Οι τιμές των ξενοδοχείων κυρίως πολυτελών και πεντάστερων αυξήθηκαν φέτος το καλοκαίρι σε δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της Ισπανικής  Mabrian Technologies που έγινε σε περισσότερα από 73.000 ξενοδοχεία.

Κατά την ανάλυση των κύριων μεσογειακών προορισμών -Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία- έχουμε παρατηρήσει ότι οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις μέσες τιμές του 2019, αναφέρει η ισπανική εταιρεία.

Η Ελλάδα είναι, με διαφορά, ο μεσογειακός προορισμός που έχει καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση τιμών – + 31% για ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και +47% για ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Η Τουρκία είναι χώρα με τις μικρότερες ανατιμήσεις, ενώ καταγράφει και πτώση ( – 4%) στα ξενοδοχεία τριών αστέρων.

Σύμφωνα με την Mabrian η άνοδος των τιμών εξηγείται από το γεγονός ότι πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά ή μόνο εν μέρει ανοιχτά και αυτό επηρεάζει τις τιμές: η λιγότερη προσφορά αυξάνει πάντα τις τιμές εάν η ζήτηση παραμένει σταθερή.

Επίσης, η άνοδος των τιμών στα 5στέρα εξηγείται και από το γεγονός ότι οι πιο εύποροι ταξιδιώτες δεν επηρεάζονται  από το υψηλό κόστος των τεστ PCR. Ακόμη τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι ταξιδεύουν για διακοπές περνούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στον προορισμό, αυξάνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση.

Τέλος, τα ξενοδοχεία στην Ευρώπη φαίνεται να προσέλκυσαν υπερατλαντικούς ταξιδιώτες που δεν μπορούν να πάνε σε άλλους μακρινούς προορισμούς λόγω περιορισμών ενώ υπάρχει και ο παράγοντας λειτουργικού κόστους στα ξενοδοχεία που έχει αυξηθεί λόγω των δαπανών προστασίας από την covid-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες