Ένας από τους πρωτοπόρους στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι το Eday.

Τα τελευταία χρόνια το Ebay έχει και δύο μεγάλους αντιπάλους, Amazon και Alibaba.

Το eBay είναι μια αμερικάνικη εταιρεία που διαχειρίζεται μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες αγορών. Ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1995 από τον Pierre Omidyar στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, αρχικά με το όνομα AuctionWeb. Η εταιρεία προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες της σε πολλές χώρες στην Ευρώπη. Η υπηρεσία πληρωμών PayPal άνηκε επίσης στην εταιρεία μέχρι τις 17 Ιουλίου 2015.

Με την πάροδο των ετών, ο ιστότοπος εξελίχθηκε από μια αγορά μεταξύ καταναλωτών (καταναλωτής προς καταναλωτή) που προσομοίαζε με διαδικτυακό παζάρι σε πλατφόρμα πωλήσεων από επιχειρήσεις προς καταναλωτές, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον προσφέρονται καινούρια προϊόντα από εμπορικές επιχειρήσεις, και όχι τόσο μεταχειρισμένα προϊόντα από ιδιώτες προμηθευτές, όπως συνέβαινε αρχικά.

Η ίδρυση

Μετά την ίδρυσή της το 1995 στις ΗΠΑ, το eBay επεκτάθηκε γρήγορα. Το 1997, η Benchmark Capital επένδυσε 6,7 εκατομμύρια δολάρια, μια επένδυση που αποδείχθηκε η καλύτερη στην ιστορία της Silicon Valley. Δύο χρόνια αργότερα, οι μετοχές αυτές είχαν αξία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το καλοκαίρι του 1999, το eBay αγόρασε τον γερμανικό οίκο δημοπρασιών Alando έναντι 43 εκατομμυρίων δολαρίων από τους τρεις αδελφούς Samwer. Το 2001, η εταιρεία εξαγόρασε τον νοτιοκορεατικό οίκο δημοπρασιών Auction, το 2002 τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτυακών πληρωμών PayPal και το 2003 τον ιστότοπο δημοπρασιών Everynet έναντι 180 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2003 απέκτησε ευρωπαϊκή έδρα στην Βέρνη της Ελβετίας.

Τον Ιανουάριο του 2004, το eBay απέκτησε τον γερμανικό ιστότοπο mobile.de (αγοραπωλησίες οχημάτων) έναντι 121 εκατομμυρίων ευρώ και την ίδια χρονιά την ινδική πλατφόρμα Baazee.com (Ιούνιος 2004, 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), την ολλανδική διαδικτυακή πλατφόρμα αγορών Marktplaats.nl (Νοέμβριος 2004, 225 εκατομμύρια ευρώ) και την πύλη ακινήτων Rent.com (Δεκέμβριος 2004, 415 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Τον Μάρτιο του 2005, το eBay ίδρυσε την πλατφόρμα συναλλαγών Kijiji, η οποία εξειδικεύεται σε μικρές αγγελίες. Τον Ιούνιο η εταιρεία απέκτησε την μηχανή αναζήτησης Shopping.com έναντι 620 εκατομμυρίων δολαρίων και τον Σεπτέμβριο του 2005 το Skype έναντι 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον Απρίλιο του 2006, το eBay απέκτησε την σουηδική διαδικτυακή πύλη δημοπρασιών Tradera.com. Η τιμή αγοράς υπολογίστηκε στα 48 εκατομμύρια δολάρια.

Στις 22 Αυγούστου 2006, το eBay ξεκίνησε την γερμανική διαδικτυακή αγορά eBay Express με νέες υπηρεσίες για εμπορικές επιχειρήσεις, η οποία απενεργοποιήθηκε στις 23 Απριλίου 2008. Το 2007, η International Academy of Digital Arts and Sciences βράβευσε το eBay στην 11η τελετή των βραβείων Webby. Στις 4 Οκτωβρίου 2007, η εταιρεία απέκτησε το εργαλείο επεξεργασίας δημοπρασιών Afterbuy και το 2009 την νοτιοκορεατική εμπορική πύλη Gmarket.

Μεταξύ 2009 και 2011, η εταιρία πούλησε το Skype σε παλαιούς μετόχους του και την Microsoft. Τον Δεκέμβριο του 2010 εξαγόρασε την τοπική μηχανή αναζήτησης αγορών Milo έναντι 75 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Milo.com εμφανίζει το απόθεμα των καταστημάτων σε πόλεις των ΗΠΑ, έτσι ώστε οι χρήστες του να μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο αν τα προϊόντα που θέλουν είναι διαθέσιμα σε ένα κατάστημα κοντά τους. Στις ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες τοπικοί έμποροι λιανικής προσφέρουν υπηρεσία παράδοσης μίας ώρας μέσω αυτής της υπηρεσίας, γνωστή ως eBay local. Τον ίδιο μήνα, το eBay εξαγόρασε την βερολινέζικη εμπορική πύλη brands4friends έναντι 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 22 Ιουνίου 2011, όπως αναφέρει η wikipedia.org ολοκληρώθηκε η εξαγορά της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου GSI Commerce ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2011 εξαγόρασε την τουρκική εταιρεία GittiGidiyor.com έναντι 217 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από τον Οκτώβριο του 2012, ο ιστότοπος και οι υπηρεσίες της εταιρείας απέκτησαν ανανεωμένη εμφάνιση και το λογότυπο του eBay, το οποίο δεν είχε αλλάξει μέχρι τότε, επανασχεδιάστηκε για πρώτη φορά. Τα χρώματα διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και τα γράμματα παρέμειναν συνδεδεμένα, επιτυγχάνοντας μια σαφέστερη επεικόνιση με την χρήση της γραμματοσειράς Univers Extended. Τον Οκτώβριο του 2013 επανασχεδιάστηκε η αρχική σελίδα της εταιρείας. Ενσωματώθηκαν οι λεγόμενες τροφοδοσίες (feeds) στη σελίδα, με τις οποίες οι πελάτες μπορούν να ακολουθήσουν κατασκευαστές, εμπόρους και κατηγορίες προϊόντων και έτσι να λαμβάνουν πάντα τρέχουσες προσφορές. Αυτή η λειτουργία αύξησε την αφοσίωση των πελατών και τη συχνότητα των επισκέψεων στον ιστότοπο. Η ανανέωση αυτή ήταν μία από τις καινοτομίες με τις οποίες ο John Donahoe αύξησε την κεφαλαιοποίηση της εταιρίας κατά περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2009 και των αρχών του 2014.

Τον Ιούλιο του 2015 ολοκληρώθηκε ο χωρισμός της εταιρίας από το Paypal και το 2018 η εταιρία ανακοίνωσε τον περιορισμό της συνεργασίας της μαζί του και την επιλογή της εταιρίας Adyen για την εκκαθάριση των εγχρήματων διαδικτυακών της συναλλαγών.

Τον Ιούνιο του 2019 ανακοινώθηκε ότι η εταιρία συμμετέχει στο διαδικτυακό νόμισμα Diem (πρώην Libra), αλλά αποχώρησε στα τέλη της ίδιας χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή