Πιο ακριβά θα κοστίζουν από την 1η Ιουλίου τα μικροδέματα  που προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ μετά και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εφαρμογή του ΦΠΑ, η οποία θα ενεργοποιηθεί σε όλα τα κράτη – μέλη από 1η Ιουλίου.

Με την εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για το ΦΠΑ σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), από 1η Ιουλίου όλα τα δέματα, συμπεριλαμβανομένων και των δεμάτων μικρής αξίας θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε έξοδα εκτελωνισμού.

Στόχος του νέου καθεστώτος είναι να διασφαλιστεί ότι ο ΦΠΑ θα καταβάλλεται πλέον στην χώρα όπου λαμβάνει χώρα η κατανάλωση των αγαθών και υπηρεσιών, προσφέροντας έτσι, ίσους όρους ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών, καθώς και μεταξύ του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και των παραδοσιακών καταστημάτων.

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου

Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου καταργείται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την εισαγωγή αγαθών στην ΕΕ η αξία των οποίων είναι μέχρι 22 ευρώ.

Σήμερα, οι συγκεκριμένες αγορές, δεν επιβαρύνονται κανένα φόρο, πλην των μεταφορικών, γεγονός που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις αγορές ειδικά από την Κίνα, αλλά και από το eBay, το Amazon και άλλες πλατφόρμες.

Όμως, εκτός από την επιβολή ΦΠΑ, που ανέρχεται στο 24%, υπάρχει κίνδυνος, οι Έλληνες αγοραστές αγαθών από την Κίνα, να επιβαρύνονται και με τέλη εκτελωνισμού.

Η εφαρμογή της νέας οδηγίας εκτιμάται ότι θα φέρει σημαντικές καθυστερήσεις που θα οφείλονται στην φορολογική διαχείριση των δεμάτων στα Τελωνεία της χώρας, εξ αιτίας της εφαρμογής της νέας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Ταχυδρομείων (Post Europ) έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ήδη από τις 14 Ιουνίου και ζητά να καθοριστεί μια μεταβατική περίοδος για την φορολογική / τελωνειακή διαχείριση των δεμάτων ώστε να αποφευχθούν επερχόμενες μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και επιβαρύνσεις στα μικροδέματα των καταναλωτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax