, από το οποίο το 42% είναι ανενεργοί, δείχνουν τα στοιχεία της Seradata, η οποία παρακολουθεί τις στατιστικές. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε LEO, η οποία εκτείνεται μέχρι το ύψος των 2.000 χιλιομέτρων.

Ο αριθμός των δορυφόρων έχει αυξηθεί κατά 68% σε ένα χρόνο και κατά πάνω από 200% σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Μεγάλο μέρος των εκτοξεύσεων αντιστοιχεί στη SpaceX του Ίλον Μασκ, η οποία έχει ήδη εκτοξεύσει περίπου 2.000 δορυφόρους παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών. Η εταιρεία σκοπεύει να εκτοξεύσει συνολικά 12.000 μικρούς δορυφόρους.

Ως ιδιωτική εταιρεία, η SpaceX δεν είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει πόσα από τα σκάφη της είναι ασφαλισμένα.

Το 2020, οι ασφαλιστικές εταιρείες που εξυπηρετούν τον κλάδο συγκέντρωσαν 475 εκατομμύρια ευρώ σε ασφάλιστρα για δορυφόρους, πυραύλους και επανδρωμένες αποστολές, κατέβαλαν όμως το ίδιο ποσό σε αποζημιώσεις.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα διαστημικά ασφάλιστρα είναι 10 με 20 φορές μεγαλύτερα από τα αεροπορικά.

Περισσότερα από 30.000 αντικείμενα κάθε είδους με διάμετρο άνω των 10 εκατοστών περιφέρονται σήμερα γύρω από τον πλανήτη. Σε αυτά προστίθενται σχεδόν ένα εκατομμύριο αντικείμενα με μέγεθος 1-10 εκατοστά και σχεδόν 130 εκατομμύρια διαμέτρου κάτω του ενός εκατοστού.

Δεδομένου ότι τα αντικείμενα αυτά κινούνται με ταχύτητα άνω των 25.000 χιλιομέτρων, ακόμα και ένα μικρό σκουπιδάκι μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για όποιον δορυφόρο χτυπήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί